Δ. Μιχαηλίδου: Επαναλειτουργούν από 25/5 δομές πρόνοιας για παιδιά, ηλικιωμένους, ΑμεΑ

Δ. Μιχαηλίδου: Επαναλειτουργούν από 25/5 δομές πρόνοιας για παιδιά, ηλικιωμένους, ΑμεΑ

Επιτρέπεται, από τη Δευτέρα 25 Μαΐου 2020, η επαναλειτουργία των Κέντρων Διημέρευσης και Ημερήσιας Φροντίδας Ηλικιωμένων (Κ.Δ.Η.Φ.), καθώς και των Κέντρων Δημιουργικής Απασχόλησης Παιδιών και Παιδιών με Αναπηρίες (Κ.Δ.Α.Π./Κ.Δ.Α.Π.-ΜεΑ), των οποίων η λειτουργία είχε ανασταλεί, με απόφαση της υφυπουργού Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, αρμόδιας για θέματα Πρόνοιας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, Δόμνας Μιχαηλίδου, για λόγους δημόσιας υγείας και περιορισμού της μετάδοσης του ιού covid-19 σε ευπαθείς ομάδες.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με εγκύκλιο της κ. Μιχαηλίδου, περιγράφονται οι προϋποθέσεις λειτουργίας των δομών αυτών, προκειμένου να διασφαλιστεί η προστασία των φιλοξενουμένων και του προσωπικού. Οι προδιαγραφές που ορίζονται και οι οποίες συντάχθηκαν, κατόπιν σειράς συνεδριάσεων με την ειδική επιτροπή λοιμωξιολόγων, εστιάζουν σε θέματα που αφορούν στη συμμετοχή και μεταφορά ωφελουμένων, στην προσέλευση και οργάνωση των προγραμμάτων και στα μέτρα υγιεινής και προστασίας, που θα πρέπει να τηρούνται.

Δομές που πρόκειται να επαναλειτουργήσουν από την επόμενη εβδομάδα και ύστερα, οφείλουν να προσαρμόσουν τη λειτουργία τους, το πρόγραμμα των δραστηριοτήτων και του προσωπικού τους, βάσει των χαρακτηριστικών τους, ώστε να τηρούνται τα κριτήρια, που ορίζει το υπουργείο.

Τέλος, σημειώνεται πως η εγκύκλιος ορίζει και την εκ περιτροπής προσέλευση των ωφελουμένων στις δομές, μείωση της διάρκειας του ημερήσιου ωραρίου και δημιουργία μικρότερων τμημάτων, καθώς και τον περιορισμό των παρόντων ωφελουμένων στο 50% της δυναμικότητας των δομών, προκειμένου να τηρούνται οι αποστάσεις ασφαλείας και να επιτευχθεί η εκ περιτροπής χρήση των χώρων.