Τι γυρεύουν οι Κινέζοι στην Paperpack και στον κλάδο της συσκευασίας στην Ελλάδα 

Τι γυρεύουν οι Κινέζοι στην Paperpack και στον κλάδο της συσκευασίας στην Ελλάδα 

Ταχύτατες αλλαγές παγιωμένων επί δεκαετίες συνηθειών στην κατανάλωση, στις κοινωνικές σχέσεις, αλλά και σε όλη την «αλυσίδα» που συνδέεται με τη μεταφορά αγαθών, τη διανομή, τα logistics και τη συσκευασία έχει πυροδοτήσει ο ερχομός της πανδημίας του Covid-19 αλλά και τα συνεπακόλουθα lockdown.  

Παράλληλα, ασχέτως αν θα υποχωρήσει τους επόμενους μήνες η πανδημία, σύμφωνα με αναλυτές, οι κλάδοι των logistics, της συσκευασίας, της (ασφαλούς) μεταφοράς και της διανομής αγαθών πάσης φύσεως, θα μείνει στο προσκήνιο όλα τα επόμενα χρόνια και μάλιστα θα γνωρίσει περαιτέρω ανάπτυξη. 

Άλλωστε, όσο προχωρά η τεχνολογία και η ψηφιοποίηση σε όλα τα επίπεδα, η τάση είναι να μετακινούνται πρωτίστως τα αγαθά και οι υπηρεσίες χωρίς - κατά το δυνατόν – αντίστοιχη φυσική μετακίνηση ή παρουσία των ανθρώπων. Η μετακίνηση αγαθών μέσω drone είναι ένα παράδειγμα. 

Συνάμα, διεθνώς υπάρχει γενικευμένη στροφή στις χάρτινες συσκευασίες με απομάκρυνση από το πλαστικό που δέσποζε επί δεκαετίες, τάση που τα επόμενα χρόνια θα ενταθεί. Φάρμακα, τρόφιμα, αγροτικά προϊόντα και πάσης φύσεως αγαθά που συνδέονται με την ανθρώπινη διαβίωση περνούν αμετάκλητα σε πιο βιώσιμες και οικολογικές λύσεις, κάτι που φέρνει περαιτέρω στο προσκήνιο τις εταιρείες του συγκεκριμένου κλάδου.

Μέσα σ' αυτό το πλαίσιο, οι διεργασίες στον κλάδο της συσκευασίας συνεχίζονται με ένταση. Λίγες ημέρες μετά την εξαγορά της Χαΐτογλου – Χαρτέλ ΑΒΕΕ από την Frem Industrial Group, μέλος του ομίλου εταιρειών Intevco, χθες ανακοινώθηκε ότι η εισηγμένη Paparpack Τσουκαρίδης θα εξαγοραστεί έως το τέλος του 2020 από κινεζικό fund. 

Ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Paperpack Ιωάννης Τσουκαρίδης (ενεργώντας και για λογαριασμό των μελών της οικογένειάς του, Βεατρίκης και Τζουλιάννας Τσουκαρίδη) ήρθε σε συμφωνία για την πώληση της συμμετοχής του στην εταιρεία στην Orlando-Equity Holding Limited. 

Η τιμή ορίστηκε στα 6,66 ευρώ ανά μετοχή, που σημαίνει ότι το τίμημα για το σύνολο των μετοχών της Paperpack θα ανέλθει στα 26,3 εκατ. για το 100%, ήτοι λίγο πάνω από τα 24,11 εκατ. ευρώ που ήταν χθες η κεφαλαιοποίηση της εταιρείας στο Χρηματιστήριο, ενώ γίνεται με premium περίπου 9% έναντι του χθεσινού κλεισίματος της μετοχής που ήταν στα 6,10 ευρώ. 

Παράλληλα, 15 επιπλέον μέτοχοι της εισηγμένης έχουν συμφωνήσει να πουλήσουν τις μετοχές τους στην ανωτέρω τιμή στο κινεζικό fund, το οποίο αυτομάτως συγκεντρώνει 90,02% των μετοχών, οπότε θα προχωρήσει σε δημόσια πρόταση για την απόκτηση και των υπολοίπων. Μένει να δούμε αν θα καταφέρει να συγκεντρώσει άνω του 95% ώστε να ενεργοποιήσει τη διαδικασία squeeze-out, όπως είναι ο στόχος. 

