Του Γιώργου Φιντικάκη
Σαν από μηχανής θεός, ο καναδός μεγαλοεπενδυτής Prem Watsa παρείχε χθες από το βήμα του ΣΕΒ αμέριστη στήριξη στον Αλέξη Τσίπρα σε μια ημέρα που από παντού τα μηνύματα ήταν για την κυβέρνηση δυσοίωνα.
Είχε προηγηθεί η δήλωση Schaeuble ότι υπάρχουν ακόμη εμπόδια για την επιστροφή της Ελλάδας στις αγορές, σημειώνοντας ότι η λέξη κλειδί είναι "εμπιστοσύνη". Ακολούθησε η διατύπωση Giamaroli (ESM) που υπέδειξε την «ιδιοκτησία του προγράμματος» και την εμμονή στις μεταρρυθμίσεις ως τον ορθό δρόμο επιστροφής στις αγορές, ενώ σκυτάλη πήρε ο Bernoit Coeure (ΕΚΤ) ότι δίχως καθαρότητα στα μέτρα για το χρέος, ξεχάστε την ένταξη στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης.
Απέναντι σε όλα αυτά, η ομιλία Watsa ήταν ό,τι καλύτερο μπορούσε να προσδοκά ο Πρωθυπουργός σε μια τόσο δύσκολη ημέρα. Ο Καναδός μεγαλοεπενδυτής έδωσε εύσημα στην κυβέρνηση που «έκανε όλα όσα της ζήτησε η τρόικα», προσθέτοντας ότι παρ' ότι ήταν σκληρό για τον Αλέξη Τσίπρα να το κάνει, τελικά το έκανε, και γι'' αυτό πρέπει να τον συγχαρώ».
Μίλησε με τα καλύτερα λόγια για τις επενδυτικές προοπτικές της Ελλάδας, συνεχάρη τους έλληνες μάνατζερ που επιβίωσαν σε αυτές τις συνθήκες, και επέκρινε και τους δανειστές για την στάση τους και τις προβλέψεις που κάνουν σχετικά με την χώρα μας: «Θα μοιραστώ μαζί σας την εμπειρία μου από την Ιρλανδία η οποία πέρασε παρόμοια κρίση. Τόσο το ΔΝΤ, όσο και η ΕΕ προέβλεπαν ότι οικονομία της θα αναπτυσσόταν με 1% τα προηγούμενα χρόνια, αλλά η ανάπτυξη της Ιρλανδίας ξεπέρασε το 6%. Μπορεί οι δανειστές να είναι καλοί άνθρωποι, όμως δεν μπορούν να προβλέψουν τι θα γίνει».
Στον αντίποδα των όσων είπε ο Watsa κινήθηκε ο πρόεδρος του ΣΕΒ Θεόδωρος Φέσσας ο οποίος «άδειασε» σε πολλές στροφές της ομιλίας του τον Πρωθυπουργό. «Η Ευρώπη που σταθερά μας στήριξε τόσα χρόνια, κουράστηκε να ασχολείται μαζί μας, φαίνεται να έχει προκρίνει μια μορφή προσωρινής καταστολής», είπε σε κάποιο σημείο της ομιλίας του, ενώ παρακάτω σημείωσε με νόημα «να σταματήσουμε να τα φορτώνουμε ο ένας στον άλλον, δεν φταίνε οι άλλοι, οι άλλοι είμαστε εμείς". Φράση που φωτογραφίζει την συνεχή προσπάθεια μετακύλισης των ευθυνών από την κυβέρνηση στους δανειστές για τα εμπόδια στην ολοκλήρωση της συμφωνίας και την αλλαγή σελίδας που περιμένει η ελληνική οικονομία.
Έκανε επίσης λόγο για ένα πολιτικό σύστημα εγκλωβισμένο στην εσωστρέφεια, και μίλησε για λάθος μείγμα πολιτικής που συνεχίζεται, αφού ταυτίζουμε τις μεταρρυθμίσεις με την αύξηση φόρων και τις οριζόντιες περικοπές, όχι με πολιτικές που οδηγούν στην ανάπτυξη της οικονομίας.
Το μήνυμα του καναδού μεγαλοεπενδυτή ήταν «σας στηρίζουμε, η Ελλάδα μπορεί να τα καταφέρει, συνεχίστε στο δρόμο που έχετε χαράξει». Το μήνυμα του ΣΕΒ ήταν αντίθετα «δεν σημαίνει ότι μπορούμε να σχεδιάσουμε με βεβαιότητα το μέλλον, επειδή ολοκληρώνεται η δεύτερη αξιολόγηση, κι αυτό επειδή τα λάθη πολιτικής συνεχίζονται».
Δύο διαφορετικές προσεγγίσεις για το ίδιο επίδικο, αλλά και με αρκετά μεταξύ τους κοινά σημεία. Αμφότεροι για παράδειγμα έκαναν λόγο για την ανάγκη μείωσης των φόρων, έντασης της μεταρρυθμιστικής προσπάθειας, και εγκαθίδρυσης φιλικού επιχειρηματικού κλίματος στην Ελλάδα.
Αλλά όπως και να το κάνουμε, είναι άλλο να συγχαίρεις τον Πρωθυπουργό επειδή κάνει ό,τι χρειάζεται για να πάρει μπροστά η οικονομία, και άλλο να του κουνάς το δάχτυλο θυμίζοντάς του ότι δεν φταίνε οι άλλοι που η κυβέρνηση έχει εγκλωβιστεί στις αυταπάτες του χρέους, και στο όνομα των πλεονασμάτων έχει τσακίσει την οικονομία και την κατανάλωση.
(Φωτογραφία: Sooc)