Αθρόες χορηγήσεις ΑΜΚΑ μέσω εγκυκλίου της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ

Αθρόες χορηγήσεις ΑΜΚΑ μέσω εγκυκλίου της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ

Αθρόες χορηγήσεις ΑΜΚΑ σε αλλοδαπούς που δήλωναν πρόσφυγες και αιτούνταν άσυλο, προκάλεσε εγκύκλιος του 2016 όπως προκύπτει από έγγραφα του υπουργείου Εργασίας που ήρθαν στο φως της δημοσιότητας.

Όπως προκύπτει από ρεπορτάζ στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Star η διευθύντρια του υπουργείου Εργασίας Παρασκευή Τσάμη, τρεις ημέρες μετά τις εκλογές ενημέρωσε τον νέο υπουργό, Γιάννη Βρούτση, ζητώντας του να καταργήσει τις σχετικές διατάξεις.

Στα σχετικά έγγραφα που αποκάλυψε το Star οι υπηρεσίες του υπ. Εργασίας παρατήρησαν αθρόα προσέλευση για έκδοση ΑΜΚΑ από δήθεν αιτούντες άσυλο αλβανικής και γεωργιανής υπηκοότητας οι οποίοι έμπαιναν στα νοσοκομεία. Επίσης παρατηρήθηκε αθρόα είσοδος γυναικών για δωρεάν τοκετούς σε δημόσια νοσοκομεία.

Επίσης σε χειρόγραφο υπηρεσιακό σημείωμα στις 20.6.2019 (λίγο πριν τις εκλογές) προς την Έφη Αχτσιόγλου η γενική διευθύντρια και οι αρμόδιοι τμηματάρχες προειδοποιούσαν πως διαφωνούν με την ρύθμιση γενίκευσης της χορήγησης ΑΜΚΑ τονίζοντας πως δεν είχε προηγηθεί ανταλλαγή απόψεων ούτε είχε ζητηθεί η γνώμη τους.

Υπενθυμίζεται ότι σήμερα το υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων εξέδωσε ερμηνευτική εγκύκλιο με οδηγίες προς τα ΚΕΠ και τον Ενιαίο Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης (ΕΦΚΑ) για τη διαδικασία χορήγησης ΑΜΚΑ.

Ο υφυπουργός Εργασίας, αρμόδιος για θέματα Κοινωνικής Ασφάλισης, Νότης Μηταράκης, δήλωσε χαρακτηριστικά ότι ο ΑΜΚΑ είναι ο ισόβιος αριθμός εργασιακής και υγειονομικής ταυτοποίησης όλων των ανθρώπων που εργάζονται και διαμένουν νόμιμα και μόνιμα στη χώρα μας και ότι ο ΣΥΡΙΖΑ υπονόμευσε αυτό το δικαίωμα, στάθηκε ανίκανος να οργανώσει σωστά την παροχή υπηρεσιών υγείας προς τους πρόσφυγες και τους μετανάστες.