Σκρέκας: Η Ελλάδα δίνει τα περισσότερα χρήματα για τη στήριξη των νοικοκυριών

Σκρέκας: Η Ελλάδα δίνει τα περισσότερα χρήματα για τη στήριξη των νοικοκυριών

Η Ελλάδα αυτή τη στιγμή δίνει τα περισσότερα χρήματα για να στηρίξει τα νοικοκυριά και από 1η Ιανουαρίου και τις επιχειρήσεις, από τις χώρες όλης της Ευρώπης, αναλογικά με τα οικονομικά της μεγέθη και τον πληθυσμό της, επεσήμανε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κώστας Σκρέκας.

«Ένα μέσο νοικοκυριό, όπως το δικό μου, καταναλώνει 350 κιλοβατώρες τον μήνα. Επτά στα δέκα νοικοκυριά καταναλώνουν έως 300 κιλοβατώρες τον μήνα και πάνω εκεί έχουμε κάνει τον υπολογισμό μας, εκεί στηρίζουμε με 42 ευρώ τον μήνα. Θα είχε μια αύξηση της τάξης των 60-65 ευρώ τον μήνα, αφαιρούμε εμείς τα 42 και έτσι έχει μια αύξηση 15 ευρώ τον μήνα.

Στο σύνολο του λογαριασμού δεν θέλουμε ο καταναλωτής να έχει ανατίμηση που να ξεπερνά ένα 15%-20% σε μηνιαία βάση» τόνισε μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα ο υπουργός.

Η Ελλάδα αυτή τη στιγμή δίνει τα περισσότερα χρήματα για να στηρίξει τα νοικοκυριά και από 1η Ιανουαρίου και τις επιχειρήσεις, από τις χώρες όλης της Ευρώπης, αναλογικά με τα οικονομικά της μεγέθη και τον πληθυσμό της, επεσήμανε ο υπουργός.

Ήδη μέχρι 31/12 έχουν διατεθεί, σημείωσε, 1,3 δισ. ευρώ είτε ως επιδοτήσεις στο ρεύμα είτε μέσα από την αύξηση και τον διπλασιασμό του επιδόματος θέρμανσης είτε μέσα από τις εκπτώσεις στο φυσικό αέριο και επιπλέον άλλα 400 εκατ. ευρώ μόνο για έναν μήνα για τον Ιανουάριο θα διατεθούν για την απορρόφηση τουλάχιστον ενός μεγάλος τμήματος της εισαγόμενης αύξησης των τιμών ενέργειας η οποία φαίνεται ότι δεν θα αποκλιμακωθεί τόσο γρήγορα. Πάντως, αν κάποιος καταναλώνει περισσότερο, 600 ή 1000 κιλοβατώρες η επιβάρυνση είναι μεγαλύτερη, διευκρίνισε ο Κ. Σκρέκας.

«Εμείς θα θέλαμε ει δυνατόν να είχαμε μειώσεις, αυτό όμως είναι κάτι το οποίο υπερβαίνει την ελληνική κυβέρνηση, όπως και κάθε κράτος μέλος της Ευρώπης, γι’ αυτό και προτείναμε και προσωπικά και ο ίδιος ο Πρωθυπουργός στη Σύνοδο Κορυφής ότι θα πρέπει να γίνει κεντρικός ευρωπαϊκός μηχανισμός να δοθεί μια λύση σε ένα πρόβλημα το οποίο δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί στο σύνολό του από κάθε ένα κράτος μέλος ξεχωριστά» είπε χαρακτηριστικά.

Για τη διάρκεια και το μέγεθος της κρίσης

 

Δεν είναι εύκολο να εκτιμήσει κανείς, προσέθεσε ούτε τη διάρκεια της κρίσης ούτε και το μέγεθος, τόνισε ο υπουργός. «Γι’ αυτό ως χώρα, είμαστε η μοναδική χώρα στην Ευρώπη που δημιουργήσαμε ειδικό μηχανισμό και ένα ειδικό ταμείο, το ταμείο ενεργειακής μετάβασης όπου εκεί διαθέτουμε πόρους που προέρχονται από τις δημοπρασίες του διοξειδίου του άνθρακα αλλά και τα πλεονάσματα που έχει ο ειδικός λογαριασμός των ΑΠΕ, που σήμερα κοστίζουν τρεις και τέσσερις φορές πιο φθηνά από ό,τι τα λιγνιτικά εργοστάσια ή τα εργοστάσια φυσικού αερίου, αυτά τα αξιοποιούμε και στηρίζουμε στοχευμένα οριζόντια τα νοικοκυριά.

Σε ό,τι αφορά τα πιο ευάλωτα, περίπου 560.000 περίπου νοικοκυριά, σχεδόν το 10%-13% των νοικοκυριών που είναι δικαιούχοι κοινωνικού τιμολογίου, εκεί απορροφούμε το 90% της αύξησης που αυτοί έχουν και περισσότερο ανάγκη».