Οι νέοι επενδυτές 

Η Orlando-Equity Holding Limited ιδρύθηκε τον Οκτώβριο του 2019 και έχει έδρα την Κύπρο, ενώ είναι 100% θυγατρική της China Central and Eastern Europe Investment Co-operation Fund II SCS SICAV-SIF, η οποία έχει αναλάβει δεσμεύσεις επένδυσης 800 εκατομμυρίων δολαρίων ΗΠΑ στην Κεντρική και την Νότια Ευρώπη. Διαχειριστής του fund είναι η China-CEE Management S.à r.l. και επενδυτικός σύμβουλος του fund είναι η CEE Equity Partners Limited.

Όπως δήλωσε ο κ. Ιωάννης Τσουκαρίδης: «Είμαι στην ευχάριστη θέση να μεταφέρω το μέλλον της PAPERPACK στην εταιρεία Orlando-Equity Holding LTD. Η δέσμευση των επενδυτών για καινοτομία και νέες επενδύσεις, συνάδει απόλυτα με το όραμα μου για την εταιρεία και θα ενισχύσει περαιτέρω τις προοπτικές της Paparpack, προς όφελος των πελατών, προμηθευτών και εργαζομένων. Παράλληλα, η διατήρηση της επιτυχημένης ομάδας του Management, διασφαλίζει την επόμενη ημέρα και την ομαλή μετάβαση». Από την πλευρά του, ο Dario Cipriani, Διευθυντής Επενδύσεων της CEE Equity Partners Limited σημείωσε πως «προσβλέπουμε στην περαιτέρω ανάπτυξη της Paperpack και πιστεύουμε ότι η τρέχουσα ομάδα Management, μαζί με την σύνεση και υποστήριξη του κ. Ιωάννη Τσουκαρίδη, θα στέψει με επιτυχία αυτήν την πρώτη επένδυση του fund στην Ελλάδα». 

Ποια είναι η Paperpack Τσουκαρίδης 

Η εταιρεία Paperpack έχει ιστορία πάνω από έναν αιώνα καθώς ξεκίνησε πριν από 129 χρόνια, ενώ σήμερα απασχολεί 162 εργαζόμενους. Τα τελευταία χρόνια με αλλεπάλληλα επενδυτικά προγράμματα έχει εκσυγχρονίσει πλήρως τις γραμμές παραγωγής της με την τελευταία λέξη της ψηφιακής και ρομποτικής τεχνολογίας. Εκτυπώνει και ολοκληρώνει παραγωγικά περισσότερα από 600 εκατ. τεμάχια ετησίως, δημιουργώντας συσκευασίες για καταναλωτικά και άλλα προϊόντα όπως φάρμακα, που είναι η ναυαρχίδα των εργασιών της, τρόφιμα, ποτά, προσωπική υγιεινή, τσιγάρα κ.λπ. 

Το εννεάμηνο του 2020 ο κύκλος εργασιών διαμορφώθηκε στα 13,052 εκατ. ευρώ έναντι 14,156 εκατ. ευρώ το αντίστοιχο διάστημα του 2019, σημειώνοντας μείωση κατά 7,80%. Τα λειτουργικά κέρδη (EBITDA) διαμορφώθηκαν σε 3,288 εκατ. ευρώ έναντι 3,378 εκατ. ευρώ το περυσινό 9μηνο, ενώ τα αποτελέσματα προ φόρων διαμορφώθηκαν σε κέρδη 1,919 εκατ. ευρώ έναντι 1,930 εκατ πέρυσι. Τα κέρδη μετά από φόρους ανήλθαν σε 1,408 εκατ. έναντι 1,358 εκατ. ευρώ το 2019, ενώ παρουσίασε θετικές λειτουργικές ταμιακές ροές 2,818 εκατ. ευρώ έναντι 3,446 εκατ. την αντίστοιχη περίοδο της προηγούμενης χρήσης. 

Τα ταμιακά διαθέσιμα διαμορφώθηκαν σε 1,739 εκατ. ευρώ έναντι 2,093 εκατ. ευρώ πέρυσι, ενώ τα βασικά κέρδη ανά μετοχή διαμορφώθηκαν σε 0,3563 ευρώ από 0,3436 ευρώ το περυσινό 9μηνο. Η Paperpack εισήχθη στο ελληνικό χρηματιστήριο στις 19 Οκτωβρίου 2000, ενώ η μετοχή είναι από τις κερδισμένες φέτος στο Χ.Α. με απόδοση 17,3%.