Στον "αέρα" ο κρατικός προϋπολογισμός!

Στον "αέρα" ο κρατικός προϋπολογισμός!

Απλήρωτους φόρους, «χαράτσια» και πρόστιμα, ύψους 1,453 δισ. ευρώ άφησαν και πάλι τον προηγούμενο μήνα οι φορολογούμενοι, πιστοποιώντας για μια ακόμη φορά την έλλειψη ρευστότητας που μαστίζει την αγορά και την οικονομική «ασφυξία» των νοικοκυριών.

Το αδιέξοδο που έχουν πλέον περιέλθει φορολογούμενοι και επιχειρήσεις έχει ως αποτέλεσμα από την αρχή του έτους έως και το Νοέμβριο τα νέα ληξιπρόθεσμα χρέη προς το δημόσιο να εκτιναχθούν στα 11,833 δισ. ευρώ, ενώ οι συνολικές οφειλές ανέρχονται στο αστρονομικό ποσό των 87,4 δισ. ευρώ.

Και όλα αυτά μάλιστα την ώρα που οι φορολογούμενοι βρίσκονται ήδη αντιμέτωποι με «μπαράζ» κατασχέσεων μισθών, συντάξεων, καταθέσεων αλλά και περιουσιακών στοιχείων με βάση τις επιταγές του τρίτου Μνημονίου.

Είναι αξιοσημείωτο ότι έως το Νοέμβριο το σύνολο των ληξιπροθέσμων χρεών ήταν 83,747 δισ. ευρώ, ενώ εάν σε αυτά προστεθούν και τα χρέη προς τα Τελωνεία ύψους περίπου 3,7 δισ. ευρώ, τότε ο συνολικός «λογαριασμός» που μένει απλήρωτος εκτοξεύεται στα 87,4 δισ. ευρώ.

Πορεία που κάθε άλλο παρά θετική μπορεί να χαρακτηριστεί λίγες ημέρες πριν ξεκινήσουν και πάλι οι συζητήσεις με το κουαρτέτο, αλλά και την ώρα που ήδη οι δανειστές έχουν διαμηνύσει ότι αμφιβάλλουν για την ορθή εκτέλεση του τρέχοντος προϋπολογισμού και ζητούν πρόσθετα εισπρακτικά μέτρα ύψους 2 δισ. ευρώ.

Το νέο ρεκόρ των ληξιπροθέσμων χρεών πιστοποιεί όμως για μια ακόμη φορά το «χτύπημα» που έχουν δεχθεί νοικοκυριά και επιχειρήσεις, από την πολυετή ύφεση και τα μέτρα λιτότητας, αλλά κυρίως τις ψεύτικες ελπίδες για «καλύτερες ημέρες» που έδωσαν οι ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ οι οποίοι εμφανίζονται αδύναμοι να διατηρήσουν ακόμη και τα κεκτημένα.

Είναι γνωστό άλλωστε ότι ύστερα από τις συνεχείς υποχωρήσεις τους σε όλες τις απαιτήσεις των δανειστών η μόνη ρύθμιση που ισχύει πλέον για τα ληξιπρόθεσμα χρέη και στην οποία μπορεί να στηριχτούν οι οφειλέτες είναι αυτή των 12 δόσεων, που σε έκτακτες περιπτώσεις μπορεί να φτάσουν και τις 24.

Διαβάστε ακόμα:

- ΝΔ: "Τα ψέματα της συγκυβέρνησης έχουν κοντά ποδάρια"