Philip Morris: Η συμβολή στη δημοσία υγεία από τα προϊόντα καπνού χωρίς καύση

Philip Morris: Η συμβολή στη δημοσία υγεία από τα προϊόντα καπνού χωρίς καύση

Ένα άκρως ενδιαφέρον event διοργάνωσε το επιστημονικό τμήμα της PMI Science σχετικά με τις ευεργετικές συνέπειες της χρήσης προϊόντων καπνού χωρίς καύση, όχι μόνο για τον καπνιστή, αλλά και για τη δημόσια υγεία. Στο 3ο διεθνές Open Science Event που οργάνωσε στις 17 Φεβρουαρίου το Τμήμα Έρευνας και Ανάπτυξης της Philip Morris International (PMI), τοποθετήθηκαν έγκριτοι επιστήμονες, οι οποίοι παρουσίασαν αντιπροσωπευτικά δεδομένα που βασίζονται σε έρευνες για τη συμβολή των προϊόντων καπνού χωρίς καύση στη δημόσια υγεία.

Ο Dr. Mikael Franzon, Senior Global Scientific Adisor της PMI International τόνισε πως το 42% όσων χρησιμοποιούν IQOS δεν καπνίζουν ποτέ ξανά κανονικό τσιγάρο. Πρόκειται στην ουσία για τους καπνιστές που κατάφεραν να ωφελήσουν την υγεία τους, εμπιστευόμενοι την τεχνολογία θέρμανσης καπνού της IQOS. Η εναλλακτική αυτή λύση για όσους καπνίζουν δεν παράγει φωτιά, στάχτη και όλα τα επιβλαβή για την υγεία του καπνιστή στοιχεία που απελευθερώνει η καύση του παραδοσιακού τσιγάρου. 

Όπως ανέφερε ο κ. Franzon η καύση του παραδοσιακού τσιγάρου απελευθερώνει τοξικές εισπνεόμενες ουσίες, οι οποίες οδηγούν στην αύξηση των ασθενειών που σχετίζονται με το κάπνισμα και αυτό έχει άμεση επίπτωση στη δημόσια υγεία. Αντιθέτως, η χρήση προϊόντων καπνού χωρίς καύση, έχει σαφώς λιγότερες βλαπτικές συνέπειες από την παραδοσιακή καύση, καθώς δεν υπάρχουν τοξικές ουσίες που απελευθερώνονται κατά τη διαδικασία της άτμισης. 

O Dr. Fantzon έκανε τη διάκριση μεταξύ των παραπάνω χημικών ουσιών και της νικοτίνης, καθώς, όπως έχει αποφανθεί και ο FDA (Αμερικανικός Οργανισμός Τροφίμων και Φαρμάκων), η νικοτίνη παρότι είναι εθιστική ουσία, δεν συνδέεται με τις ασθένειες που σχετίζονται με το κάπνισμα, όπως ο καρκίνος του πνεύμονα, η ΧΑΠ κ.ά. Η επιστήμη έχει καταλήξει πώς η κύρια αιτία για τις σοβαρές αυτές  παθήσεις είναι οι τοξικές ουσίες που βρίσκονται στον καιόμενο καπνό του τσιγάρου.

Τέλος, ο Dr. Franzon παρουσίασε μια εξίσωση, στην οποία το όφελος για τη Δημόσια Υγεία ισούται με τη μείωση του κινδύνου από τη χρήση των προϊόντων χωρίς καύση επί τον αριθμό των ατόμων που αλλάζουν χρήση, εγκαταλείποντας το τσιγάρο.

Από τη μεριά της η Head of Regional Scientific Engagement Λατινικής Αμερικής και Καναδά της PMI, Andrea Costantini, σημείωσε πως η νικοτίνη είναι το συστατικό στοιχείο που κάνει εθιστικό το κάπνισμα. Ωστόσο, όπως σημείωσε, δεν αποτελεί το βασικότερο επιβαρυντικό παράγοντα για την υγεία, καθώς αυτός δεν είναι άλλος από την πίσα και τα στοιχεία που απελευθερώνονται από την καύση του παραδοσιακού τσιγάρου. Η απουσία καύσης, είπε χαρακτηριστικά, οδηγεί στη μείωση των εκπομπών τοξικών ουσιών για τον ανθρώπινο οργανισμό, ενώ τα αποτελέσματα μελετών για τα προϊόντα καπνού χωρίς καύση είναι χαρακτηριστικά. Το μονοξείδιο του άνθρακα   (carbon monoxide), ενός ανθρώπου που χρησιμοποιεί προϊόντα καπνού  χωρίς καύση για κάποιες μέρες, βρίσκεται σχεδόν στα ίδια επίπεδα με αυτού που δεν καπνίζει, ενώ το ίδιο ενθαρρυντικά είναι τα αποτελέσματα για την ακρολείνη (acrolein).  Η ίδια  ανέφερε μια σειρά μελετών που διενήργησε η εταιρεία αλλά και άλλοι έγκριτοι φορείς που τεκμηριώνουν επιστημονικά τη μείωση των επικίνδυνων για την υγεία ουσιών στο προϊόν θέρμανσης του καπνού. Αρχικά, έκανε αναφορά στη διαδικασία της καύσης, στην οποία μετέχουν τρία στοιχεία: η καύσιμη ύλη, η φωτιά και το οξυγόνο. Στο τσιγάρο ο καπνός καίγεται σε θερμοκρασία που υπερβαίνει τους 400 βαθμούς Κελσίου και ανεβαίνει συνεχώς μέχρι και τους 800 βαθμούς, παράγοντας καπνό (αέριο) και στάχτη. 

