Γιατί ο ΣΥΡΙΖΑ «αντιπολιτεύεται» την ίδια τη χώρα

Γιατί ο ΣΥΡΙΖΑ «αντιπολιτεύεται» την ίδια τη χώρα

Την ώρα που η κυβέρνηση επιχειρεί να χτίσει το τείχος ανοσίας και να πείσει τους πολίτες να εμβολιαστούν ο ΣΥΡΙΖΑ στήνει το δικό του «εμπόριο καταστροφολογίας», με τον Αλέξη Τσίπρα να υποστηρίζει από το Φόρουμ των Δελφών ότι η Κυβέρνηση «επέμεινε λανθασμένα μόνο στο εμβόλιο και όχι στη φαρμακευτική προσέγγιση» κινούμενος στη λογική Πολάκη ο οποίος δηλώνει «Μην ποντάρετε τα πάντα στο εμβόλιο, που και αργεί και δεν πιάνει όλες τις μεταλλάξεις πλήρως και δεν δίνει όπως φαίνεται μόνιμη ανοσία!!!»

Η μικροκομματική και μικροπολιτική λογική του ΣΥΡΙΖΑ έναντι της διαχείρισης της πανδημίας είναι εμφανής από την πρώτη σχεδόν στιγμή όταν στελέχη του επιχειρούσαν να δημιουργήσουν το… κίνημα «Μετά θα λογαριαστούμε». Η παρατεταμένη όμως παρουσία του κορονοϊού σε παγκόσμιο επίπεδο άλλαξε τον σχεδιασμό και οδήγησε σε μια διαρκή υπονόμευση τόσο των μέτρων για την προστασία της δημόσιας υγείας όσο και στην προσπάθεια που γίνεται στην παρούσα φάση προκειμένου να ανοίξει η οικονομία αρχής γενομένης από τον Τουρισμό.

Όμως το ζήτημα προκύπτει από την περίπτωση των εμβολιασμών. Ο Αλέξης Τσίπρας τον Νοέμβριο του 2020 κατηγορούσε την κυβέρνηση ότι επιχειρεί ένα «εμπόριο ελπίδας» βασιζόμενη σε ένα εμβόλιο «που δεν υπάρχει». Οι εξελίξεις τον διέψευσαν και στο πλαίσιο αυτό η κριτική επικεντρώθηκε στην πορεία των εμβολιασμών, στις καθυστερήσεις και στην «ανικανότητα» όπως υποστηρίζει η Κουμουνδούρου, της κυβέρνησης να διαχειριστεί το θέμα.

Οι διαρκείς και έμμεσες αναφορές στο εμβόλιο και τους εμβολιασμού επισήμως από την αξιωματική αντιπολίτευση δημιουργούν κλίμα ανασφάλειας, ειδικά στη φάση που βρίσκεται το πρόγραμμα και στην επιδίωξη να δημιουργηθεί το επιθυμητό τείχος προστασίας και ανοσίας του πληθυσμού ή τουλάχιστον του μεγαλύτερου μέρους του.

Με πάνω από 100.000 εμβολιασμούς την ημέρα και 1.500 κέντρα ανά την Ελλάδα η προσπάθεια βρίσκεται στην πλέον δυναμική της φάση και συνεχίζεται.

Όταν όμως ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης της χώρας δηλώνει ότι η κυβέρνηση «επέμεινε λανθασμένα μόνο στο εμβόλιο και όχι στη φαρμακευτική προσέγγιση, με την εισαγωγή θεραπειών όπως τα μονοκλωνικά αντισώματα» και μάλιστα από το βήμα ενός διεθνούς Φόρουμ όπως είναι αυτό των Δελφών προκαλεί ερωτήματα.

Πολύ δε περισσότερο όταν ο στενός του συνεργάτης και πρώην αναπληρωτής υπουργός Υγείας, Παύλος Πολάκης έρχεται συμπληρωματικά με ανάρτησή του στο προσφιλές του facebook να εξανίσταται και να φωνάζει: «ΦΕΡΤΕ ΤΑ ΜΟΝΟΚΛΩΝΙΚΑ».Μην ποντάρετε τα πάντα στο εμβόλιο, που και αργεί και δεν πιάνει όλες τις μεταλλάξεις πλήρως και δεν δίνει όπως φαίνεται μόνιμη ανοσία!!!!»

