Τρ. Πειραιώς: Την αποδέσμευση των 2,72 δισ. ενέκρινε ο ESM

Τρ. Πειραιώς: Την αποδέσμευση των 2,72 δισ. ενέκρινε ο ESM

Την αποδέσμευση 2,72 δισ. ευρώ για την ανακεφαλαιοποίηση της Τράπεζας Πειραιώς ενέκρινε το διοικητικό συμβούλιο του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ΕSM).

Όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση του ESM, το ποσό αυτό θα αντληθεί από τα 10 δισ. ευρώ που βρίσκονται σε ειδικό λογαριασμό του ESM, προορίζονται για την κάλυψη των ενδεχόμενων αναγκών εξυγίανσης του ελληνικού τραπεζικού κλάδου και του κόστους ανακεφαλαιοποίησης στο πλαίσιο της οικονομικής βοήθειας του ESM προς την Ελλάδα, που αποφασίστηκε τον περασμένο Αύγουστο.

«H ενίσχυση της σταθερότητας του τραπεζικού τομέα αποτέλεσε βασικό στόχο του τρίτου προγράμματος στήριξης της Ελλάδας. Η χώρα απέφυγε ένα σημαντικό εμπόδιο εξασφαλίζοντας επαρκές ενδιαφέρον από τους ιδιώτες επενδυτές για την άσκηση ανακεφαλαιοποίησης. Οι πιο υγιείς τράπεζες θα είναι σε θέση να ξεκινήσουν να δανείζουν και πάλι τις ελληνικές επιχειρήσεις και να στηρίξουν την οικονομική ανάκαμψη», δήλωσε ο επικεφαλής του ESM, Klaus Regling.

Υπενθυμίζεται πως η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προχώρησε την Κυριακή στην έγκριση του τροποποιημένου σχεδίου αναδιάρθρωσης της τράπεζας Πειραιώς, ανάβοντας το πράσινο φως για την ενίσχυση των 2,72 δισ. ευρώ. Η Επιτροπή κατέληξε στο συμπέρασμα ότι τα μέτρα που έχουν ήδη υλοποιηθεί στο πλαίσιο των υφιστάμενων σχεδίων αναδιάρθρωσης της τράπεζας, καθώς και εκείνα που προβλέπονται στα τροποποιημένα σχέδια, θα δώσουν τη δυνατότητα στην Τράπεζα Πειραιώς, η οποία αποτελεί το μεγαλύτερο δανειστή επιχειρήσεων και νοικοκυριών στην Ελλάδα, να αποκαταστήσει τη ροή χρηματοδότησης στην ελληνική οικονομία, σύμφωνα με τους κανόνες της ΕΕ για τις κρατικές ενισχύσεις.

Διαβάστε ακόμα:

- «Πράσινο φως» από την Κομισιόν για την ενίσχυση της Τράπεζας Πειραιώς