ΓΔ: 910,21 -1,21 (-0,13 %)

Τζίρος: 93,24 εκατ. €   RT

7ος χρόνος, ημέρα 2014η
Παρασκευή, 7 Μαΐου 2021

ΓΔ: 910,21 -1,21 (-0,13 %)

Τζίρος: 93,24 εκατ. €   RT

Κ. Σκρέκας: Ανταγωνιστικό το φωτοβολταϊκό πάρκο της ΔΕΗ στη Δυτ. Μακεδονία

Κ. Σκρέκας: Ανταγωνιστικό το φωτοβολταϊκό πάρκο της ΔΕΗ στη Δυτ. Μακεδονία

Ως ένα έργο άκρως ανταγωνιστικό, που συμβάλλει στην επίτευξη στόχου για την απολιγνιτοποίηση της χώρας, στον στόχο για τη μείωση εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου, στη δίκαιη αναπτυξιακή μετάβαση των λιγνιτικών περιοχών, στην άμεση αξιοποίηση των ΑΠΕ και υπηρετεί το δημόσιο συμφέρον, περιέγραψε το έργο του Φωτοβολταϊκού Πάρκου στην Δυτική Μακεδονία, ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κώστας Σκρέκας.

Παρουσιάζοντας στην αρμόδια κοινοβουλευτική Επιτροπή την σχετική σύμβαση, ενημέρωσε ότι αυτή αφορά στην κατασκευή ενός φωτοβολταϊκού σταθμού ονομαστικής ισχύος 200 Μεγαβάτ, το οποίο θα εγκατασταθεί στο βόρειο πεδίο του Λιγνιτικού Κέντρου της Δυτικής Μακεδονίας, στο Δήμο Εορδαίας και Κοζάνης, στην Περιφερειακή Ενότητα Κοζάνης.

Σύμφωνα με τον υπουργό το έργο προϋπολογισμού ύψους 83,7 εκατ. ευρώ, όντας ένα από τα πιο ανταγωνιστικά έργα στην Ευρώπη αυτή την στιγμή, μιας και το κόστος αναλογεί σε 420 χιλιάδες ευρώ ανά μεγαβάτ 

Εξήγησε ότι η θυγατρική της ΔΕΗ «ΔΕΗ ΑΝΑΝΕΩΣΙΜΕΣ», αποτελεί τον βραχίοντα ο οποίος θα προχωρήσει σε αυτό το πολύ φιλόδοξο σχέδιο, της πολύ γρήγορης αναβάθμισης και μεταβολής του παραγωγικού μοντέλου της εταιρείας, ενώ ο διευθύνων σύμβουλος της «ΗΛΙΑΚΟ ΒΕΛΟΣ ΕΝΑ ΜΟΝΟΠΡΟΣΩΠΗ Α.Ε.» (θυγατρικής της ΔΕΗ ΑΝΑΝΕΩΣΙΜΕΣ Α.Ε.), Κωνσταντίνος Μαύρος, μίλησε για "ένα εμβληματικό έργο" το μεγαλύτερο στην ΝΑ Ευρώπη, που παίρνει σάρκα και οστά μετά από εργώδη προσπάθεια.

Ενημερώνοντας σχετικώς με το χρονοδιάγραμμα, ο κ. Μαύρος είπε ότι ο χρόνος εκτέλεσης και ηλέκτρισης του έργου, έχει οριστεί σε 16 μήνες, ενώ η συνολική διάρκεια είναι 42 μήνες και συμπεριλαμβάνει την οριστική παραλαβή του ως είθισται. Θα παράγονται ετησίως 352 γιγαβατώρες καθαρής ηλεκτρικής ενέργειας (δηλαδή σαν να ηλεκτροδοτούνται περίπου 75.000 νοικοκυριά με αντίστοιχη αποφυγή 178 εκατ. τόνων διοξειδίου του άνθρακα.

Το έργο έχει ενταχθεί σε καθεστώς λειτουργικής ενίσχυσης και η τιμή αναφοράς που έχει εξασφαλιστεί από διαγωνιστική διαδικασία, κάτι - πού σύμφωνα σύμφωνα με τον κ. Μαύρο - καθιστά το έργο κερδοφόρο και οδηγό στο μέλλον.

Όπως επίσης ανέφερε, με βάση την ίδια διάταξη, εντός των ζωνών ΖΑΠ (ζώνες απολιγνιτοποίησης Κοζάνης και ζώνη απολιγνιτοποίησης Φλώρινας) καταστρώνονται και εκτελούνται δράσεις και προγράμματα, υλοποιούνται παρεμβάσεις και λαμβάνονται μέτρα, για την εξυπηρέτηση σκοπών της δίκαιης αναπτυξιακής μετάβασης των περιοχών που απελευθερώνονται από τον λιγνίτη.

"Το έργο αυτό, αποτελεί τμήμα τόσο της ευρύτερης πολιτικής όσο και του σχεδιασμού απολιγνιτοποίησης, εκμεταλλευόμενο τα πλεονεκτήματα των ΑΠΕ, της φθηνότερης μορφής παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας σήμερα. Οι στόχοι αυτοί έχουν οριστεί, ρυθμιστικά αλλά και επιχειρηματικά, μέχρι το 2028, οπότε αυτά τα έργα έχουν αντίστοιχα επείγοντα χαρακτήρα.

Πιστεύουμε - και σας καλώ σήμερα να εγκρίνετε - ότι συντρέχουν ισχυροί λόγοι δημοσίου συμφέροντος, που επιβάλλουν την άμεση σύναψη της σύμβασης και της εκτέλεσης του έργου, καθώς με το έργο αυτό μια περιοχή απόθεσης εξορυκτικών αποβλήτων στην ουσία, θα μετατραπεί σε πόλο φιλικής προς το περιβάλλον ανάπτυξης, μέσω της εγκατάστασης αυτής, ενός φωτοβολταϊκού σταθμού που θα συμβάλει στην επίτευξη ενεργειακής αυτονομίας της χώρας" κατέληξε ο κ. Μαύρος.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