Trikalinos Αυγοτάραχο – Η... γκουρμεδιά του Αιτωλικού που μπαίνει στα σαλόνια

Trikalinos Αυγοτάραχο – Η... γκουρμεδιά του Αιτωλικού που μπαίνει στα σαλόνια

Του Απόστολου Σκουμπούρη

Είναι γοητευτικό να διευθύνεις μια επιχείρηση που την έχουν ιδρύσει οι πρόγονοί σου πριν από 162 χρόνια και είναι επίσης γοητευτικό να μπορείς να την προσαρμόζεις στους καιρούς, να την αναδεικνύεις περαιτέρω και να την καθιστάς ένα brand με σημαντικότατες διακρίσεις – γευστικές και άλλες – σε παγκόσμιο επίπεδο.

Ο λόγος για την εταιρεία Τρικαλινός, η οποία παράγει, επεξεργάζεται και εμπορεύεται αυγοτάραχο από το ψάρι Κέφαλος, το οποίο αλιεύεται από τη λιμνοθάλασσα του Αιτωλικού, αλλά και απ'' όλο το Ιόνιο όπως τονίζει στο Liberal o επί 23 συναπτά έτη επικεφαλής κ. Ζαφείρης Τρικαλινός.

Με τις κατάλληλες αναβαθμίσεις που έχει κάνει όλα τα τελευταία χρόνια ο κ. Τρικαλινός, έχει καταφέρει να βάλει το συγκεκριμένο αυγοτάραχο στα καλύτερα «σαλόνια» και γκουρμέ εστιατόρια παγκοσμίως, το παρουσίασε στο Κογκρέσο των ΗΠΑ, ενώ έχει επιλεγεί μέσα στα 30 κορυφαία από υγιεινής απόψεως εδέσματα παγκοσμίως!

Μάλιστα, είχε το προνόμιο να επιλεγεί ως ένα από τα κορυφαία εδέσματα που σερβιρίστηκαν στο Προεδρικό Μέγαρο κατά την επίσημη επίσκεψη του πρίγκιπα της Ουαλίας Κάρολου και της δούκισσας της Κορνουάλης Καμίλα.

Από το 1997 έχει δημιουργήσει τις πρώτες πιστοποιημένες εγκαταστάσεις παραγωγής αυγοτάραχου στην Ελλάδα, έχοντας έκτοτε πολλαπλές διακρίσεις σε Ελλάδα και εξωτερικό και βραβεία από κορυφαία ινστιτούτα.

Όπως τονίζει στο Liberal o κ. Τρικαλινός, «τολμήσαμε και επαναπροσδιορίσαμε τον σχεδόν ξεχασμένο παραδοσιακό μας θησαυρό. Αναβαθμίσαμε ένα προϊόν που έως πριν μερικά χρόνια ήταν γνωστό σε περιορισμένο τοπικό επίπεδο εμπορικά, γευστικά όχι και τόσο ελκυστικό (παστό και τελείως αποξηραμένο), ενώ και διατροφικά ήταν εν πολλοίς... απαγορευμένη τροφή για όσους είχαν καρδιαγγειακά νοσήματα και υπέρταση.

Με έρευνα, μελέτες και δοκιμές στην πράξη, αλλάξαμε τις παραγωγικές διαδικασίες, έτσι ώστε να βελτιώσουμε την υφή και τη γεύση του αυγοτάραχου, κρατώντας σε πολύ χαμηλά επίπεδα την αλατότητα -κάτω από 1%».

Έχοντας ιδρυθεί το 1856, η εταιρεία Τρικαλινός ανήκει στην σπάνια ομάδων των ελληνικών εταιρειών που «πατούν» σε τρεις αιώνες, έχοντας βάλει στο «κόλπο» και την 5η γενιά της οικογένειας!

Το αυγοτάραχο αποτελούσε εκλεκτή λιχουδιά από την εποχή των Φαραώ, ενώ αποτελούσε ουσιαστική και σημαντική διατροφή στο διαιτολόγιο των Αρχαίων Ελλήνων. Η αξία του ήταν επίσης γνωστή στα Βυζαντινά χρόνια, ενώ σήμερα έχει καταλάβει εξέχουσα θέση ανάμεσα στα γαστρονομικά προϊόντα και στα καλύτερα εστιατόρια του κόσμου.

Τι είναι το αυγοτάραχο του Τρικαλινού

Πρόκειται για «γκουρμεδιά» που παράγεται από φυσικά αποξηραμένα αβγά κεφάλου που αφού βγουν από το ψάρι, ξεπλένονται με νερό, αλατίζονται με φυσικό αλάτι, στεγνώνουν κάτω από τον ήλιο και συσκευάζονται σε λιωμένο κερί.