Ξεπερνώντας το γεγονός πως ουδείς έχει θέσει θέμα μόνιμης ανοσίας μέσω των εμβολιασμών η αναφορά και στο ότι το εμβόλιο, γενικά, δεν πιάνει όλες τις μεταλλάξεις δείχνει την προσπάθεια που γίνεται από τον ΣΥΡΙΖΑ, βουλευτής του οποίου είναι ο συγκεκριμένος, να τεθούν και τα εμβόλια υπό αμφισβήτηση.

Αφορμή για την «αγανακτισμένη» αυτή ανάρτηση το γεγονός πως ο ΑΛ. Μπουρλά δήλωσε στο Φόρουμ των Δελφών αναφορικά με τους εμβολιασμούς πως ίσως χρειαστεί και τρίτη δόση.

Στην ανάρτηση του πρώην αναπληρωτή υπουργού Υγείας του ΣΥΡΙΖΑ τίθεται όμως και ένα ακόμη θέμα, πέραν των διαρκών υπομνήσεων αναφορικά με τα μονοκλωνικά φάρμακα. Συγκεκριμένα ο Π. Πολάκης γράφει σε ένα υστερόγραφό του: «(Για αυτούς που μπορούν να καταλάβουν). Για τις επιπλοκές των εμβολίων δεν λέω ακόμα τίποτα, πρώτον γιατί είναι σπανιότατες και δεύτερον γιατί περιμένω να δω αν επιβεβαιωθούν αυτές οι δυο ΣΟΒΑΡΕΣ ΜΕΛΕΤΕΣ, σοβαρών ερευνητών!»

Σε κάθε περίπτωση το θέμα που δημιουργείται είναι σοβαρό. Τα ερωτήματα αναφορικά με τη στάση του ΣΥΡΙΖΑ επίσης. Πολύ δεν περισσότερο όταν ανάλογες τοποθετήσεις έρχονται να προστεθούν στη δήλωση του Αλέξη Τσίπρα τη Μεγάλη Εβδομάδα σύμφωνα με την οποία η κυβέρνηση επιχειρεί να «ξεστοκάρει» εμβόλια ανοίγοντας τότε την ηλικιακή ομάδα των 30 – 39

Το «εμπόριο καταστροφολογίας» στο οποίο έχει επενδύσει ο ΣΥΡΙΖΑ συνδέεται τόσο με τη δημόσια υγεία όσο και με την πορεία της χώρας. Και ναι μεν όπως η Εφη Αχτσιόγλου και άλλα στελέχη έχουν δηλώσει η πανδημία και η κατάσταση που έχει δημιουργηθεί αποτελεί ευκαιρία για την Αριστερά προκειμένου να επανέλθει και στην εξουσία (όπως έπραξε και με την οικονομική κρίση) όμως πλέον το θέμα είναι πολύ σοβαρότερο, ειδικά σε ό,τι αφορά τη δημόσια υγεία.

Το «ρίσκο» από ανάλογες τοποθετήσεις και από την προσπάθεια έστω και με έμμεσο τρόπο να αμφισβητηθούν και να υπονομευθούν ακόμη και οι εμβολιασμοί είναι μεγάλο και θα πρέπει να διευκρινιστεί ποιοι το «δέχονται» αυτή τη φορά.

Υ.Γ. Η απάντηση του υπουργείου Υγείας αναφορικά με την τοποθέτηση Τσίπρα και το θέμα των μονοκλωνικών φαρμάκων ήταν πάντως η εξής: «Κατά την προσφιλή και ατελέσφορη αντιπολιτευτική τακτική του, ο ΣΥΡΙΖΑ για μία ακόμη φορά αποπροσανατολίζει και εμπαίζει τους πολίτες σχετικά με την πανδημία. Μετά το "εμπόριο ελπίδας" με ένα "εμβόλιο που δεν έχει ανακαλυφθεί", τις προφητείες για αποτυχία του εμβολιαστικού προγράμματος και το "ξεστοκάρισμα" των εμβολίων, ο κ. Τσίπρας τώρα ανακάλυψε τη θεραπεία με μονοκλωνικά αντισώματα, που τάχα δεν χρησιμοποιούμε στη μάχη κατά του κορωνοϊού. Τον ενημερώνουμε ότι η θεραπεία αυτή δεν περιλαμβάνεται στις επίσημες θεραπευτικές συστάσεις του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, ούτε έχουν ολοκληρωθεί οι διαδικασίες από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων. Για μία ακόμη φορά, τονίζουμε ότι η πανδημία δεν προσφέρεται ούτε για μικροπολιτικές αντιπαραθέσεις, ούτε για αντιπολιτευτικά πυροτεχνήματα».