Έχουμε μπροστά μας δύο δύσκολες εβδομάδες – Προτεραιότητα το λιανεμπόριο
Α. Πελώνη

Έχουμε μπροστά μας δύο δύσκολες εβδομάδες – Προτεραιότητα το λιανεμπόριο

Η κυβερνητική εκπρόσωπος Αριστοτελία Πελώνη δήλωσε σήμερα ότι «έχουμε μπροστά μας τουλάχιστον 10 μέρες έως δύο εβδομάδες δύσκολες» τονίζοντας ότι υπάρχει έξαρση στην κοινότητα σχεδόν σε όλη την Ελλάδα αλλά το αποτύπωμα του εμβολιασμού φαίνεται στη μείωση των βαριών νοσήσεων σε ομάδες μεγαλύτερης ηλικίας.

Μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό Mega η κ. Πελώνη ξεκαθάρισε ότι «προτεραιότητα για την κυβέρνηση παραμένει το άνοιγμα του λιανεμπορίου. Συμφωνεί σε αυτό και η επιτροπή. Έχουμε δύο δύσκολες εβδομάδες μπροστά μας και κινούμαστε ανάλογα με τις εξελίξεις. Είναι το πρώτο που θα ανοίξει, θα είναι μία ασφαλής εκτόνωση και για ψυχολογικούς και για οικονομικούς λόγους. Η όποια επαναλειτουργία των σχολείων θα γίνει σταδιακά».

Πρόσθεσε ωστόσο ότι δεν επιθυμεί να πει ημερομηνίες και πως όλα θα εξαρτηθούν από τα επιδημιολογικά δεδομένα. «Ελπίζω ότι θα μπορέσει να γίνει νωρίτερα από το πρώτο δεκαήμερο του Απριλίου, επειδή είναι ασφαλές και λειτουργεί με κανόνες», κατέληξε.

Για τους εμβολιασμούς

Αναφερόμενη στο θέμα της εξέλιξης των εμβολιασμών σημείωσε ότι «μέσα στις επόμενες ημέρες θα υπάρξουν ανακοινώσεις, προετοιμάζεται ήδη το σχέδιο. Επόμενη ομάδα που θα εμβολιαστεί είναι οι ευπαθείς, και θα ακολουθήσουν οι 70-74 και 65-69. Τέλος Απριλίου εκτιμούμε ότι θα έχουν εμβολιαστεί τουλάχιστον με μία δόση όλοι οι άνω των 60 και οι ευπαθείς ομάδες. Αυτός μας επιτρέπει να κοιτάμε με μεγαλύτερη αισιοδοξία το καλοκαίρι. Στόχος είναι τον Απρίλιο να δεχτούμε πιλοτικά τουρίστες από κάποιες χώρες της ΕΕ και το Ισραήλ, με πιστοποιητικό εμβολιασμού και τεστ για την είσοδο στη χώρα».

Για το θέμα των διαδηλώσεων και της διασποράς εκεί του κορονοϊού, η κ. Πελώνη σημείωσε ότι «ο συγχρωτισμός και προφανώς και οι διαδηλώσεις διασπείρουν τον κορωνοϊό. Ειδικά στις διαδηλώσεις δεν τηρούν τα μέτρα, δε φορούν μάσκες και φωνάζουν. Πρέπει να υπάρχει ισορροπία. Η κυβέρνηση δεν απαγόρευσε το δικαίωμα του συνέρχεσθαι, αλλά πρέπει να είμαστε όλοι προσεχτικοί».

Για τα επεισόδια στη Νέα Σμύρνη

Για τα επεισόδια στη Νέα Σμύρνη και τον βαρύ τραυματισμού του αστυνομικού η κυβερνητική εκπρόσωπος σχολίασε: «Αν κρίνω και από τη χθεσινή παρέμβαση του κ. Τσίπρα στη Βουλή, δεν είδα έναν αρχηγό αξιωματικής αντιπολίτευσης που πήρε 32% στις εκλογές. Είδα έναν πολιτικό αρχηγό που μοιάζει να απευθύνεται στο 3% που είναι ο σκληρός πυρήνας του κόμματός του. Φάνηκε ότι υποδαυλίζει την κοινωνική ένταση, εκμεταλλεύεται την κόπωση και την οργή μέρους της κοινωνίας με τα μέτρα».

Πρόσθεσε επίσης ότι «τα καλέσματα της νεολαίας του ΣΥΡΙΖΑ στη συγκέντρωση είναι γνωστά, υπάρχουν στα social media, αλλά και τα καλέσματα των άλλων ομάδων. Θέλω να μείνω στον τόνο που έδωσε ο πρωθυπουργός. Η αστυνομική βία προφανώς δεν είναι ανεκτή και ανακοινώθηκαν και προτάσεις που θα αντιμετωπίσουν το φαινόμενο θεσμικά, όπως απαιτείται».

Για την παρέλαση της 25ης Μαρτίου

Τέλος, αναφερόμενη για την επικείμενη παρέλαση της 25ης Μαρτίου, η κ. Πελώνη τόνισε ότι «η στρατιωτική παρέλαση θα γίνει με αυστηρά υγειονομικά πρωτόκολλα. Θα μεταδοθεί από την τηλεόραση. Θα είναι ένα ωραίο θέαμα που θα γεμίσει με υπερηφάνεια όλους τους Έλληνες. Δεν θέλουμε συγχρωτισμό. Η παρέλαση θα μεταδοθεί, δε θα είναι κάλεσμα στον κόσμο να βρεθεί εκεί. Αυτό επιβάλλεται από τους περιορισμούς της πανδημίας».