7ος χρόνος, ημέρα 2155η
Σάββατο, 25 Σεπτεμβρίου 2021

Ερχεται εντατικοποίηση των ελέγχων τα Σαββατοκύριακα για εστίαση, ωράριο και μάσκες

Ερχεται εντατικοποίηση των ελέγχων τα Σαββατοκύριακα για εστίαση, ωράριο και μάσκες
Eurokinissi

Την εντατικοποίηση των ελέγχων τα Σαββατοκύριακα, κυρίως στον τομέα της εστίασης αλλά και για την τήρηση των αποστάσεων, του ωραρίου και τη χρήση μάσκας προανήγγειλε η κυβερνητική εκπρόσωπος, σημειώνοντας ότι η μεγαλύτερη ελευθερία σημαίνει και μεγαλύτερη υπευθυνότητα.

Οι δηλώσεις της Α. Πελώνη εντάσσονται στην προσπάθεια της κυβέρνησης να μην επικρατήσει εφησυχασμός πριν χτιστεί το πολυπόθητο τείχος ανοσίας. Χθες άλλωστε ο γενικός γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, Μάριος Θεμιστοκλέους, τόνισε ότι έως τα τέλη Μαΐου περίπου 2 εκατομμύρια πολίτες θα έχουν ολοκληρώσει τον εμβολιασμό τους, ποσοστό που αντιστοιχεί σε 20%.

Μιλώντας στον ΣΚΑΪ η Αριστοτελία Πελώνη ανέφερε χαρακτηριστικά: «Εντείνουμε τους ελέγχους και θα τους εντείνουμε το Σαββατοκύριακο. Θα γίνουν έλεγχοι και στους χώρους της εστίασης ή όπου κρίνεται ότι μπορεί να μην τηρούνται τα μέτρα, οι αποστάσεις ή τα ωράρια, αλλά και σε ό,τι αφορά στη χρήση μάσκας, διότι παρατηρείται μια χαλάρωση από τους πολίτες ως προς αυτό το μέτρο», δήλωσε χαρακτηριστικά προσθέτοντας ότι «μεγαλύτερη ελευθερία σημαίνει και μεγαλύτερη υπευθυνότητα».

Σημείωσε, δε, ότι  για να μπορέσουμε να πάμε σε ακόμα μεγαλύτερες ελευθερίες, πρέπει να πάμε σταδιακά, συντεταγμένα και με προσοχή. 

Σχολιάζοντας την επιδημιολογική εικόνα της χώρας, η Α. Πελώνη επισήμανε ότι δεν πρέπει να κοιτάμε μόνο τα κρούσματα, αλλά τον επταήμερο μέσο όρο διότι η θετικότητα μειώνεται και υπάρχει μια εικόνα αποκλιμάκωσης τόσο στις εισαγωγές στα νοσοκομεία όσο και στις διασωληνώσεις. «Αυτή η εικόνα, ωστόσο, δεν πρέπει να μας κάνει να εφησυχάζουμε. Όλοι κουραστήκαμε πάρα πολύ το χειμώνα από τα περιοριστικά μέτρα, εκεί είναι η παγίδα». 

Ερωτηθείσα αν τα τοπικά lockdowns αποτελεί όπλο για την αντιμετώπιση ενδεχόμενων εξάρσεων του ιού, είπε ότι «απεύχομαι να υπάρξουν επιδημιολογικές εξάρσεις, ωστόσο αν υπάρξουν θα δούμε με τι μέτρα θα αντιμετωπιστούν» τονίζοντας ότι ειδικά για τους τουριστικούς προορισμούς, το όπλο είναι το εμβόλιο. 

Υποχρεωτικός ο εμβολιασμός για όσους υπηρετούν στην ΕΜΑΚ

Στο μεταξύ μέα δεδομένα διαμορφώνονται στο μέτωπο του εμβολιασμού μετά τη διαταγή της ηγεσίας του Πυροσβεστικού Σώματος για υποχρεωτικό εμβολιασμός των υπηρετούντων στην ΕΜΑΚ.

Στην διαταγή αναφέρεται ότι η απόφαση αυτή ελήφθη στο πλαίσιο της ανάγκης περιορισμού και αντιμετώπισης της πανδημίας και λόγω των ιδιαίτερων συνθηκών εργασίας της ΕΜΑΚ, καθώς εντάσσονται στον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Πολιτικής Προστασίας και είναι πολύ πιθανόν να μεταβούν στο εξωτερικό για παροχή βοήθειας πολιτικής προστασίας, με έξοδα της ΕΕ, αλλά και για επιχειρησιακές επεμβάσεις σε όλη την επικράτεια, γι' αυτό κρίνεται απαραίτητος ο εμβολιασμός όλων των υπηρετούντων στις συγκεκριμένες υπηρεσίες.

Πλήρως εμβολιασμένο το 20% των πολίτων ως τα τέλη Μαΐου - Στα 5,6 εκατ. οι εμβολιασμοί

Έως τα τέλη Μαΐου θα έχουν διενεργηθεί περίπου 5,6 εκατομμύρια εμβολιασμοί, ενώ το 35% του πληθυσμού θα έχει λάβει τουλάχιστον μία δόση και περίπου 2 εκατομμύρια πολίτες θα έχουν ολοκληρώσει τον εμβολιασμό τους, ποσοστό που αντιστοιχεί σε 20%. Αυτό είναι μια εκτίμηση που δίνουμε για τον επιχειρησιακό σχεδιασμό δύο με τρεις εβδομάδες πριν, δήλωσε την Τρίτη, 19 Μαΐου, ο γενικός γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, Μάριος Θεμιστοκλέους, μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα. 

Σχετικά με τους εμβολιασμούς κατ’ οίκον, είπε ότι είναι δύσκολη η επιχείρηση στην οργάνωσή της. Συμπλήρωσε ωστόσο ότι τις επόμενες μέρες θα ανακοινωθεί πως θα μπορούν να εμβολιαστούν οι έχοντες αδυναμία μετακίνησης.