7ος χρόνος, ημέρα 2147η
Παρασκευή, 17 Σεπτεμβρίου 2021

Η τελευταία προειδοποίηση Χαρδαλιά πριν από τα νέα μέτρα

Η τελευταία προειδοποίηση Χαρδαλιά πριν από τα νέα μέτρα

Μπορεί να ερμηνευθεί και ως τελευταία προειδοποίηση. Τα όσα είπε ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας Νίκος Χαρδαλιάς ήταν ξεκάθαρα και αφορούσαν συγκεκριμένες περιοχές της χώρας. Τα επιδημιολογικά δεδομένα είναι ιδιαίτερα ανησυχητικά τα τελευταία 24ωρα σε νησιά όπως η Ίος, η Πάρος, η Τήνος, η Μύκονος, η Ζάκυνθος, η Λευκάδα, η Σαντορίνη και η Ρόδος κάτι που ανησυχεί ιδιαιτέρως κυβέρνηση και επιστήμονες.

Γι' αυτό ο κ. Χαρδαλιάς επέλεξε να παρουσιάσει τα νέα δεδομένα στις περιοχές αυτές, στέλνοντας μήνυμα με τον τρόπο αυτό πως αν δεν αλλάξουν άμεσα τα  ανησυχητικά στοιχεία της εξάπλωσης του κορονοϊού, δε θα πρέπει να  αποκλείονται περιοριστικά μέτρα. 

«Ο ιός είναι ανάμεσα μας» ξεκαθάρισε ο κ. Χαρδαλιάς συμπληρώνοντας ότι το επόμενο διάστημα θα είναι κρίσιμο, ζητώντας για μία ακόμα φορά την τήρηση των ατομικών μέτρων προστασίας και των υγειονομικών πρωτοκόλλων. 

Είναι σαφές ότι η κυβέρνηση δεν πρόκειται να αφήσει να περάσουν πολλά 24ωρα από τη στιγμή που θα αντιληφθεί ότι η κατάσταση με τον ιό μπορεί να ξεφύγει. Στο τραπέζι βρίσκονται ήδη διάφορα εναλλακτικά σενάρια που όλα όμως έχουν μία κοινή συνισταμένη. Δεν αφορούν σε οριζόντια lockdown. Με άλλα λόγια καμία περιοχή ή πόλη δεν πρόκειται να «κλείσει». Αντιθέτως, υπάρχουν σκέψεις για στοχευμένες κινήσεις που θα επιχειρήσουν με «χειρουργικό» τρόπο να σταθεροποιήσουν την κατάσταση. 

Το δεδομένο είναι ότι ο δείκτης θετικότητας έχει εκτιναχθεί σε αρκετά νησιά. Η Πάρος για παράδειγμα έχει αγγίζει το 5,51% μαζί με την Ίο, ενώ επιστήμονες βάζουν και την Τήνο στο δύσκολο σκηνικό. 

Στο πλαίσιο αυτό λοιπόν εκτιμάται ότι έστω και για ένα μικρό χρονικό διάστημα πιθανόν να απαιτηθεί να μπουν κάποιοι περιορισμοί όπως :

- Απαγόρευση λειτουργίας όλων των καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος για κάποιες ώρες.

-Απαγόρευση κάθε είδους κοινωνικής συνάθροισης άνω των εννιά ατόμων.

-Μέγιστος αριθμός ατόμων σε κάθε τραπέζι στην εστίαση έως 4 άτομα, είναι μερικά από αυτά. 

Δεν αποκλείεται επίσης, εφόσον η εικόνα δε βελτιωθεί, να επιστρέψουμε στην υποχρεωτική  χρήση μάσκας  σε εξωτερικούς χώρους. Μία επιλογή που μπορεί να μην ταιριάζει στις υψηλές θερμοκρασίες όμως ουσιαστικά αποτελεί μία από τις πιο αποτελεσματικές ασπίδες απέναντι στον κορονοϊό. 

Οι πληροφορίες θέλουν την κυβέρνηση μέχρι τις αρχές της εβδομάδες να λαμβάνει τις οριστικές της αποφάσεις που κανείς αυτή τη στιγμή δεν μπορεί να προβλέψει.