Σάββατο 13 Ιουλίου 2019, 09:40

-A +A

Κ. Χατζηδάκης: Ούτε για... κολώνες δεν έχει χρήματα η ΔΕΗ

Σάββατο 13 Ιουλίου 2019, 09:40
Κ. Χατζηδάκης:  Ούτε για... κολώνες δεν έχει χρήματα η ΔΕΗ
-A +A

Η ΔΕΗ δεν έχει χρήματα να δώσει στον ΔΕΔΔΗΕ για να προμηθευτεί στύλους και να έχει επάρκεια. Αυτό αποκάλυψε ο υπουργός Ενέργειας και Περιβάλλοντος Κωστής Χατζηδάκης τονίζοντας ότι το σύστημα ηλεκτροδότησης είναι στα όριά του. «Παλεύουμε να μη μείνει η χώρα στο σκοτάδι» υπογράμμισε χαρακτηριστικά και σημείωσε πως στην κατάσταση που βρίσκεται «δεν μπορεί να ιδιωτικοποιηθεί, κανείς δεν είναι τρελός να την πάρει».

Συγκεκριμένα, μιλώντας στον ΣΚΑΙ τόνισε ότι η ΔΕΗ είχε κέρδη, αλλά οι λάθος επιλογές που έγιναν προκάλεσαν ζημιές. Όπως ανέφερε ο κ. Χατζηδάκης η ΔΕΗ είχε 90 εκατ. ευρώ κέρδη το 2014 και τώρα έχει 900 εκατ. ευρώ ζημιές το χρόνο. «Ποιος θα πάρει τις ζημιές με το καλημέρα;» διερωτήθηκε και πρόσθεσε πως «παλεύουμε να μη μείνει η χώρα στο σκοτάδι», επισημαίνοντας πως ήδη έχουν γίνει τοπικά μπλακ άουτ όπως στην Αθήνα και στο Λασίθι.

«Οι στύλοι του ΔΕΔΔΗΕ, οι κολώνες, δεν είναι σε μεγάλη επάρκεια διότι η ΔΕΗ δεν έχει λεφτά για να δώσει στη θυγατρική της το ΔΕΔΔΗΕ να αγοράσει κολώνες εκεί είμαστε», ανέφερε ο κ. Χατζηδάκης αναδεικνύοντας την άθλια οικονομική κατάσταση στην οποία βρίσκεται η ΔΕΗ.

«Αν πέσει η ΔΕΗ, η μεγαλύτερη ελληνική επιχείρηση των Βαλκανίων, θα πέσει η χώρα» δήλωσε χαρακτηριστικά για την κρισιμότητα της κατάστασης και σημείωσε πως «το σύστημα ηλεκτρικής ενεργείας είναι σε οριακή κατάσταση... Την Πέμπτη το πρωί έπαιρνα εγώ ο ίδιος τους μεγάλους παίκτες της αγοράς ηλεκτρικής ενεργείας και ζητούσα γεννήτριες, δεν υπήρχαν, έχουν πάει σχεδόν όλες σε Κρήτη, Ρόδο Σαντορίνη για να κρατηθούν (η ηλεκτροδότηση) τα νησιά δεν έχουν γίνει τόσα χρόνια οι συνδέσεις των νησιών με υπόγεια καλώδια ιδίως της Κρήτης».

Σύμφωνα με τον υπουργό «η ΔΕΗ είναι παγιδευμένη δεν μπορεί να ανεβάσει τα τιμολόγια γιατί θα χάσει πελάτες δεν είναι πια μόνη της – μπρος γκρεμός και πίσω ρέμα, δεν θα ήθελαν πολλοί πολιτικοί να είναι στη θέση μου», ενώ ξεκαθάρισε πως και η κυβέρνηση δεν επιθυμεί να αυξηθούν τα τιμολόγια της ΔΕΗ.

Ο Κωστής Χατζηδάκης σχολίασε ότι έχουν γίνει σειρά από άστοχες επιλογές από την προηγούμενη κυβέρνηση, με βασική αυτή που έγινε το καλοκαίρι του 2015 όταν η τότε κυβέρνηση συμφώνησε με την τρόικα να πάει η ΔΕΗ από το 90% στο 50% της αγοράς σε πέντε χρόνια έναντι μηδενικού οικονομικού ανταλλάγματος. «Ο ορκωτός ελεγκτής Ernest και Young είπε ότι η ΔΕΗ είναι στα πρόθυρα της χρεοκοπίας, δεν το είπα εγώ» τόνισε.

 

-A +A

Ροή Ειδήσεων

Τρίτη, 25 Φεβρουαρίου 2020
Σελίδα με όλες τις ειδήσεις

Δημοφιλέστερα Άρθρα