Ανασχηματισμός σε ώρα που θα επιλέξει ο ίδιος ο Μητσοτάκης - Οι δύο φάσεις των αλλαγών

Ανασχηματισμός σε ώρα που θα επιλέξει ο ίδιος ο Μητσοτάκης - Οι δύο φάσεις των αλλαγών

Με την εσωτερική αναδιάταξη στο Μαξίμου να αποτελεί την πρώτη φάση των αλλαγών ο ανασχηματισμός πρέπει να θεωρείται σχεδόν βέβαιος με μοναδικό «άγνωστο Χ» τον χρόνο που θα επιλέξει ο Κυριάκος Μητσοτάκης προκειμένου να ανακοινώσει τις αποφάσεις του. 

Ο ίδιος άλλωστε προανήγγειλε την εσωτερική αναδιάταξη στο Μέγαρο Μαξίμου αφήνοντας ανοιχτό και το θέμα του ανασχηματισμού που όπως υποστηρίζουν και κυβερνητικές πηγές θα γίνει την ώρα που θα επιλέξει ο πρωθυπουργός.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεν προτίθεται όπως και ο ίδιος ανέφερε να λάβει εν θερμώ αποφάσεις, πολύ δε περισσότερο όταν η κυβέρνησή του έχει κληθεί να διαχειριστεί αλλεπάλληλες κρίσεις και μάλιστα σε διαφορετικούς τομείς: Από τα ελληνοτουρκικά και την υπόθεση της προσπάθειας «εισβολής» στον Έβρο μέχρι την πανδημία και τώρα τις καταστροφικές πυρκαγιές σε συνδυασμό με την κλιματική κρίση που πλήττει συνολικά τον πλανήτη και ειδικά τη χώρα.

Η πρώτη φάση των αλλαγών πραγματοποιήθηκε μέσα από την εσωτερική αναδιάταξη στο Μαξίμου που σίγουρα δεν μπορεί να χαρακτηριστεί ως ανασχηματισμός. Άλλωστε τα πρόσωπα που μετακινήθηκαν ή αναβαθμίστηκαν υφίστανται με τον έναν ή τον άλλο τρόπο στο κυβερνητικό σχήμα.

Σύμφωνα δε, με πηγές του Μαξίμου ο μετασχηματισμός αυτός ουσιαστικά υποδείχθηκε από την εμπειρία των τελευταίων κρίσεων ώστε να προσαρμοστεί και στα δεδομένα που αυτές δημιούργησαν.

Σε ό,τι αφορά στον ανασχηματισμό, κατά τη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε τη Πέμπτη ο πρωθυπουργός άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο, ενώ ταυτόχρονα ο ίδιος έχει αποσαφηνίσει προς όλες τις πλευρές την πρόθεσή του να προχωρήσει με τολμηρές αποφάσεις που θα αλλάξουν, όπως χαρακτηριστικά σημείωσε, πολλά. Το γεγονός πως ξεκίνησε την πρώτη φάση των αλλαγών από το Μαξίμου επιβεβαιώνει και τις σχετικές του προθέσεις.

Σημειωτέον ότι το θέμα του ανασχηματισμού είχε ανακινηθεί και πριν δύο περίπου μήνες με τον Κυριάκο Μητσοτάκη να το κλείνει και πληροφορίες να αναφέρουν πως είχε σκοπό να τις πραγματοποιήσει πιθανότατα τον Σεπτέμβριο ή τον Οκτώβριο όπως είχε αναφέρει σχετικά και το liberal.gr

Σχετικά με τις αλλαγές στο Μαξίμου αξίζει να σημειωθεί ότι το νέο σχήμα θα αποτελείται πλέον από 2 υπουργούς Επικρατείας, τους Γιώργο Γεραπετρίτη και Άκη Σκερτσο και 2 υφυπουργούς. 

Οι δύο υφυπουργοί Επικρατείας είναι οι Γιάννης Οικονόμου και Χρήστος Τριαντόπουλος. Ο Χρ. Τριαντόπουλος, ήταν μέχρι σήμερα Γενικός Γραμματέας Οικονομικής Πολιτικής και είναι ο άνθρωπος που έτρεξε με αποτελεσματικότητα και επιτυχία το πρόγραμμα αποκατάστασης για τον Ιανό. Ουσιαστικά μπαίνει κάτω από τον Άκη Σκέρτσο και θα αναλάβει όλη την διαχείριση των προγραμμάτων κρατικής αρωγής.

Ο Γ. Οικονόμου – ο νέος κυβερνητικός εκπρόσωπος αναλαμβάνει και τις αρμοδιότητες του υφυπουργού για θέματα ενημέρωσης και επικοινωνίας. Υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης μέχρι σήμερα και με τεχνοκρατικό προφίλ και βουλευτής επαρχίας (Φθιώτιδας), ήταν υπεύθυνος Στρατηγικού Σχεδιασμού, όταν εκλέχθηκε πρόεδρος της ΝΔ ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Η μέχρι σήμερα εκτελούσα χρέη κυβερνητικής εκπροσώπου Αριστοτελία Πελώνη, παραμένει αναπληρώτρια κυβερνητική εκπρόσωπος. Η Α. Πελώνη, είχε κληθεί μετά την αποχώρηση του Χρήστου Ταραντίλη να διαχειριστεί εκτελώντας χρέη εκπροσώπου ένα δύσκολο εξάμηνο με απανωτές κρίσεις. 

Όσο για τον Θ. Λιβάνιος μετακομίζει ως πληροφορικάριος στο υπουργείο Ψηφιακής Πολιτικής στο οποίο η κυβέρνηση έχει ρίξει μεγάλο βάρος με τη ψηφιακή επανάσταση τα τελευταία 2 χρόνια να έχει βοηθήσει τη χώρα να κάνει άλματα. 

Ο Γιώργος Στύλιος αφού ολοκλήρωσε τη δουλειά του στο Κτηματολόγιο, μετακομίζει από το Ψηφιακής Πολιτικής, στο Αγροτικής Ανάπτυξης, σε ένα αντικείμενο που επίσης το ξέρει καλά.