A. Merkel: Το ευρώ κινδυνεύει αν δεν ξεπεραστεί η προσφυγική κρίση

A. Merkel: Το ευρώ κινδυνεύει αν δεν ξεπεραστεί η προσφυγική κρίση

Η Γερμανίδα καγκελάριος Angela Merkel δήλωσε πως οι διαφωνίες που επικρατούν στην Ευρώπη για το προσφυγικό ζήτημα απειλούν το ευρώ, καθώς αυξάνουν τους κινδύνους την ώρα που οι Ευρωπαίοι ηγέτες προετοιμάζονται για την επόμενη έκτακτη συνεδρίαση τους.

"Αν διαχωριστούμε σε μικρές χώρες, ένα κοινό νόμισμα θα είναι πολύ δύσκολο να υπάρχει" δήλωσε η Α. Merkel χτες το βράδυ σε ομιλία της σε πολιτική εκδήλωση στη δυτική Γερμανία, σύμφωνα με το Bloomberg.

“Αυτό που βλέπουμε τις τελευταίες ημέρες, όπου κάποιες χώρες “κάνουν τα δικά τους” και μάλιστα εις βάρος μιας άλλης χώρας όπως η Ελλάδα, δεν είναι ο ευρωπαϊκός τρόπος."

Οι σκηνές που βλέπουμε στην τηλεόραση με τη ρίψη δακρυγόνων σε πρόσφυγες και μετανάστες από την αστυνομία της ΠΓΔΜ στα ελληνικά σύνορα χειροτερεύει περισσότερο την ανθρωπιστική κρίση, την ίδια ώρα που η βιασύνη να κλείσουν τα σύνορά προκαλεί μεγάλο συνωστισμό προσφύγων στα νοτιοανατολικά σύνορα της ΕΕ.

Οι χώρες κατά μήκος της βαλκανικής οδού απαγορεύουν τη διέλευση των προσφύγων και η A. Merkel προειδοποίησε τις υπόλοιπες χώρες της ΕΕ την Κυριακή να μην επιτρέψουν το "χάος" να κυριεύσει σε μια χώρα που ήδη “έχει πολλά προβλήματα”.

Οι ηγέτες του της Ευρώπης των 28 θα συναντήσουν τον πρωθυπουργός της Τουρκίας Ahmet Davutoglou την ερχόμενη Δευτέρα στις Βρυξέλλες για να προσπαθήσουν να ολοκληρώσουν τη συμφωνία για τον περιορισμό της εισροής των προσφύγων που διασχίζουν το Αιγαίο. Ο πρωθυπουργός της Κροατίας Tihomir Oreskovic, θα συναντήσει την A. Merkel για να συνομιλήσουν στο Βερολίνο την επόμενη Τρίτη.

Η A. Merkel με τις δηλώσεις της, στέλνει μήνυμα στους ψηφοφόρους τριών γερμανικών κρατιδίων που έχουν εκλογές στις 13 Μαρτίου. Πρόκειται για εκλογές που επί της ουσίας θα "δοκιμάσουν" τις επιλογές της στο προσφυγικό ζήτημα, την ίδια στιγμή που οι δημοσκοπήσεις δείχνουν πτώση του κόμματός της (CDU) και άνοδο για το AfD που προκρίνει πολιτικές ενάντια στους πρόσφυγες.

«Να φερθούμε ευρωπαϊκά και να μην αφήνουμε την Ελλάδα να σηκώνει μόνη όλο το βάρος»

«Θα ήταν καλύτερα αν όλοι συνολικά φερόμασταν ευρωπαϊκά και δεν αφήναμε απλώς ένα κράτος-μέλος, την Ελλάδα, να σηκώνει το βάρος των αποφάσεων», δήλωσε η καγκελάριος της Γερμανίας Angela Merkel και τόνισε ότι η Ευρώπη των 500 εκατομμυρίων κατοίκων οφείλει να συνεισφέρει περισσότερο στην προστασία των προσφύγων.

«Στις 7 Μαρτίου είναι μια σημαντική ευκαιρία προκειμένου στον κύκλο των 28 κρατών-μελών της ΕΕ και από κοινού με την Τουρκία να προωθήσουμε την πρακτική εφαρμογή του Σχεδίου Δράσης ΕΕ-Τουρκίας. Πολλά έχουν ήδη ξεκινήσει, αλλά αναμφίβολα απομένουν πολλά ακόμη να περάσουν από το χαρτί στην πραγματικότητα. Έχουμε από κοινού την ευκαιρία να προστατεύσουμε αποτελεσματικά τα εξωτερικά σύνορα και να περιορίσουμε πραγματικά και μόνιμα την παράνομη μετανάστευση», δηλώνει η κ. Merkel σε συνέντευξή της στην Suedwest Presse και προσθέτει ότι η Τουρκία έχει αναλάβει ρόλο κλειδί, καθώς, ως γείτονας της Συρίας έχει υποδεχτεί 2,5 εκατομμύρια πρόσφυγες, ενώ η συντριπτική πλειονότητα έρχεται από εκεί μέσω της Ελλάδας στην Ευρώπη.

