Ενεργειακή κρίση και κορονοϊός καθορίζουν τις εξελίξεις, στροφή στα κοινωνικά θέματα από τον Μητσοτάκη

Ενεργειακή κρίση και κορονοϊός καθορίζουν τις εξελίξεις, στροφή στα κοινωνικά θέματα από τον Μητσοτάκη

Εκλογές κερδίζεις μόνο αν καταφέρεις να βελτιώσεις τη σκληρή καθημερινότητα των πολιτών  και όχι αν κυριαρχήσεις  μόνο σε ζητήματα εξωτερικής πολιτικής. Αυτόν τον παλιό κανόνα της πολιτικής δείχνει να γνωρίζει καλά ο Κυριάκος Μητσοτάκης, που μετά από μία σειρά κομβικών επιλογών στον τομέα των εξωτερικών σχέσεων της χώρας (ελληνογαλλική συμφωνία, αμυντική συμφωνία Ελλάδας ΗΠΑ) στρέφει το ενδιαφέρον του στο εσωτερικό της χώρας. 

Όπως πληροφορείται το liberal.gr πρώτη προτεραιότητα για την κυβέρνηση το προσεχές διάστημα θα είναι η εμβάθυνση και  η ενίσχυση της κοινωνικής ατζέντας, κίνηση που θα φανεί στο προσεχές διάστημα.  Με την πανδημία να δείχνει σημάδια ύφεσης αλλά χωρίς να φαίνεται ότι οδεύει προς το ολοκληρωτικό φινάλε ακόμα, το Μέγαρο Μαξίμου προχωράει το σχεδιασμό του πάνω σε δύο βασικούς άξονες. 

  • Την καταπολέμηση του κορονοϊού. Στο πρωθυπουργικό γραφείο αναγνωρίζουν ότι το πρόγραμμα εμβολιασμού μοιάζει να "πιάνει ταβάνι" καθώς ειδικά σε περιοχές της Βορείου Ελλάδας καταγράφονται χαμηλά ποσοστά συμμετοχής. Την ίδια ώρα ο χειμώνας πλησιάζει, η θερμοκρασία πέφτει και η ανάγκη συνάθροισης σε κλειστούς χώρους μεγαλώνει. Το μόνο ευχάριστο είναι ότι σχεδόν ένα μήνα μετά από την έναρξη της σχολικής χρονιάς, τα σχολεία δεν συνέβαλαν στην αύξηση των κρουσμάτων. Στο πλαίσιο αυτό η κυβέρνηση θα επιμείνει στην όσο το δυνατόν καλύτερη οργάνωση του εθνικού συστήματος υγείας προκειμένου να μην υπάρξει μεγάλη επιβάρυνση του και παράλληλα θα εντατικοποιηθεί η επιχείρηση πειθούς σε όλους όσοι ακόμα και σήμερα δεν έχουν πειστεί για την αναγκαιότητα του εμβολίου. Σε καμία περίπτωση πάντως δε φαίνεται να βρίσκονται νέα μέτρα που θα φέρουν τους ανεμβολίαστους σε ακόμα πιο δύσκολη θέση.  
  • Τον έλεγχο της ενεργειακής κρίσης που όπως φαίνεται ήρθε για να μείνει τουλάχιστον μέχρι το πρώτο τρίμηνο του 2022. Στο Μέγαρο Μάξιμου δηλώνουν προσανατολισμένοι στη στήριξη των μικρών και μεσαίων νοικοκυριών μέσα από τη χορήγηση πρόσθετου επιδόματος θέρμανσης, εκτός από όλα όσα έχουν μέχρι σήμερα ανακοινωθεί. Πηγές αφήνουν όμως ανοιχτό και το ενδεχόμενο στο τέλος της χρονιάς να διανεμηθεί ένα κοινωνικό μέρισμα σε άνεργους, πολύτεκνες οικογένειες κ.α. χωρίς πάντως μέχρι στιγμής να έχουν ληφθεί οριστικές αποφάσεις. Όλα αυτά θα εξαρτηθούν μεταξύ άλλων και από την πορεία των εσόδων. 

Με αυτά τα δεδομένα ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα συμμετάσχει την Πέμπτη και Παρασκευή στη σύνοδο κορυφής της ΕΕ όπου το βασικό θέμα συζήτησης θα είναι η ενεργειακή κρίση και οι τρόποι αντιμετώπισης. Η ελληνική κυβέρνηση θα επιμείνει στην αναγκαιότητα ευρωπαϊκών λύσεων και στο πλευρό της θα έχει την Ιταλία και τη Γαλλία, κάτι που έχει διαφανεί και από άλλα κορυφαία ζητήματα όπως η χαλάρωση του συμφώνου δημοσιονομικής σταθερότητας. 

Είναι σαφές ότι η παγκόσμια ενεργειακή κρίση και ο κορονοιός θα αποτελέσουν θέματα βαρόμετρο για τις κυβερνητικές επιλογές τουλάχιστον μέχρι το καλοκαίρι του 2022, μια και η πορεία των δύο αυτών ζητημάτων θα καθορίσουν το κατά πόσο και σε ποιο βαθμό θα προχωρήσουν και άλλες κεντρικές κυβερνητικές επιλογές όπως η ενίσχυση των νέων και η αύξηση του κατώτατου μισθού.