Παγκόσμια οικονομία - προσφυγικό, οι συζητήσεις του Ντάβος

Παγκόσμια οικονομία - προσφυγικό, οι συζητήσεις του Ντάβος

Νεότερη ενημέρωση 21:37

Με τον Ευρωπαίο Επίτροπο για Οικονομικές και Νομισματικές Υποθέσεις, P. Moscovici, συναντήθηκε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, στο Νταβός.

Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση του γραφείου Τύπου του πρωθυπουργού, κατά τη συνάντησή τους επισημάνθηκε η ανάγκη έγκαιρης ολοκλήρωσης της αξιολόγησης του ελληνικού προγράμματος.

Επίσης, συζητήθηκε η ασφαλιστική μεταρρύθμιση, καθώς και η πορεία της ελληνικής οικονομίας με βάση τα θετικά στοιχεία ανάκαμψης που παρουσίασε ο πρωθυπουργός.

Νεότερη ενημέρωση 20:56

Με τον γενικό γραμματέα της Ευρωπαϊκής Συνομοσπονδίας Συνδικάτων Luca Visentini, συναντήθηκε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, στο περιθώριο του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ.

Στην συνάντηση, σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση του γραφείου Τύπου του πρωθυπουργού, υπογραμμίστηκε η ανάγκη εναλλακτικής διεξόδου στην Ευρώπη από την πολιτική της λιτότητας, η αποκατάσταση της δημοκρατικής νομιμοποίησης των οικονομικών θεσμών και η υπεράσπιση των συλλογικών διαπραγματεύσεων και των εργασιακών δικαιωμάτων.

Στο πλαίσιο αυτό, η Ευρωπαϊκή Συνομοσπονδία Συνδικάτων δήλωσε στον πρωθυπουργό τη σταθερή της θέση για εμπλοκή των κοινωνικών εταίρων στην παρακολούθηση του ελληνικού προγράμματος, προκειμένου να διασφαλιστεί η κοινωνική συνοχή, καθώς και τα εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα. Για τον σκοπό αυτό, αντιπροσωπεία της Ευρωπαϊκής Συνομοσπονδίας Συνδικάτων θα επισκεφθεί το προσεχές διάστημα το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και την Αθήνα.

Νεότερη ενημέρωση 20:51

Το ελληνικό οικονομικό πρόγραμμα και η προσφυγική κρίση αποτέλεσε το αντικείμενο της συνάντησης που είχε στο Νταβός ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, με τον αντικαγκελάριο και υπουργό Οικονομίας και Ενέργειας της Γερμανίας, Sigmar Gabriel.

Σύμφωνα με ανακοίνωση από το γραφείο Τύπου του πρωθυπουργού, ο Αλέξης Τσίπρας επεσήμανε την ανάγκη να ολοκληρωθεί έγκαιρα η αξιολόγηση, ενώ στη μεταξύ τους συνομιλία εκτιμήθηκε η ελληνική προσπάθεια για μια ασφαλιστική μεταρρύθμιση που θα μοιράζει δίκαια τα βάρη.

Σε ό,τι αφορά στο προσφυγικό, υπήρξε συζήτηση για τα στοιχεία της κρίσης, ενώ υπογραμμίστηκε και από τις δύο πλευρές η προσπάθεια που καταβάλει η Ελλάδα για τη διαχείριση του ζητήματος.

Νεότερη ενημέρωση 19:32

Η Helene Rey, κορυφαία οικονομολόγος και καθηγήτρια Οικονομικών στο London School of Economics, σχολιάζει την προσφυγική κρίση: "Να μην αφήσουμε να χαθεί η ανθρωπότητα ώστε να επιβιώσουν οι προϋπολογισμοί"

Νεότερη ενημέρωση 19:15

Ο Joe Biden δίνει τον ορισμό της μεσαίας τάξης με μία λέξη: "ευκαιρία". Για τον αντιπρόεδρο των ΗΠΑ, η "μεσαία τάξη δεν είναι μόνος ένας αριθμός, αλλά μια αξία, μια ιδέα, μια πίστη στις ευκαιρίες". Αποτελεί πρόκληση η "ενεργοποίηση" της μεσαίας τάξης.

Δύο είναι βασικά ερωτήματα σχετικά με την 4η βιομηχανική επανάσταση, σύμφωνα με τον αντιπρόεδρο των ΗΠΑ, Joe Biden: Θα αλλάξει την παγκόσμια οικονομία; Θα αλλάξει τον κόσμο προς το καλύτερο ή προς το χειρότερο;

Νεότερη ενημέρωση 19:09

Με τον πρόεδρο του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ, Κλάους Σβάμπ, συναντήθηκε σε ιδιαίτερα καλό κλίμα, ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας.

Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση του γραφείου Τύπου του πρωθυπουργού, αντικείμενο της συζήτησης ήταν οι θετικές ενδείξεις της ελληνικής οικονομίας, όπως η υπέρβαση του στόχου των εσόδων κατά 2 δισ. το 2015, η πρώτη θέση της Ελλάδας στην απορρόφηση ευρωπαϊκών κονδυλίων, η επιτυχής ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, η σταθεροποίηση της ελληνικής οικονομίας το 2015 με προοπτική επιστροφής στην ανάπτυξη το 2016, η ολοκλήρωση του αγωγού TAP, και η ασφαλιστική μεταρρύθμιση.

Νεότερη ενημέρωση 18:16

Οι επιπτώσεις της ανθρώπινης δραστηριότητας στη Γη

Νεότερη ενημέρωση 17:04

Το Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ σε αριθμούς:

Νεότερη ενημέρωση 17:02

Στο ελληνικό πρόγραμμα, στο προσφυγικό, στην ελληνοαμερικανική συνεργασία με έμφαση στις επενδύσεις, στα ενεργειακά, στο Κυπριακό και στην επίλυση του ζητήματος της ονομασίας της ΠΓΔΜ, επικεντρώθηκε η συζήτηση του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα με τον αντιπρόεδρο των ΗΠΑ Joe Biden, σε συνάντηση που είχαν στο περιθώριο του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ που διοργανώνεται στο Νταβός.

Σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση από το γραφείο Τύπου του πρωθυπουργού, ο Αμερικάνος αντιπρόεδρος υπογράμμισε τη σημασία της σταθερότητας στην Ελλάδα για την ευρύτερη σταθερότητα στην Ευρώπη. Στο πλαίσιο αυτό, υπογραμμίστηκε ότι η πρώτη αξιολόγηση πρέπει να ολοκληρωθεί έγκαιρα, προκειμένου να αναδειχθεί η δυναμική της ελληνικής οικονομίας. Ο πρωθυπουργός καλωσόρισε τις πρωτοβουλίες του αντιπροέδρου των ΗΠΑ για την ενίσχυση των ελληνοαμερικανικών οικονομικών σχέσεων και την περαιτέρω προώθηση των αμερικανικών επενδύσεων στην χώρα μας.

Αναφορικά με το προσφυγικό, χαιρετίστηκε η σημαντική προσπάθεια της χώρας μας για την ανθρώπινη και αποτελεσματική διαχείριση του προσφυγικού, ενώ τονίστηκε η ανάγκη περαιτέρω δραστηριοποίησης της διεθνούς κοινότητας πάνω στο ζήτημα.

Σχετικά με τα ενεργειακά, χαιρετίστηκε η ολοκλήρωση των διαδικασιών για τους αγωγούς TAP και IGB και εκτιμήθηκαν οι προοπτικές για τη μεταφορά ING μέσω της Ελλάδας. Στην κατεύθυνση αυτή σημειώθηκε η ανάδειξη της Ελλάδας σε ενεργειακό κόμβο για τις νέες διόδους μεταφοράς φυσικού αερίου στην Ευρώπη.

Για το Κυπριακό, επισημάνθηκε η δυνατότητα να ενισχυθεί η θετική δυναμική στις συνομιλίες. Υπογραμμίστηκε η ανάγκη για δίκαιη και βιώσιμη επίλυση του ζητήματος στην βάση των αποφάσεων του ΟΗΕ και της ιδιότητας της Κύπρου ως κράτους-μέλους της ΕΕ. Ο κ. Τσίπρας υπογράμμισε ότι το αίσθημα ασφάλειας στον κυπριακό λαό, Ελληνοκύπριους και Τουρκοκύπριους, δεν διασφαλίζεται με αναχρονιστικά σχήματα όπως οι εγγυήσεις.

Τέλος, για το ονοματολογικό της ΠΓΔΜ, οι δύο πλευρές, Ελλάδα και ΗΠΑ, τόνισαν τη σημασία που αποδίδουν στη συνέχιση των συνομιλιών, υπό τον Ειδικό Απεσταλμένο του ΟΗΕ, κ. Νίμιτς. Παράλληλα, επισήμαναν την ανάγκη οι εκλογές στην ΠΓΔΜ να συμβάλλουν θετικά στην εξασφάλιση σταθερότητας στη χώρα, καθώς και στη δημιουργία κλίματος για αμοιβαία αποδεκτή επίλυση του ζητήματος της ονομασίας της ΠΓΔΜ, προς όφελος και της ενταξιακής προοπτικής της γειτονικής χώρας.

Νεότερη ενημέρωση 16:47

Ο Τσίπρας στο… ρινγκ του Νταβός!