Όπως σημειώνει o κ. Τρικαλινός, «η διαδικασία παρασκευής διασφαλίζει την εξισορρόπηση αλατίσματος και διαδικασίας ξήρανσης, ώστε να διατηρείται υψηλή υγρασία και χαμηλότερο επίπεδο νατρίου στο τελικό προϊόν. Περιβάλλεται με φυσικό κερί μέλισσας, το οποίο διατηρεί επαρκώς το προϊόν και την ιδιαίτερη γεύση του σε όλη τη διάρκεια ζωής του, παρά το χαμηλό».

Η επιχείρηση αριθμοί περίπου δέκα κωδικούς, με κυριότερους το αυγοτάραχο, το μελίχλωρο αυγοτάραχο και το τριμμένο αυγοτάραχο, το φυσικό αλάτι, η αφρίνα, ο γάβρος μαρινάτος, η μαρινάτη σαρδέλα και η συσκευασία δώρου.

Η νέα εποχή για την Τρικαλινός

Το 1995 ο σημερινός πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος Ζαφείρης Τρικαλινός, αναλαμβάνει την ηγεσία της οικογενειακής επιχείρησης παραγωγής και εμπορίας αυγοτάραχου και το 1997 εγκαινιάζει τις νέες εγκαταστάσεις που αναβάθμισαν συνολικά το προϊόν.

Πλέον, όλες οι παραδοσιακές μέθοδοι παραγωγής «δεσμεύονται» κάτω από σταθερές και απολύτως ελεγχόμενες διαδικασίες, οι οποίες διασφαλίζουν τη σταθερή ποιότητα όλων των προϊόντων Trikalinos και εγγυώνται ότι παράγονται σε πιστοποιημένες συνθήκες υγιεινής.

Μεταξύ 1998 και 2004, επιτυγχάνεται ένας σημαντικός αριθμός διεθνών εμπορικών συνεργασιών με γνωστούς εμπορικούς οίκους, όπως η συνεργασία με τον οίκο Petrossian.

Σημαντική στιγμή για την εταιρεία υπήρξε το 2009, όταν ο κορυφαίος Chef του πλανήτη Ferran Adria παρουσιάζει το Trikalinos Αυγοτάραχο στο El Bulli. Μάλιστα, το 2010 ο Ferran Adria, συμπεριλαμβάνει το Trikalinos Αυγοτάραχο στα 30 καλύτερα και πιο υγιεινά τρόφιμα του κόσμου, στο βιβλίο: Fragile Feast.

Το 2011 παρουσιάζονται τα ενθαρρυντικά αποτελέσματα της προκαταρκτικής έρευνας του Ελληνικού Ινστιτούτου Παστέρ, σχετικά με την πιθανή ευεργετική δράση του Trikalinos Αυγοτάραχο στην υπερχολιστερολαιμία και εν γένει στα καρδιαγγειακά νοσήματα.

Το 2014, το κορυφαίο εστιατόριο του κόσμου για το έτος 2013, το «El Celler de Can Rocas» στην Ισπανία εγκαινιάζει ένα πιάτο αφιερωμένο στην Trikalinos Αυγοτάραχο, με μαριναρισμένο σκουμπρί, αντζούγιες, κάπαρη και τουρσί.

Εξαγωγές και πιστοποιήσεις

Τα προϊόντα της εταιρείας Τρικαλινός εξάγονται σε Ευρώπη, Αμερική και Ασία, σε πάνω από 35 χώρες, χτίζοντας με σταθερά βήματα το Trikalinos Brand ως συνώνυμο μιας σειράς Premium προϊόντων με κεντρικά ατού τη γεύση αλλά και την υγεία. Όπως τονίζει ο κ. Ζαφείρης Τρικαλινός, πλέον πάνω από το 50% των πωλήσεων προέρχεται από τις αγορές του εξωτερικού.

Η εταιρεία διατηρεί συμβάσεις και δίνει προϊόντα σε επιλεγμένα καταστήματα τις ΗΠΑ (Portland και Illinois), στη Σιγκαπούρη, στο Ηνωμένο Βασίλειο και την Ιρλανδία και στη Γερμανία. Επίσης, τα προϊόντα μπορεί κανείς να τα γευτεί σε εστιατόρια στη Σιγκαπούρη, την Ταϊβάν, τη Σουηδία, την Ισπανία, τη Ρωσία και την Αμερική. Φυσικά, τα προϊόντα Trikalinos βρίσκονται σε μεγάλα καταστήματα εμπορίας τροφίμων σε όλη τη χώρα, σε καταστήματα ντελικατέσεν και στα Duty Free των αεροδρομίων.

Επίσης, πολλαπλές είναι οι διακρίσεις αλλά και οι πιστοποιήσεις για τα προϊόντα της εταιρείας. Μεταξύ άλλων έχει πιστοποιητικά εισαγωγής από τις Ιαπωνικές αρχές και τον Ιαπωνικό Οργανισμό Υγιεινής & Τροφίμων, έχει ISO 22000 και ISO 9001 σύμφωνα με τις διαδικασίες της TUV CERT.