Επιστροφή στη χρήση μάσκας εισηγούνται οι ειδικοί - Ανησυχία στο Μαξίμου για την αύξηση στα κρούσματα

Επιστροφή στη χρήση μάσκας εισηγούνται οι ειδικοί - Ανησυχία στο Μαξίμου για την αύξηση στα κρούσματα

Προβληματισμός και ανησυχία αλλά όχι «κόκκινος» συναγερμός  καταγράφεται στο εσωτερικό του Μεγάρου Μαξίμου σε σχέση με την πορεία της πανδημίας. Στο πρωθυπουργικό γραφείο δεν κρύβουν τον προβληματισμό τους για τη χαμηλή εμβολιαστική κάλυψη σε περιοχές κυρίως της Βόρειας Ελλάδας. Κιλκίς, Πιερία, Δράμα, Πέλλα, Ξάνθη, Φλώρινα αλλά και η Δυτική Αττική βρίσκονται στο μικροσκόπιο των αρχών, με την κυβέρνηση και τους επιστήμονες να αναζητούν τρόπους προκειμένου οι πολίτες να πεισθούν να συμμετάσχουν στους εμβολιασμούς.

Η κατάσταση πάντως δεν είναι εύκολη μια και ήδη έχουν εξαντληθεί μία σειρά επιλογές που φαίνεται ότι δεν είχαν τα επιθυμητά αποτελέσματα. Ακόμα και την κινητοποίηση των κινητών συνεργείων εμβολιασμού του ΕΟΔΥ σε περιοχές που πρωταγωνιστούν στη σχετική λίστα με τις περιοχές χαμηλής συμμετοχής στο πρόγραμμα «Ελευθερία» δεν λειτούργησε στον βαθμό που η κυβέρνηση θα ήθελε. 

Σύμφωνα με καλά πληροφορημένη πηγή οι αρμόδιοι φορείς στρέφουν πλέον τις προσπάθειές τους σε μια λογική με έντονο τοπικό χαρακτήρα. Πιο συγκεκριμένα, θα επιχειρηθεί να τονωθεί το εμβολιαστικό κίνημα μέσα από κινητοποίηση των τοπικών αρχόντων, δημάρχων, της Εκκλησίας κλπ. Εκτιμάται ότι με τον τρόπο αυτό η όποια προσέγγιση μπορεί να έχει καλύτερα αποτελέσματα από μια επιλογή με μαζικό χαρακτήρα π.χ. νέα καμπάνια ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης. 

Ορισμένες πληροφορίες κάνουν λόγο και για έναν νέο γύρο κινήτρων προς εμβολιασμένους, αποκλείοντας παράλληλα οποιαδήποτε νέα επιχείρηση άσκησης πίεσης προς τους ανεμβολίαστους με περιορισμό ελευθεριών και κινήσεων. 

Η μεγάλη πάντως αύξηση των κρουσμάτων που καταγράφεται τα τελευταία 24ωρα δεν μοιάζει να προκαλεί έκπληξη στην κυβέρνηση, καθώς τη θεωρεί αναμενόμενη. Η πτώση στη θερμοκρασία σε συνδυασμό με την προτίμηση πλέον των πολιτών σε κλειστούς χώρους λόγω εποχής, δημιουργεί τις κατάλληλες συνθήκες για να ανέβουν οι αριθμοί. Παρόλα αυτά η απόφαση του Κυριάκου Μητσοτάκη δεν αλλάζει. Η οικονομία δεν πρόκειται να κλείσει ξανά όπως και ότι το lockdown δεν βρίσκεται στο κυβερνητικό οπλοστάσιο. 

Την ίδια ώρα, η επιτροπή των λοιμοξιωλόγων διατυπώνει τους δικούς της προβληματισμούς, βάζοντας όπως είναι φυσικό, σε πρώτη προτεραιότητα τα ιατρικά δεδομένα. Πληροφορίες λοιπόν θέλουν στο τραπέζι της επιτροπής να έχουν πέσει μία σειρά προτάσεων προς την κυβέρνηση, με αφορμή και τη μεγάλη αύξηση στα κρούσματα των τελευταίων 24ωρων. Κεντρικό στοιχείο των προτάσεων η ενίσχυση της χρήσης μάσκας. 

Πιο συγκεκριμένα: 

  • H υποχρεωτική εφαρμογή της μάσκας από εμβολιασμένους και ανεμβολίαστους και στους εξωτερικούς χώρους, 
     
  • Η χρήση της  διπλής μάσκας ή μάσκας υψηλής προστασίας στα μέσα μαζικής μεταφοράς είναι μεταξύ των όσων συζητούνται. 

Σε κάθε περίπτωση στο Μέγαρο Μαξίμου ξεκαθαρίζουν προς όλες τις κατευθύνσεις ότι νέα οριζόντια μέτρα δεν πρόκειται να υπάρξουν.