Στα προϊόντα καπνού χωρίς καύση ο καπνός θερμαίνεται σε μέγιστη θερμοκρασία που δεν ξεπερνά τους 350 βαθμούς και, αντίθετα με το τσιγάρο, η θερμοκρασία μειώνεται αντί να αυξάνεται, κατά τη διάρκεια της εισπνοής. Τα παραπάνω δεδομένα για την απουσία της καύσης έχουν  επιβεβαιωθεί και από μελέτες σε ΗΠΑ, Ιαπωνία, Βρετανία, Γερμανία, Αυστραλία, Ιταλία και Ελβετία.

Τέλος, ο Steve Roulet, Global Head Behavioral Research Insights της PMI επεσήμανε πως οι περισσότεροι χρήστες προϊόντων καπνού χωρίς καύση, δεν επιστρέφουν στην παλαιότερη βλαβερή τους συνήθεια. Ο ίδιος επικαλέστηκε ανεξάρτητες έρευνες σε Γερμανία, Ιαπωνία και Ελβετία, οι οποίες δείχνουν πως όσοι επιλέξουν τα προϊόντα καπνού χωρίς καύση, δύσκολα θα καπνίσουν ξανά κανονικό τσιγάρο. Το τελευταίο τρίμηνο του 2020, το 72% όσων έχουν επιλέξει το IQOS, σταμάτησαν να καπνίζουν. 

Αναφέρθηκε στην αποδοχή και στη χρήση του προϊόντος, τονίζοντας ότι η σημασία της μετάβασης από το τσιγάρο στα προϊόντα χωρίς καύση αφορά αποκλειστικά και μόνο τους καπνιστές, που σε άλλη περίπτωση θα συνέχιζαν να καπνίζουν, διότι ως γενική θέση η καλύτερη επιλογή είναι η διακοπή του καπνίσματος και της χρήσης νικοτίνης συνολικά. Ωστόσο, για να υπάρξει βελτίωση στη δημόσια υγεία, θα πρέπει περισσότεροι ενήλικοι καπνιστές που δεν μπορούν να σταματήσουν να καπνίζουν να στραφούν σε προϊόντα χωρίς καύση. Ανέφερε ως case study την Ιαπωνία, τη χώρα όπου κυκλοφόρησε πρώτη φορά το IQOS το 2014 και παραμένει το πλέον δημοφιλές προϊόν της κατηγορίας. Στην Ιαπωνία υπάρχουν ήδη τεκμηριωμένα στοιχεία από έρευνες πολλών ετών για τη σημασία της μετάβασης από τσιγάρο σε προϊόντα θέρμανσης και όχι καύσης του καπνού. Ειδικότερα, στη χώρα αυτή η χρήση αυτού του προϊόντος έχει κυριολεκτικά αλλάξει την ποσόστωση ανάμεσα στους καπνιστές, μειώνοντας κατά 70% το ποσοστό όσων καπνίζουν αποκλειστικά τσιγάρα με καιόμενο καπνό. Και σήμερα το ποσοστό των καπνιστών τσιγάρου στην Ιαπωνία είναι από τα  χαμηλότερα μεταξύ των ανεπτυγμένων χωρών του κόσμου. 

Το βασικό συμπέρασμα των μελετών δείχνουν ότι το προϊόν θέρμανσης του καπνού IQOS, παρέχει τη δυνατότητα σε ενήλικους καπνιστές να κάνουν μια ουσιαστική στροφή, αφήνοντας πίσω τους τη βλαβερή συνήθεια του καπνίσματος, ως μια καλύτερη εναλλακτική πρόταση σε σχέση με το τσιγάρο. Αυτή η στροφή, θα ευνοήσει και την δημόσια υγεία, καθώς θα μετριαστούν οι βλαβερές συνέπειες του καπνίσματος.