Αναμένουμε διπλάσιους τουρίστες από πέρυσι – Κάλεσμα στους Γερμανούς να έρθουν στην Ελλάδα
Μητσοτάκης σε Bild

Αναμένουμε διπλάσιους τουρίστες από πέρυσι – Κάλεσμα στους Γερμανούς να έρθουν στην Ελλάδα

Διπλάσιους τουρίστες από πέρυσι αναμένουμε φέτος στην Ελλάδα, εκτίμησε μιλώντας στην γερμανική Βild ο Κυριάκος Μητσοτάκης, απευθύνοντας κάλεσμα στους γερμανούς να έρθουν στην Ελλάδα, για την οποία, όπως είπε, δεν έχει καμία σχέση με την Ελλάδα του 2015 ή του 2010.

«Είναι μια διαφορετική χώρα. Δεν λειτουργούμε πια σε ένα περιβάλλον όπου υπάρχουν “δάσκαλοι” που μας επιβλέπουν. Είμαστε μια κυρίαρχη χώρα», ανέφερε χαρακτηριστικά, ερωτηθείς για το αν η Ελλάδα είναι «ο αγαπημένος μαθητής του δασκάλου».

Εκτίμησε ότι ο αριθμός των τουριστών που θα επισκεφτούν φέτος την Ελλάδα θα είναι διπλάσιος από πέρυσι, εξηγώντας ότι το 2020 υποδεχτήκαμε 25% των τουριστών του 2019, έναν στους τέσσερις. «Φέτος αναμένουμε ότι θα έρθουν περίπου ο ένας στους δύο. Επομένως θα περάσουμε από το 25% στο 50% σε σχέση με το 2019. Πιστεύω πως οι τάσεις είναι ενθαρρυντικές», ανέφερε χαρακτηριστικά, προσθέτοντας ότι τον Ιούλιο και Αύγουστο, στη high season του τουρισμού, τα πράγματα θα θυμίζουν πολύ ένα φυσιολογικό καλοκαίρι.

Αναφορικά με τον μετασχηματισμό της χώρας, ο πρωθυπουργός είπε ότι οι αλλαγές που γίνονται, «είναι αυτές που θέλουμε να κάνουμε, είναι αλλαγές που θέλουμε εμείς να κάνουμε γιατί αποφασίσαμε πως είναι για το καλό της χώρα», ενώ εκτενή μνεία έκανε στο πράσινο ψηφιακό πιστοποιητικό, το οποίο αύριο παρουσιάζεται πανευρωπαικά στην Αθήνα.

«Αν ο κόσμος θέλει να ταξιδέψει τώρα, μπορεί να το κάνει. Απλώς χρειαζόμαστε ή μια βεβαίωση εμβολιασμού, ή ένα αρνητικό τεστ ή βεβαίωση πως έχει ασθενήσει. Ουσιαστικά, λοιπόν, οι ίδιες πληροφορίες που θα ενσωματωθούν στο ψηφιακό πιστοποιητικό, τις ίδιες πληροφορίες ζητάμε κι εμείς τώρα, ώστε να μην χρειαστεί να περιμένουμε για το ψηφιακό πιστοποιητικό σε ευρωπαϊκό επίπεδο για να ανοίξουμε τον τουρισμό», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Ερωτηθείς για την Άνγκελα Μέρκελ ο πρωθυπουργός ανέφερε: «Έχω πολύ καλή σχέση με την Καγκελάριο Μέρκελ. Δεν έχουμε συμφωνήσει σε όλα, είχαμε κάποιες έντονες συζητήσεις. Τρέφω εξαιρετικό σεβασμό για αυτήν ως ευρωπαία ηγέτη. Είναι μια φωνή λογικής. Αλλά η Γερμανία είναι μια πολύ ισχυρή Δημοκρατία. Καμία Δημοκρατία δεν εξαρτάται από ένα και μόνο πρόσωπο. Κάποια στιγμή, όλες οι πολιτικές καριέρες φτάνουν στο τέλος τους». 

Σε ερώτηση για τους πρόσφυγες στην Ελλάδα ο πρωθυπουργός δήλωσε ότι «έχουμε μειώσει σημαντικά τις μεταναστευτικές ροές και είμαστε χαρούμενοι γι? αυτό, γιατί δεν προστατεύουμε μόνο τα σύνορα της Ελλάδας, αλλά και τα σύνορα της Ευρώπης. Ταυτόχρονα, έχουμε σώσει εκατοντάδες ανθρώπους, χιλιάδες ανθρώπους στη θάλασσα. Ο βασικός μας στόχος πάντα ήταν να διασφαλίσουμε πως δεν χάνονται ανθρώπινες ζωές στη θάλασσα. Και μπορώ να σας πω πως πλέον επεξεργαζόμαστε τις αιτήσεις ασύλου πολύ γρηγορότερα σε σχέση με το παρελθόν».

Για την σύλληψη Προτάσεβιτς ο Κυριάκος Μητσοτάκης μίλησε για «κρατική αεροπειρατεία».

«Διάβασα πολλές, ενδιαφέρουσες, θεωρίες για κατασκόπους. Καμία από αυτές δεν έχει επιβεβαιωθεί. Δεν έχουμε απολύτως καμία ένδειξη ότι οποιοσδήποτε πράκτορας της KGB ή άλλοι πράκτορες ήταν στην πτήση. Καμία απολύτως. Μηδενική ένδειξη. Και το διερευνήσαμε ιδιαίτερα λεπτομερώς», είπε ερωτηθείς για το θέμα. «Δεν θα πρέπει να ξεχάσουμε τον Ρομάν και τη Σοφία» συμπλήρωσε για την υπόθεση.

«Θα πρέπει να μάθουμε ακριβώς τι συνέβη και θα πρέπει να συνεχίσουμε να ασκούμε πίεση» συμπλήρωσε. «Πιστεύω πως όλοι μας ως ευρωπαίοι πολίτες αλλά και οι ευρωπαίοι ηγέτες έχουν την υποχρέωση να προσπαθήσουν να ελευθερωθεί ο Ρομάν και η σύντροφός του, αλλά θα πρέπει ακόμα να διασφαλίσουμε πως και άλλοι πολιτικοί κρατούμενοι στη Λευκορωσία θα απελευθερωθούν. Γιατί ο Ρομάν δεν είναι ο μόνος. Υπάρχουν και άλλοι» είπε.

Τέλος, κλείνοντας τη συνέντευξη ο πρωθυπουργός απεύθυνε στη γερμανική γλώσσα κάλεσμα ενόψει της τουριστικής περιόδου λέγοντας χαρακτηριστικά: «Ελάτε στην Ελλάδα».