Του Προκόπη Χατζηνικολάου
«Παράθυρο» για επιχειρήσεις, ελεύθερους επαγγελματίες και μπλοκάκια να αποπληρώσουν τα χρέη τους προς την εφορία και τα ασφαλιστικά ταμεία σε 120 δόσεις δίνει το σχέδιο νόμου για τον εξωδικαστικό συμβιβασμό.
Όσοι χρωστούν στο ελληνικό δημόσιο και τα ταμεία και δεν υπάγονται στις διατάξεις του ανωτέρω νομοσχεδίου έχουν τη δυνατότητα να ζητήσουν την ρύθμιση των οφειλών τους σε 120 δόσεις.
Μία περίεργη διάταξη που έχει ενταχθεί στο σχέδιο νόμου καθώς οι πιστωτές στο παρελθόν είχαν κάνει ξεκάθαρο ότι δεν πρόκειται να δεχθούν νέα ρύθμιση οφειλών προς την εφορία και τα ασφαλιστικά ταμεία, τουλάχιστον ανάλογη με αυτή των 100 δόσεων.
Δηλαδή όσοι έχουν οφειλές, ακόμα και αν δεν έχουν χρέη ή κόκκινο δάνειο προς τις τράπεζες, δηλαδή εξαιρούνται από τις διατάξεις του εξωδικαστικού συμβιβασμού να ζητήσουν τη ρύθμιση των χρεών τους σε πολλές δόσεις ή διαφορετικά σε περίπου 10 χρόνια.
Η διάταξη του άρθρου 15 παράγραφος 21, δεν είναι γνωστό εάν έχει πέσει στην αντίληψη των πιστωτών της χώρας, ή αν υπάρχει συμφωνία μεταξύ των δύο πλευρών. Δεν αποκλείεται δηλαδή η κυβέρνηση να αναγκασθεί να αποσύρει τη σχετική διάταξη εφόσον ή τρόικα πιέσει προς αυτή την κατεύθυνση.
Το περίεργο είναι ότι η επίμαχη διάταξη δεν ορίζει όρους και προϋποθέσεις για την ένταξη σε μία ρύθμιση 120 δόσεων αλλά παραπέμπει στην έκδοση απόφασης που θα εξειδικεύει τις λεπτομέρειες για την εφαρμογή του μέτρου.
Ουσιαστικά με τη νέα ευεργετική ρύθμιση χρεών, η κυβέρνηση γυρίζει δύο χρόνια πίσω όταν η αναπληρώτρια υφυπουργός Οικονομικών Ν. Βαλαβάνη είχε ετοιμάσει και φέρει στη Βουλή τη ρύθμιση των 100 δόσεων, η οποία βοήθησε αρκετά επιχειρήσεις και φυσικά πρόσωπα να πληρώσουν τα χρέη τους.
Η ρύθμιση αυτή ακόμα πιο ευνοϊκή αλλά μόνο για επιχειρήσεις, ελεύθερους επαγγελματίες και μπλοκάκια αναβιώνει με ακόμα περισσότερες δόσεις.
Η αλήθεια είναι ότι χρόνο με το χρόνο αυξάνονται οι οφειλέτες τόσο του δημοσίου όσο και των ασφαλιστικών ταμείων, συνεπεία των σκληρών μέτρων που έχουν θεσμοθετηθεί τα τελευταία χρόνια και έχουν οδηγήσει πολλές επιχειρήσεις σε λουκέτο, ή στην αδυναμία καταβολής των υποχρεώσεων τους στην ώρα τους. Θα πρέπει να σημειωθεί ότι τα υψηλά πρόστιμα των παρελθόντων ετών είναι ένας σημαντικός παράγοντας που εκτόξευσε το αρχικό κεφάλαιο των οφειλών των φορολογούμενων, με αποτέλεσμα να είναι σχεδόν αδύνατον σήμερα να αποπληρωθούν.
Από την άλλη πλευρά, το παράθυρο αυτό προφανώς ευνοεί όσο συστηματικά φοροδιαφεύγουν. Όσοι έχουν αποκρύψει εισοδήματα, όσοι δεν έχουν αποδώσει τον ΦΠΑ, δεν έχουν εκδώσει αποδείξεις και γενικότερα έχουν αποκρύψει φορολογητέα ύλη μπορούν να ενταχθούν στη ρύθμιση των 120 δόσεων. Προφανώς αυτή η ρύθμιση θα προβλέπει και διαγραφή προστίμων και προσαυξήσεων, τόσο προς το δημόσιο όσο και προς τα ταμεία. Ωστόσο, θα πρέπει να σημειωθεί ότι απαιτείται η έκδοση της υπουργικής απόφασης που διευκρινίζει τους όρους και τις προϋποθέσεις.
Δεν αποκλείεται πάντως η κυβέρνηση να επιθυμεί να διευκολύνει ή αλλιώς να εξυπηρετήσεις κάποιους που θέλουν να πληρώσουν τα χρέη τους σε πολλές δόσεις. Αντίστοιχες πρακτικές έχουν διαπιστωθεί και στο παρελθόν.