Του Γιώργου Φιντικάκη
Σάρκα και οστά αναμένεται να πάρει μέσα στις επόμενες εβδομάδες ο νέος φορέας για την ενδυνάμωση της φωνής της ελληνικής μεταποίησης, καθώς μετά το Πάσχα πρόκειται να συγκροτηθεί σε σώμα το διοικητικό συμβούλιο της «Ελληνικής Παραγωγής».
Τα ηνία του νέου φορέα, που όπως λένε στο liberal.gr στελέχη με γνώση των διεργασιών, δεν ήρθε για να κόψει τον ομφάλιο λώρο με τον ΣΕΒ αλλά για να λειτουργήσει συμπληρωματικά, θα κρατά άνθρωπος της απολύτου εμπιστοσύνης της Βιοχάλκο (όμιλος Στασινόπουλου), της Επιλέκτου, της ΑΓΕΤ Ηρακλής (Lafarge), και των τεσσάρων βιομηχανικών συνδέσμων που απαρτίζουν τα ιδρυτικά του μέλη. Τούτο σημαίνει ότι κινητήριοι μοχλοί του νέου αυτού φορέα, ακόμη και αν δεν αναλάβουν οι ίδιοι τα ηνία του, θα είναι επιχειρηματίες σαν τους Μιχάλη Στασινόπουλο (Βιοχάλκο) και Ευριπίδη Δοντά (Επίλεκτος).
Σε κάθε περίπτωση, απαντήσεις στα πολλά ερωτήματα αλλά και το στίγμα του νέου φορέα, θα δώσει το πρόσωπο που θα τεθεί επικεφαλής του Δ.Σ., στο οποίο εκτιμάται ότι θα συμμετάσχουν όλα τα μέλη που συμμετείχαν στην πρωτοβουλία.
Τα πρώτα δείγματα του πλάνου δράσης του νέου φορέα θα γίνουν γνωστά πιθανώς και εντός Απριλίου, θα έχουν ενημερωτικό και πληροφοριακό χαρακτήρα για τον ρόλο που μπορεί να παίξει η βιομηχανία στην οικονομία, ενώ ειδική ιστοσελίδα θα προβάλει έρευνες με συγκεκριμένες προτάσεις πολιτικής. Σαν ένα Think Tank της βιομηχανίας ή μια «βιομηχανικού τύπου Διανέοσις», που επίσης λειτουργεί ως μη κερδοσκοπικός ερευνητικός οργανισμός.
Αυτούσα φωνή, δίχως κόντρα
Άνθρωποι που συμμετέχουν στο νέο εγχείρημα εξηγούν ότι σκοπός της δημιουργίας του φορέα είναι να αποκτήσει η μεταποίηση μια αυτούσια φωνή, αφού ο ΣΕΒ είναι κάτι ευρύτερο, όπως υποδηλώνει και το όνομά του (Σύνδεσμος Επιχειρήσεων και Βιομηχανιών) που σημαίνει ότι εκπροσωπεί εξίσου με την βιομηχανία, το λιανεμπόριο, τον τουρισμό, και τις τράπεζες. Δεν υπάρχει καμία κόντρα με τον ΣΕΒ, εξηγούν οι ίδιες πηγές, τα μέλη μας θα συνεχίσουν να αποτελούν κανονικά και μέλη του, απλώς ο νέος φορέας θα επικεντρωθεί αποκλειστικά και μόνο στην ανάδειξη των προβλημάτων αλλά και πλεονεκτημάτων της ελληνικής βιομηχανίας, και συγκεκριμένα επιχειρήσεων που αποτελούν «εθνικούς πρωταθλητές», αλλά η δουλειά τους δεν προβάλλεται επαρκώς. Τέτοιες για παράδειγμα είναι η ΕΛΒΑΛ (παράγει εξαρτήματα για BMW και Audi), η Επίλεκτος (παράγει κλωστή που χρησιμοποιείται στα πιο εκλεπτυσμένα πουκάμισα και σεντόνια) κ.ο.κ.
