H πορτογαλική κυβέρνηση δεν έχει αποκλείσει το ενδεχόμενο να γίνει αποδεκτή η πρότασή της να αναλάβει πρόεδρος του Eurogroup ο Mario Centeno, υπουργός Οικονομικών της κυβέρνησης του Antonio Costa, αντικαθιστώντας τον Jeroen Dijsselbloem, που έχει πέσει σε δυσμένεια μετά τις πρόσφατες δηλώσεις του κατά των χωρών του Νότου. Η υπόθεση αντικατάστασης του Ολλανδού πρώην υπουργού παραμένει ανοικτή και θα εξαρτηθεί από πολλούς, πολιτικούς, παράγοντες, μεταξύ των οποίων κι οι γερμανικές βουλευτικές εκλογές στις 24 Σεπτεμβρίου, όπως γράφει η πορτογαλική εφημερίδα Publico.
Στην πρόσφατη συνέντευξή του στην εφημερίδα Renascenca , με την οποία στην ουσία προέβαλλε την υποψηφιότητα του Centeno, ο Κόστα είχε τονίσει μεν πως ο υπουργός του «θα αποτελούσε έναν έξοχο πρόεδρο του Eurogroup», είχε τηρήσει δε και κάποια επιφυλακτικότητα ως προς τους στόχους αυτούς, υπογραμμίζοντας πως η προεδρία του Eurogroup δεν αποτελεί μία από τις «προτεραιότητες» της κυβέρνησής του.
Ωστόσο, η υποψηφιότητα του Centeno θα εξαρτηθεί από αρκετούς εξωγενείς παράγοντες. Ο πρώτος από αυτούς αφορά φυσικά το εάν και πότε θα εγκαταλείψει τα καθήκοντά του ο νυν πρόεδρος του Εurogroup. Ο Dijsselbloem, έπειτα από τον καταποντισμό του κόμματός του στις βουλευτικές εκλογές στην Ολλανδία, ναι μεν δεν πρόκειται μάλλον να παραμείνει στην κυβέρνηση, όμως η προβλεπόμενη μακρά κι επίπονη διαδικασία των διαβουλεύσεων για τον σχηματισμό της επόμενης κυβέρνησης συνεργασίας μπορεί να διαρκέσει άλλους τέσσερις, ή πέντε μήνες. Το γεγονός αυτό σημαίνει ότι έως τότε ο Dijsselbloem θα παραμένει 'υπηρεσιακός' υπουργός κι ως εν ενεργεία υπουργός της Ολλανδίας, μπορεί κάλλιστα να προΐσταται και του ευρωπαϊκού οργάνου.
Βέβαια, τούτο θα προσφέρει και στον Centeno την δυνατότητα έως τότε να έχει ολοκληρώσει με επιτυχία το πρόγραμμα εξόδου της Πορτογαλίας από τον Μηχανισμό Υπερβολικού Χρέους, που θα πρέπει να κατατεθεί στο Eurogroup τον Μάιο και να κυρωθεί τον Ιούνιο από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Μία επιτυχία που δυνητικά θα αποτελέσει ένα πλεονέκτημα για την διεκδίκηση της θέσης. Επιπλέον, έως τότε, ο Centeno θα μπορεί απαλλαγμένος κι από τη ρήτρα της ουδετερότητας , που ισχύει για τον πρόεδρο του Eurogroup, να διαπραγματευθεί τις πορτογαλικές θέσεις στην έναρξη της διαδικασίας για την αναδιοργάνωση της Ευρωζώνης, η οποία λογικά θα επιταχυνθεί λόγω των γερμανικών εκλογών.
Το ζήτημα της αντικατάστασης του Dijsselbloem θα αποτελέσει ένα από τα κεντρικά θέματα στην 3η Σύνοδο Κορυφής των Χωρών του Ευρωπαϊκού Νότου στη Μαδρίτη, μεταξύ των ηγετών της Ισπανίας, της Πορτογαλίας, της Γαλλίας, της Ιταλίας, της Ελλάδος, της Κύπρου και της Μάλτας, μαζύ με τις προτάσεις τους για τη Λευκή Βίβλο της Κομισιόν. Σύμφωνα με τις πληροφορίες της Publico, οι ηγέτες των χωρών αυτών θα καταλήξουν να συμφωνήσουν στο 3ο και 4ο σενάριο για την Λευκή Βίβλο κι αφορά την ευρωπαϊκή ενσωμάτωση δύο ταχυτήτων για την ανάπτυξη της ΕΕ. Ιδίως το 3ο σενάριο που αφορά την ταχύτερη ενσωμάτωση σε τομείς όπως η άμυνα, η εσωτερική ασφάλεια και τις κοινωνικές υποθέσεις, όπως και για τις διαφορετικές υποχρεώσεις που προκύπτουν από τη Συνθήκη του Σένγκεν και την Οικονομική και Νομισματική Ένωση.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