Το σχέδιο για «κάλπη με φθηνό ρεύμα»
Shutterstock
Shutterstock

Το σχέδιο για «κάλπη με φθηνό ρεύμα»

Οι λογαριασμοί του ηλεκτρικού ρεύματος που θα περιλαμβάνουν τις καταναλώσεις του Απριλίου, θα εκδοθούν και θα πρέπει να πληρωθούν κυρίως μέσα στο β’ δεκαπενθήμερο του Μαίου δηλαδή ακριβώς μέσα στις εκλογές. Γι’ αυτό και χθες όλη μέρα, τα σενάρια για το ενδεχόμενο να μην ακολουθήσουν αυτή τη φορά οι κρατικές επιδοτήσεις τις τιμές λιανικής του ρεύματος έδιναν και έπαιρναν. Μικρό το κόστος του να δοθεί μια επιδότηση της τάξεως των 2-3 λεπτών για την επιδότηση του ρεύματος. Μεγάλος όμως ο συμβολισμός καθώς αν αυτό συμβεί, τότε θα πάμε στις κάλπες με τιμή λιανικής του ρεύματος στα 10 με 13 λεπτά ανά κιλοβατώρα δηλαδή περίπου στα ίδια επίπεδα με αυτά που ήταν οι τιμές του ρεύματος πριν ξεσπάσει η κρίση.

Για να κρατήσει τις τιμές λιανικής του ρεύματος και τον Απρίλιο στα ίδια επίπεδα με αυτά του Μαρτίου, το υπουργείο Περιβάλλοντος αρκεί να δώσει μια επιδότηση της τάξεως του ενός λεπτού του ευρώ (για το σύνολο των καταναλωτών) ή περίπου στα 5,5 λεπτά για τους δικαιούχους του κοινωνικού τιμολογίου. Ωστόσο, ο Κώστας Σκρέκας είχε μέχρι και χθες στα χέρια του εισηγήσεις η επιδότηση να μην περιοριστεί στο οριακό επίπεδο του ενός λεπτού (σ.σ με κόστος κάτω από 15 εκατ. ευρώ) αλλά να ανέβει στα 2-3 λεπτά ώστε το σύνολο των τελικών καταναλωτών να δουν όφελος συγκριτικά με τον Μάρτιο ανεξάρτητα από τον πάροχο που θα τους καλύψει την υπηρεσία ηλεκτροδότησης.

Όποιο και αν θα είναι το περιεχόμενο των σημερινών ανακοινώσεων, η μεγάλη εικόνα είναι η εξής: η μείωση της τιμής του ηλεκτρικού ρεύματος (σ.σ η χρηματιστηριακή τιμή θα υποχωρήσει για τον Μάρτιο κάτω από τα 130 ευρώ ανά μεγαβατώρα) αφήνει και δημοσιονομικά περιθώρια στην σημερινή και στην επόμενη κυβέρνηση ενώ συμβάλλει και στην ώθηση της οικονομίας. Δημοσιονομικά, το μαξιλάρι των 600 εκατ. ευρώ για τις επιδοτήσεις του ρεύματος παραμένει ανέγγιχτο και οι λογαριασμοί επιδοτούνται αποκλειστικά με τους πόρους του Ταμείου Ενεργειακής Μετάβασης.

Βεβαίως, λόγω της πτώσης των τιμών, το ΤΕΜ έχει πολύ μικρότερες εισπράξεις σε σχέση με το παρελθόν. Ωστόσο, μέσα στο επόμενο διάστημα θα εκδοθεί και η υπουργική απόφαση για την επιβολή της έκτακτης εισφοράς στους παρόχους ώστε να αρχίσει να υπολογίζεται το ποσό που θα πρέπει να καταβληθεί.

Μια σημαντική απόφαση που θα πρέπει να ληφθεί είναι το αν ο μηχανισμός επιδοτήσεων θα παραταθεί και για το β’ εξάμηνο του 2023. Αυτό είναι και το πιο λογικό καθώς ειδικά αν υπάρξει καθυστέρηση στην ορκομωσία της επόμενης κυβέρνησης δεν θα ήταν καλό τα νοικοκυριά να παραμείνουν εκτεθειμένα στο ενδεχόμενο απότομης αύξησης των τιμών μέσα στο καλοκαίρι. Είναι αυτό πιθανό; Ποιος μπορεί να το αποκλείσει; Άλλωστε, περίμενε κανείς την εκτόξευση των τιμών το καλοκαίρι του 2021 όταν ξεκίνησε για πρώτη φορά η ενεργειακή κρίση;