Σε νέα χαμηλά η τουρκική λίρα - Η Capital Economics προειδοποιεί για μεγαλύτερη πτώση

Σε νέα χαμηλά η τουρκική λίρα - Η Capital Economics προειδοποιεί για μεγαλύτερη πτώση

Τον κώδωνα του κινδύνου για την τουρκική οικονομία κρούουν για πολλοστή φορά διεθνείς αναλυτές. Αμέσως μετά την απόφαση της κεντρικής τράπεζας της Τουρκίας (CBRT) να μειώσει τα επιτόκια κατά μία ποσοστιαία μονάδα στο 15%, η Capital Economics τονίζει σε ανάλυσή της ότι η τουρκική λίρα είναι πολύ πιθανό να βυθιστεί περαιτέρω, με το τουρκικό νόμισμα να έχει υποχωρήσει σήμερα σε νέο χαμηλό, στα επίπεδα των 11,1 λιρών ανά δολάριο.

Πλέον, η Τουρκία βρίσκεται αντιμέτωπη με μία νέα νομισματική κρίση, η οποία έρχεται να επιβαρύνει την ήδη χτυπημένη από τον πληθωρισμό και τις παλινωδίες του Ερντογάν οικονομία.

Η τρομακτική πτώση της τουρκικής λίρας κατά 6% σε μία εβδομάδα και άνω του 30% φέτος, δεν είναι αρκετή για να αναγκάσει την CBRT να πάει κόντρα στην απαίτηση του Τούρκου προέδρου για χαμηλά επιτόκια. «Ενώ η CBRT άφησε να εννοηθεί ότι ο κύκλος των μειώσεων ενδέχεται να κλείσει τον Δεκέμβριο, συνεχίζει να υπάρχει σημαντικός κίνδυνος για την τουρκική λίρα να βυθιστεί σε μεγαλύτερα βάθη», σημειώνει η Capital Economics, προσθέτοντας ότι το πως θα εξελιχθούν τα πράγματα στο εξής είναι εξαιρετικά αβέβαιο.

Οι αναλυτές είχαν σωστά προβλέψει τη μείωση των επιτοκίων στο 15% γιατί γνωρίζουν την επιθυμία του Ερντογάν και όχι γιατί αυτό θα έπρεπε να κάνει η CBRT. Τα στελέχη της κεντρικής τράπεζας υπάκουσαν ξανά τον Πρόεδρο και αγνόησαν την επενδυτική κοινότητα, αποδεικνύοντας ότι δεν μπορούν να αντιμετωπίσουν τον πληθωρισμό που βρέθηκε στο 19,9% τον Οκτώβριο, συμπληρώνει η CE.  

«Η απόφαση της CBRT μας υπενθυμίζει ότι η νομισματική πολιτική στην Τουρκία υπαγορεύεται από το προεδρικό παλάτι και πλέον η CBRT δείχνει έτοιμη να ανεχτεί την πτώση της λίρας σε χαμηλότερα επίπεδα. Δεν αποτελεί έκπληξη, λοιπόν, που οι επενδυτές οδήγησαν τη λίρα σε νέα χαμηλά», αναφέρει η Capital Economics.

Η CBRT σημειώνει στην ανακοίνωσή της ότι ο κύκλος των μειώσεων θα ολοκληρωθεί τον Δεκέμβριο, σε μία ένδειξη ότι αναγνωρίζει τις ανησυχίες των επενδυτών, όμως ίσως να είναι αργά. Σύμφωνα με την CE, πλέον είναι πολύ πιθανό να δούμε έναν αυτοεκπληρούμενο κύκλο με την τουρκική λίρα να υποχωρεί συνεχώς σε νέα ιστορικά χαμηλά, όσο η κεντρική τράπεζα δεν θα αυξάνει τα επιτόκια.

Η εμπειρία από το 2018 μας έδειξε ότι η τουρκική λίρα μπορεί να υποστεί μέχρι και πτώση της τάξης του 10% σε μία ημέρα, καταλήγει η CE. 

Διαβάστε ακόμα:

- Τι κινδύνους εγκυμονεί η κατάρρευση της τουρκικής λίρας