Α. Τσίπρας: Αν δεν πάρω ψήφο εμπιστοσύνης, όλα ανοιχτά

Α. Τσίπρας: Αν δεν πάρω ψήφο εμπιστοσύνης, όλα ανοιχτά

Όλα τα ενδεχόμενα ανοιχτά άφησε ο Αλέξης Τσίπρας, σε περίπτωση που ο ελληνικός λαός την Κυριακή δεν δώσει ψήφο εμπιστοσύνης στο πολιτικό του σχέδιο και τα μέτρα που ανακοίνωσε, ανοίγοντας θέμα πρόωρων εκλογών, δύο ημέρες πριν τις ευρωεκλογές.

Σε συνέντευξή του στην ΕΡΤ ο πρωθυπουργός ανέφερε ότι αν χάσει, όλα είναι ανοιχτά και ανεξαρτήτως ποσοστού, η ήττα του ΣΥΡΙΖΑ αποτελεί απόρριψη του πολιτικού του σχεδίου και αυτό οδηγεί σε περιπέτειες.

«Κρίνεται ένα πολιτικό σχέδιο στην κάλπη. Στον βαθμό που εγώ ζήτησα την ψήφο εμπιστοσύνης στα μέτρα, εάν την πάρω θα είναι κάτι παραπάνω από βέβαιο ότι θα μπορώ να την εφαρμόσω. Εάν δεν πάρω την ψήφο εμπιστοσύνης που ζήτησα, όλα είναι ανοιχτά», δήλωσε χαρακτηριστικά. 

«Η νομιμοποίηση της λαϊκής ετυμηγορίας θα μας δώσει περιθώρια και δύναμη να αποτρέψουμε την εκλογή Βέμπερ στην ηγεσία της Κομισιόν, με οποιοδήποτε ποσοστό ήττας του ΣΥΡΙΖΑ μπαίνουμε σε μια περιπέτεια», πρόσθεσε. 

«Τα θετικά, μόνιμα μέτρα ύψους 2,5 δισ. της διετίας θα επιδράσουν θετικά στην οικονομία», εκτίμησε, παρατηρώντας επίσης ότι ο συνταξιούχος τα χρήματα που θα πάρει θα τα ρίξει στην αγορά, η εταιρεία της οποίας μειώθηκε ο ΦΠΑ στην ενέργεια, θα μπορέσει να ξοδέψει περισσότερα.

«Όποιος δημοσιονομικός χώρος δημιουργηθεί, δεν θα πάει για «δωράκια» όσων έβγαλαν χρήματα στο εξωτερικό ή για φορολογικές μειώσεις του μεγάλου πλούτου. Θα πάει στους πολλούς», πρόσθεσε. 

Απαντώντας στην κριτική της αντιπολίτευσης «γιατί τώρα», επανέλαβε ότι τα μέτρα δίνονται μέσα σε απόλυτη δημοσιονομική ασφάλεια για το 2019, μετά και τις σχετικές ανακοινώσεις της ΕΛΣΤΑΤ και της Eurostat.

Παράλληλα, χαρακτήρισε διαρκή τον κίνδυνο ενός θερμού επεισοδίου με την Τουρκία, ξεκινώντας τη συνέντευξή του στην ΕΡΤ με αναφορές στα ελληνοτουρκικά και κάνοντας λόγο για έναν απρόβλεπτο γείτονα, που δεν σέβεται το Διεθνές Δίκαιο. 

«Έχουμε λόγο να είμαστε σε εγρήγορση και σε ετοιμότητα», τόνισε, ενώ υπογράμμισε την αξιοπιστία και την αποτρεπτική ικανότητα των Ενόπλων Δυνάμεων. Παράλληλα, ο Α. Τσίπρας εκτίμησε πως η τακτική της Άγκυρας είναι αδιέξοδη και στο τέλος της ημέρας ο κ. Ερντογάν θα το συνειδητοποιήσει.

Όμως, σημείωσε ότι όταν έχει κανείς έναν απρόβλεπτο γείτονα, «είναι το καλύτερο να κάνεις, να έχεις ανοιχτούς διαύλους επικοινωνίας».