8ος χρόνος, ημέρα 2277η
Τρίτη, 25 Ιανουαρίου 2022

Κρίσιμο σταυροδρόμι, μεγάλη ευκαιρία

Κρίσιμο σταυροδρόμι, μεγάλη ευκαιρία

Ποτέ άλλοτε η Ελλάδα της Μεταπολίτευσης δεν βρέθηκε μπροστά σε ένα τόσο κρίσιμο σταυροδρόμι. Λόγω της πανδημίας που ανέτρεψε μοντέλα και σχεδιασμούς σε παγκόσμιο επίπεδο, η ελληνική οικονομία εκκινεί από το σημείο μηδέν.

Είναι καθαρά πολιτικό το ζήτημα αν η πατρίδα μας θα καταφέρει να κτίσει μιαν οικονομία πάνω σε εντελώς διαφορετική βάση από αυτήν ενός συστημικού κρατισμού που κυριαρχεί στην Ελλάδα, με διάφορες διαβαθμίσεις και παραλλαγές, από το 1950.

Τα κεφάλαια που θα συνδράμουν σε αυτήν την προσπάθεια είναι πολλά. Περίπου 30 δισεκατομμύρια που, υπό προϋποθέσεις, μπορεί με έναν «πολλαπλασιαστή ισχύος» να φτάσουν 60 δισεκατομμύρια. Η προσδοκώμενη ανάπτυξη 2021-2024 αγγίζει το 19%. Ως εκ τούτου η αύξηση του ΑΕΠ θα επιφέρει και την μείωση του χρέους.

Απαραίτητη προϋπόθεση για να γίνουν όλα αυτά είναι τα τεράστια αυτά κονδύλια να επενδυθούν σε τομείς παραγωγικούς. Ούτως ή άλλως θα υπάρχει αυστηρή εποπτεία στην διαχείριση τους, ώστε να κατευθύνονται με βάση τα προγράμματα για την υλοποίηση των οποίων εκταμιεύθηκαν.

Έχουμε ένα ακλόνητο πολιτικό δεδομένο. Την πολιτική ισχύ της παρούσας κυβέρνησης. Δεν είναι μόνον που την ακολουθεί σχεδόν σύμπασα η εκλογική βάση της Νέας Δημοκρατίας, δεν είναι μόνον ο εκφυλισμός του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, είναι κυρίως το γεγονός πως το μέχρι σήμερα κυβερνητικό έργο γίνεται αποδεκτό και από ένα σημαντικό τμήμα της κεντροαριστεράς.

Υπάρχει δηλαδή μια ηγεμονία του λόγου και των έργων της κυβέρνησης πολύ πέραν του δικού της ιδεολογικοπολιτικού χώρου. Αυτές οι πολιτικές συμμαχίες στην βάση, μπορεί να αποβούν σημαντικές την στιγμή της σύγκρουσης με τις δυνάμεις της συντήρησης και της οπισθοδρόμησης που εκπροσωπούνται κυρίως από την Αριστερά, αλλά και από ένα κομμάτι της Δεξιάς.

Είναι κανόνας πως οι μεγάλες τομές συνοδεύονται και από μεγάλες συγκρούσεις. Είναι φυσιολογικό η προσπάθεια της κυβέρνησης να αλλάξει την όψη της Ελλάδας, να οδηγήσει σε ρήξεις και εκρήξεις.

Το ζητούμενο είναι να πιστεύει στην αποστολή της και να έχει δημιουργήσει μιαν ισχυρή κοινωνική συμμαχία με την μεσαία τάξη, ώστε η αναπόφευκτη σύγκρουση να αποβεί νικηφόρα. Είναι αυτονόητο πως οι πολίτες θα αγκαλιάσουν την κυβερνητική προσπάθεια μόνον αν διαπιστώσουν ότι τελικά και αυτοί θα απολαύσουν τα οφέλη της ανάπτυξης και της ευημερίας.

Γι' αυτό είναι σημαντικό ο πρωθυπουργός και οι συνεργάτες του να έχουν αυτοί την πλήρη ιδιοκτησία του προγράμματος ανάκαμψης, μακριά από τις πιέσεις των ολιγαρχών που θα διεκδικήσουν βεβαίως την μερίδα του λέοντος, εθισμένοι σε αμαρτωλές συμπεριφορές προηγούμενων πολιτικών ηγεσιών.

Νομίζω πως είναι αυτονόητο, αν το σχέδιο ανάκαμψης εφαρμοσθεί χωρίς αποκλίσεις, τότε θα θεμελιωθεί μια ηγεμονία της κεντροδεξιάς και του κεντρώου μεταρρυθμιστικού χώρου τουλάχιστον για μια δεκαετία, με δραματικές ανατροπές στο πολιτικό σκηνικό.

Το στοίχημα δεν είναι εύκολο, καθώς θα υπάρξουν πολλές αντιστάσεις και από τις δυνάμεις του κρατισμού που βρίσκονται μέσα στην Νέα Δημοκρατία. Η βασική προϋπόθεση για την επιτυχία του μετασχηματισμού της ελληνικής οικονομίας είναι η κυβέρνηση να προχωρήσει με αποφασιστικότητα, χωρίς ταλαντεύσεις, έχοντας ως παράδειγμα προς αποφυγήν το πώς χειρίστηκε η κυβέρνηση Σημίτη το Ασφαλιστικό το 2001.