Πότε και ποιοι θα πάρουν το «κοινωνικό μέρισμα» από την έκτακτη εισφορά
Eurokinissi
Eurokinissi
Υπερκέρδη διυλιστηρίων

Πότε και ποιοι θα πάρουν το «κοινωνικό μέρισμα» από την έκτακτη εισφορά

Συνταξιούχοι, άτομα με αναπηρία και άλλες ευάλωτες ομάδες θα είναι οι άμεσα ωφελημένοι από την έκτακτη εισφορά 33% στα υπερκέρδη των διυλιστηρίων. Στόχος της κυβέρνησης είναι να αντλήσει περίπου 300 εκατ. ευρώ. Στο υπουργείο Εθνικής Οικονομίας αναμένεται να γίνει μία καταγραφή σχετικά με το πόσοι είναι οι συνταξιούχοι που δεν θα δουν αύξηση των αποδοχών τους από 1/1/2025 εξαιτίας της προσωπικής διαφοράς. 

Μετά από αυτό το βήμα αναμένεται να γίνουν γνωστές οι ευάλωτες οιμάδες που θα προστεθούν στο σχεδιαζόμενο επίδομα που θα έχει τη μορφή κοινωνικού επιδόματος. Οι πρώτες εκτιμήσεις κάνουν λόγο για καταβολή τον Δεκέμβριο, κοντά στις γιορτές των Χριστουγέννων. Πληροφορίες αναφέρουν πως το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης θα μπορέσει να γνωρίζει με ασφάλεια όσους θα ενταχθούν στις ευνοϊκές ρυθμίσεις εντός του καλοκαιριού και οι ανακοινώσεις θα γίνουν από τον πρωθυπουργό στη ΔΕΘ. Από τα 300 εκατ. ευρώ, τα 250 εκατ. ευρώ θα διατεθούν με τη μορφή επιδόματος και τα υπόλοιπα χρήματα θα διατεθούν στο Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων. 

Το επίδομα αφορά σε όσους έχουν προσωπική διαφορά με το άθροισμα κύριων και επικουρικών συντάξεων έως 1.600 το μήνα και αναμένεται να φτάσει κλιμακωτά από 100 έως 250 ευρώ αναλόγως με το ύψος της σύνταξης. Σε περίπτωση που υπάρξει περίσσευμα του ποσού τότε αναμένεται να ενταχθούν και μακροχρόνια άνεργοι, άτομα με αναπηρία και ανασφάλιστοι υπερήλικες. 

Τι δήλωσε ο πρωθυπουργός

Η χώρα είχε τη δυνατότητα να επιβάλει έκτακτη φορολόγηση στα κέρδη των διυλιστηρίων για το 2022 και το 2023 και τώρα που έχουμε μια εικόνα για φέτος το ΥΠΟΙΚ πήρε αυτή την απόφαση που θεωρώ δίκαιη», ανέφερε αρχικά ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης ερωτηθείς για την έκτακτη συνεισφορά 33% που επέβαλλε το Υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών κατά τη διάρκεια συνέντευξής του στον ραδιοφωνικό σταθμό Real FM 97,8.

Χαρακτήρισε «κίνηση κοινωνικής δικαιοσύνης» την επιβολή της συνεισφοράς και σημείωσε ότι «τα έσοδα αυτά θα στηρίξουν τον προϋπολογισμό και θα κατευθυνθούν σε ευάλωτους, όπως τους συνταξιούχους και ειδικά στους συνταξιούχους που δεν είδαν αύξηση από την κατάργηση της προσωπικής διαφορά».

«Παγώνει» ο ΦΠΑ

Την ίδια στιγμή από την 1η Ιουλίου μονιμοποιείται ο μειωμένος συντελεστής στα ταξί (από 24% στο 13%) με δημοσιονομικό κόστος 45 εκατ. ευρώ, ενώ παραμένει μειωμένος ο συντελεστής ΦΠΑ στο 13% για:

  • καφέ
  • κακάο
  • τσάι
  • χαμομήλι, 

με δημοσιονομικό κόστος 65 εκατ. ευρώ.