ΣΑΝΗ - Oaktree - Goldman Sachs - Hermes εις σάρκα μία

ΣΑΝΗ - Oaktree - Goldman Sachs - Hermes εις σάρκα μία

Της Ξανθής Γούναρη

Με ένα σημαντικό deal ξεκίνησε για την ελληνική τουριστική αγορά το 2016 και καθώς φαίνεται η πρόθεση των ξένων επενδυτών να μπουν δυναμικά στον κλάδο των ξενοδοχειακών μονάδων τεσσάρων και πέντε αστέρων δεν μένει μόνο στα χαρτιά.

Η συνένωση των εταιρειών Σάνη Α.Ε. (Σταύρος και Ανδρέας Α. Ανδρεάδης) και Ikos Α.Ε., δηλαδή της δεύτερης μεγαλύτερης σε μέγεθος ξενοδοχειακής μονάδας της χώρας, βάσει τζίρου, με το αμερικανικό fund Oaktree Capital Management, ανοίγει νέο κεφάλαιο στην εγχώρια ξενοδοχειακή αγορά, ενώ η συμμετοχή στο νέο σχήμα των επενδυτικών κεφαλαίων που διαχειρίζεται η Goldman Sachs Asset Management και η Hermes GPE δημιουργεί επιπλέον προσδοκίες.

Ο νέος όμιλος θα διοικείται από τους Σταύρο Α. Ανδρεάδη, πρόεδρο, Ανδρέα Α. Ανδρεάδη και Mathieu Guillemin, διευθύνοντες συμβούλους.

Ο όμιλος, σύμφωνα με όσα δημοσιοποίησε χθες, θα στηριχθεί στο εξαιρετικού επιπέδου στελεχιακό δυναμικό και στην τεχνογνωσία της Σάνη Α.Ε. στη δημιουργία και λειτουργία πολυτελών ξενοδοχειακών μονάδων, ούτως ώστε να αναπτύξει περαιτέρω ως ανεξάρτητα brands το αναγνωρισμένο brand Sani καθώς και το πρωτοποριακό και εξελισσόμενο brand Ikos.

Επενδύσεις, επεκτάσεις και αναβαθμίσεις

Sani και Ikos σχεδιάζουν σημαντικές επενδύσεις στην Ελλάδα, σε ορίζοντα πενταετίας, με την πρόσθετη προσδοκία να συμβάλουν δια αυτών στην ενίσχυση των τοπικών οικονομιών, στη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας και στην αναβάθμιση του τουριστικού προϊόντος εν γένει.

Στο πλαίσιο αυτό, σε πρώτη φάση και για την ενδυνάμωση των δύο brands, υλοποιούνται ήδη επεκτάσεις και αναβαθμίσεις στις μονάδες Sani Asterias, Sani Club, Sani Marina, Ikos Oceania και Ikos Olivia (το πρώην Gerakina Beach).

Ας σημειωθεί ότι η απόκτηση του Gerakina Beach, δυναμικότητας 955 κλινών, το οποίο βρίσκεται στον συνοικισμό Γερακινής στον Πολύγυρο Χαλκιδικής και ανήκε στην Εθνική Τράπεζα, ανακοινώθηκε το Μάιο του 2014 και για την ανακαίνιση και την αναβάθμιση του επενδύθηκαν άνω των 20 εκατ. ευρώ, ενώ για το Oceania Club το ύψος της αρχικής επένδυσης άγγιξε τα 4 εκατ. ευρώ.

Η αλυσίδα Σάνη Α.Ε. με έσοδα 59.560.627 ευρώ το 2014, έναντι 50.788.036 ευρώ ένα χρόνο πριν και κέρδη 34.896.344 ευρώ, έναντι 8.441.060 ευρώ στη χρήση 2013 βρίσκεται στη δεύτερη θέση στη λίστα των μεγαλύτερων ξενοδοχειακών μονάδων της χώρας με βάση τα έσοδα. Η μεγάλη αύξηση κερδών οφείλεται στην πώληση μονάδας στην κοινοπραξία Ikos Resorts που έχει συστήσει με το επενδυτικό fund Oaktree.