field_kentriki_fotografia
Πάνω από 4 δισ. το μέχρι στιγμής όφελος από την πολιτική αλλαγή

Του Κωνσταντίνου Μαριόλη

Τεράστιο είναι μέχρι στιγμής το όφελος για την ελληνική οικονομία από την προκήρυξη πρόωρων εκλογών και την συντελούμενη πολιτική αλλαγή καθώς η χώρα δείχνει μέσα μόλις σε μία εβδομάδα να έχει εισέλθει σε τροχιά… επιστροφής στην Ευρώπη και στα επενδυτικά ραντάρ. Μόνο στο Χρηματιστήριο της Αθήνας η συνολική κεφαλαιοποίηση των μετοχών ενισχύθηκε μέσα σε μία εβδομάδα πάνω από 4 δισ. ευρώ, για να διαμορφωθεί την Παρασκευή στα 56,38 δισ. ευρώ. Την ίδια ώρα στην αγορά ομολόγων, οι ξένοι που αναζητούν υψηλές αποδόσεις στο ασφαλέστερο δυνατό περιβάλλον δείχνουν να προτιμούν τα ελληνικά ομόλογα έναντι των ιταλικών.

Αν ληφθεί υπόψη και το ανυπολόγιστο κόστος που θα είχε η παρατεταμένη προεκλογική περίοδος τότε ο θετικός αντίκτυπος μπορεί να δικαιολογήσει όσες εντυπωσιακές εξελίξεις είδαμε μέσα στην εβδομάδα. Διότι αν το δημοσιονομικό κόστος για το ΑΕΠ από τα προεκλογικά μέτρα που ανακοίνωσε ο Αλέξης Τσίπρας εκτιμάται ήδη στο 1% (περίπου 2 δισ. ευρώ), η ελληνική οικονομία θα έπρεπε να καλύψει μετά τον Οκτώβριο ακόμη μεγαλύτερο έδαφος, ενώ θα ήταν ορατός ο κίνδυνος να απαιτηθούν νέα μέτρα λιτότητας.

Είναι η πρώτη φορά μέσα στην τελευταία δεκαετία που η Ελλάδα αρχίζει να θεωρείται ασφαλέστερη επενδυτικά από κάποια άλλη χώρα της Ευρωζώνης. Μπορεί σε επίπεδο πιστοληπτικής ικανότητας να μην έχει ακόμη αποτυπωθεί κάτι τέτοιο, όμως η απόδοση του 5ετούς ομολόγου υποχώρησε την Παρασκευή χαμηλότερα από την απόδοση του αντίστοιχου ιταλικού. Το ελληνικό 5ετές έφτασε έως το 1,76% την ώρα που το ιταλικό 5ετές άγγιζε το 1,91%, ενώ το spread των 10ετών ομολόγων έχει μειωθεί στις 25 μονάδες βάσης. Η Capital Economics, μάλιστα, προβλέπει ότι η διαφορά θα διαμορφωθεί στις 25 μ.β. στο τέλος του 2019 αλλά υπέρ των ελληνικών ομολόγων.

Αναλυτές εκτιμούν ότι η Ιταλία – η οποία σήμερα αξιολογείται 4 βαθμίδες υψηλότερα από την Ελλάδα – θεωρείται στην ουσία ότι έχει χάσει την «επενδυτική βαθμίδα» καθώς αυξάνονται οι εντάσεις με την Κομισιόν, παράλληλα ενισχύεται η πολιτική αβεβαιότητα και δεν εμφανίζει προοπτικές ανάκαμψης της οικονομίας. Προοπτικές που αντιθέτως εμφανίζει η ελληνική οικονομία, η οποία αν εφαρμοστούν οι φιλικές προς την ανάπτυξη, την επιχειρηματικότητα και τη δημιουργία θέσεων εργασίας πολιτικές που έχει υποσχεθεί η Νέα Δημοκρατία, μπορεί να εκτιναχθεί.

Ήδη, έχει διαμορφωθεί ένα κλίμα αισιοδοξίας για ταχύτερη και υψηλότερη ανάπτυξη ενώ η διεξαγωγή πρόωρων εκλογών συνεπάγεται ότι το 2019 δεν θα είναι τελικά ένα χαμένο έτος. Η αίσθηση της πολιτικής αλλαγής αρχίζει να διαχέεται στις τάξεις των επενδυτών, κάτι που γίνεται αντιληπτό σε κάθε συζήτηση με ξένους αναλυτές και διαχειριστές κεφαλαίων. Μέχρι και το αμερικανικό περιοδικό Forbes αναφέρθηκε στην «έκρηξη» των ελληνικών μετοχών αποδίδοντάς την στο γεγονός ότι «σκάει η αριστερή φούσκα» στη χώρα.

Αυτός είναι ο λόγος που η απόδοση του 10ετούς έπεσε στο 2,9% την Παρασκευή, καταγράφοντας ιστορικό χαμηλό. Είναι αξιοσημείωτο ότι την περασμένη εβδομάδα τα ελληνικά ομόλογα έδειξαν για πρώτη φορά ισχυρές αντοχές με τις αποδόσεις να συνεχίζουν να υποχωρούν, παρά τα tweet του Ντόναλντ Τραμπ και την ενισχυμένη αβεβαιότητα για κλιμάκωση του εμπορικού πολέμου.

Είναι χαρακτηριστικό ότι ακόμη και όταν η ανησυχία για την κόντρα Ιταλίας-Κομισιόν είχε φτάσει στο αποκορύφωμά της το spread του ελληνικού 10ετούς με το ιταλικό μειώθηκε κοντά στις 90 μ.β. ενώ σήμερα βρίσκεται στις 25 μ.β. Η διαφορά μεταξύ των 5ετών ομολόγων Ελλάδας και Ιταλίας είναι πλέον 4 μ.β. υπέρ των ελληνικών όταν τον περασμένο Οκτώβριο είχε υποχωρήσει στις 39 μ.β. υπέρ των ιταλικών.

Το ελληνικό χρηματιστήριο, από την πλευρά του, κερδίζει 30% μέσα στο 2019, που είναι η ισχυρότερη επίδοση διεθνώς. Όμως από τις 30 ποσοστιαίες μονάδες οι 12 οφείλονται στο αποτέλεσμα των ευρωεκλογών και στην προκήρυξη πρόωρων εκλογών.