Βροχή τα λουκέτα
Το επιχείρημα των ανθρώπων που πρωτοστατούν στην πρωτοβουλία της «Ελληνικής Παραγωγής» είναι ότι τα τελευταία χρόνια η βιομηχανία είναι γνωστή μόνο ως «πρωταγωνιστής» αρνητικών ειδήσεων, εξαιτίας των δεκάδων λουκέτων μικρών, και μεγαλύτερων επιχειρήσεων πανελλαδικά.
Μόνο τον τελευταίο ενάμισι χρόνο, διέκοψαν την παραγωγική τους δραστηριότητα σειρά βιομηχανικών επιχειρήσεων, με πιο χαρακτηριστικά παραδείγματα αυτά της Ελληνικής Βιομηχανίας Ζάχαρης σε Σέρρες και Ορεστιάδα, της Softex, της ΒΙΣ στη Θεσσαλία, της Λεβεντέρης (συρματουργία) και της ΙΜΑΣ (μεταφορικές ταινίες) στη Μαγνησία. Χώρια που οι μονάδες των μεγαλύτερων ιχθυοκαλλιεργητικών ομίλων της χώρας (Νηρέας, Σελόντα και Δίας), εξακολουθούν να λειτουργούν μόνο εξαιτίας της παρέμβασης των τραπεζών (μετοχοποίηση δανείων).
Ποια προβλήματα θα αναδείξουν
Κρίνεται επομένως ότι τα προβλήματα αυτά μπορούν να αναδειχθούν με περισσότερη επιτυχία από έναν αυτόνομο φορέα, κατά το μοντέλο των φαρμάκων (Σύνδεσμος Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Ελλάδας), και των τροφίμων (Σύνδεσμος Ελληνικής Βιομηχανίας Τροφίμων), που παραμένουν ωστόσο μέλη του ΣΕΒ.
Τα προβλήματα της βιομηχανίας είναι συγκεκριμένα, με πιο χαρακτηριστικό ίσως απ' όλα το ενεργειακό κόστος, που παρ' ότι τα τελευταία χρόνια έχει κάπως μειωθεί, εντούτοις παραμένει 30%-40% υψηλότερο απ' ότι στους ευρωπαίους ανταγωνιστές της.
Έτερο θέμα που επίσης αναμένεται να απασχολήσει ερευνητικά το νέο Think Tank αφορά τις ασφαλιστικές εισφορές, που στην Ελλάδα είναι διπλάσιες από τον μέσο όρο της Ευρώπης. Αντιστοιχούν στο 52% του μεικτού μισθού έναντι 23% στην Γερμανία.
Ξεκινά με 12 μέλη, με σκοπό να αυξηθούν
Το επιχείρημα των ανθρώπων που βρίσκονται πίσω από το εγχείρημα είναι ότι δεν μπορεί ο τουρισμός και η ναυτιλία να έχουν δικά τους υπουργεία, και να μην ισχύει το ίδιο για την βιομηχανία, που διαθέτει μόνο μια Γενική Γραμματεία υπουργείου. Η πρωτοβουλία έρχεται σε μια στιγμή όπου η ενίσχυση της βιομηχανίας αποτελεί κοινό στόχο στην Ευρωπαϊκή Ένωση, με τις περισσότερες χώρες-μέλη να καταβάλλουν προσπάθεια να αυξήσουν την συμμετοχή της βιομηχανίας τους στο ΑΕΠ από μόλις 14% σήμερα σε 20% και πάνω το 2020.
Σε αυτή την φάση, τα ιδρυτικά μέλη της «Ελληνικής Παραγωγής» είναι οκτώ βιομηχανίες και τέσσερις σύνδεσμοι, ωστόσο δεν αποκλείεται σύντομα αυτά να αυξηθούν. Πρόκειται για τις εταιρείες Τσιμέντα Ηρακλής, ΕΛΒΑΛ, Ελληνικοί Λευκόλιθοι, Ελμίν Βωξίτες, Επίλεκτος Κλωστοϋφαντουργία, Νάσιοναλ ΚΑΝ Μεταλλικές Συσκευασίες, Χαρτοποιία ΠΑΚΟ - Κολιόπουλος και Χαλκόρ, μαζί με τους Συνδέσμους Βιομηχανιών Αττικής και Πειραιώς, Βόρειας Ελλάδας, Θεσσαλίας και Κεντρικής Ελλάδας, Πελοποννήσου και Δυτικής Ελλάδας.