Αναφερόμενη στις επιθέσεις της Άγκυρας εναντίον του ΡΚΚ, η Γερμανίδα καγκελάριος επισημαίνει ότι «είναι δικαίωμα κάθε χώρας να αναλάβει δράση εναντίον μιας τρομοκρατικής οργάνωσης, είναι όμως συνετή πολιτική να διατηρήσει στο μυαλό της και την συμφιλίωση με τον κουρδικό πληθυσμό», τονίζοντας ωστόσο ότι «μια στενή συνεργασία με την Τουρκία είναι προς το γερμανικό και το ευρωπαϊκό συμφέρον» και εξηγώντας ότι «η κοινή πρόκληση λόγω της προσφυγικής κρίσης έχει προσδώσει στις σχέσεις Γερμανίας-Τουρκίας μια νέα διάσταση, μια νέα ένταση- συζητούμε τώρα πολύ συχνότερα από ό,τι προηγουμένως και έτσι δημιουργούνται οι ευκαιρίες να συζητήσουμε τα προβλήματα, π.χ. για την ελευθερία του Τύπου ή για τα δικαιώματα της αντιπολίτευσης».

Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με το τι θα συμβεί αν την Δευτέρα δεν υπάρξει συμφωνία, η κ. Merkel δηλώνει ότι θεωρεί ενθαρρυντικό το γεγονός ότι «όλα τα 28 κράτη-μέλη θέλουν να παραμείνει ανοιχτός ο χώρος Σένγκεν και η ελευθερία κίνησης», διευκρινίζει όμως ότι αυτό απαιτεί άμεση και αποτελεσματική προστασία των εξωτερικών συνόρων, καθώς μόνο τότε μπορούν να αντιμετωπιστούν τα προβλήματα. «Θα ήταν καλύτερα αν όλοι συνολικά φερόμασταν ευρωπαϊκά και δεν αφήναμε απλώς ένα κράτος-μέλος, την Ελλάδα, να σηκώνει το βάρος των αποφάσεων», υπογραμμίζει και εξηγεί ότι για αυτόν ακριβώς τον λόγο άσκησε πίεση για την έκτακτη Σύνοδο Κορυφής, «στην οποία θα πρέπει να συμφωνήσουμε σε κοινή προσέγγιση».

Αναφερόμενη στο εσωτερικό της Γερμανίας και στις αντιδράσεις τμήματος του πληθυσμού στην πολιτική της, η Angela Merkel εκτιμά ότι έχει ένα μεγάλο μέρος του κόσμου δίπλα της σε ό,τι αφορά την υποδοχή ανθρώπων που έχουν ανάγκη προστασίας. «Αυτό είναι πολύ ενθαρρυντικό. Η Γερμανία και η Ευρώπη μπορούν να αναλάβουν ένα σημαντικό μέρος. Ασθενέστερες οικονομικά και μικρότερες χώρες το κάνουν ήδη. Η Ιορδανία έχει 6,5 εκατομμύρια κατοίκους και ένα εκατομμύριο πρόσφυγες, ο Λίβανος 1,5 εκατομμύριο πρόσφυγες με πέντε εκατομμύρια κατοίκους, στην Τουρκία βρίσκονται 2,5 εκατομμύρια πρόσφυγες, σε 70 εκατομμύρια κατοίκων. Αν μια ήπειρος με τους 500 εκατομμύρια κατοίκους της δεν έχει καλά-καλά δεχτεί ένα εκατομμύριο Σύρους, τότε η συνδρομή μας για την ευημερία και τις συνθήκες διαβίωσης δεν είναι πολύ μεγάλη», σημειώνει χαρακτηριστικά και υπογραμμίζει την ανάγκη «να ανταποκριθούμε σε αυτή τη μεγάλη πρόκληση και στις αξίες μας». «Τι θα πρέπει να σκεφτεί κανείς για την Ευρώπη των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και της αλληλεγγύης, αν δεν δεχόμαστε Σύρους και Ιρακινούς που δεν προσχωρούν στο Ισλαμικό Κράτος αλλά αναζητούν προστασία και νέα ελπίδα; Το πώς θα αντιδράσει αυτή την εποχή η Ευρώπη θα έχει επίσης αντίκτυπο στην μελλοντική συνύπαρξή μας με τον μουσουλμανικό κόσμο», καταλήγει.

Ερωτώμενη σχετικά με το εάν θα διεκδικήσει και νέα κυβερνητική θητεία στις εκλογές του 2017, η Γερμανίδα καγκελάριος αποφεύγει να απαντήσει, δεσμευόμενη ωστόσο να εξαντλήσει την τρέχουσα θητεία της και με την υπόσχεση να λάβει τις αποφάσεις της την κατάλληλη στιγμή, η οποία, όπως λέει, δεν έχει έρθει ακόμη. Σε ό,τι αφορά τη θητεία του Ομοσπονδιακού Προέδρου Γιοάχιμ Γκάουκ, η οποία λήγει αρχές του επόμενου έτους, τάσσεται υπέρ της ανανέωσής της, σημειώνοντας, όμως, ότι αποτελεί απόφαση του ιδίου.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