Νεότερη ενημέρωση 16:30

Ο πρόεδρος του τραπεζικού ομίλου UBS, Axel Weber, δήλωσε στο τηλεοπτικό δίκτυο του πρακτορείου Bloomberg πως "οι αρχές της Κίνας έχουν ακόμα πολλά εφόδια" ώστε να μπορέσουν να σταθεροποιήσουν την οικονομία, ενώ εξέφρασε την αισιοδοξία του για την ενίσχυση της χώρας. Όπως ανέφερε, η Κίνα ''αργησε να "μπει στο παιχνίδι" και κάποια από τα μέτρα που πήρε για να σταθεροποιήσει τις αγορές ήταν κάπως πρόχειρα.

Η χώρα, δήλωσε ο Axel Weber, είναι σαν ένα τάνκερ που πρέπει να αλλάξει κατεύθυνση και στρίβει αργά αργά. "Μεσοπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα όμως είμαι αισιόδοξος για την Κίνα."

Νεότερη ενημέρωση 16:10

P. Moscovici: Xρειαζόμαστε πιο ακριβείς παραμέτρους για το ασφαλιστικό

 

Μια παγκόσμια ανάπτυξη που κινδυνεύει να εκτροχιαστεί, ένα γεωπολιτικό περιβάλλον που σημαδεύεται από σχεδόν καθημερινές επιθέσεις και η μεταναστευτική κρίση μονοπωλούν τις εργασίες την πρώτη ημέρα του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ του Νταβός, που διεξάγεται κάτω από αυστηρά μέτρα ασφαλείας.

Οι οργανωτές του φόρουμ ενίσχυσαν αισθητά τα μέτρα ασφαλείας για να περιορίσουν τον κίνδυνο επιθέσεων εναντίον του συνεδρίου στο οποίο θα μετάσχουν έως το Σάββατο 2.500 σύνεδροι, πρόσωπα που λαμβάνουν τις σημαντικότερες αποφάσεις στον πλανήτη, αρχηγοί κρατών, κυβερνήσεων, υπουργοί, επικεφαλής επιχειρήσεων κτλ.

Το επίσημο θέμα αυτού του παγκόσμιου συνεδρίου είναι η τέταρτη βιομηχανική επανάσταση η οποία θα μπορούσε να μεταμορφώσει την παγκόσμια οικονομία, αλλά "όπως συχνά συμβαίνει στο Νταβός, παρεμβαίνουν οι παγκόσμιες εξελίξεις, και το θέμα στο οποίο εστιάζεται η παγκόσμια προσοχή είναι αυτό που συμβαίνει στην Κίνα, όπου ο ρυθμός ανάπτυξης επιβραδύνεται", επισημαίνει ο επικεφαλής οικονομολόγος του βρετανικού ινστιτούτου IHS Ναριμάν Μπεχραβές.

Το Πεκίνο έδωσε χθες στη δημοσιότητα τον ρυθμό ανάπτυξής του για το 2015, που είναι στο χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων 25 χρόνων (6,9%). Η επιβράδυνση στην Κίνα και οι κακές επιδόσεις των χωρών με αναδυόμενη οικονομία επιβαρύνουν την αύξηση του παγκόσμιου ΑΕΠ και γενικότερα όλη η παγκόσμια οικονομία του πλανήτη απειλείται με εκτροχιασμό, προειδοποίησε χθες το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ).

Το τεταμένο αυτό περιβάλλον επηρεάζει επίσης τις χρηματαγορές που γνωρίζουν μια περίοδο μεγάλης μεταβλητότητας και τις τιμές του πετρελαίου και των πρώτων υλών που βρίσκονται στο χαμηλότερο επίπεδο.

Σύμφωνα με τον Μπεχραβές, ο οποίος έχει εμπειρία από το Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ του Νταβός, αναμένεται να γίνει μεγάλη συζήτηση για τον τρόπο με τον οποίο οι κινεζικές αρχές διαχειρίζονται την επιβράδυνση αυτή. Οι αρχές "έσφαλαν" εκτιμά, παρότι κανείς δεν θα το πει αυτό από το βήμα του συνεδρίου.

"Όλοι ξέρουμε ότι υπάρχει το δημόσιο Νταβός, που διαφέρει από το ιδιωτικό Νταβός. Στο ιδιωτικό Νταβός θα μιλήσουν γι αυτό. Στο δημόσιο Νταβός προφανώς δεν θα γίνει λόγος για το θέμα αυτό.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο και διευθύνοντα σύμβουλο του βρετανικού διαφημιστικού ομίλου WPP, "για έναν πρόεδρο ομίλου, οι βασικοί κίνδυνοι που υπάρχουν σήμερα είναι η Κίνα, το πετρέλαιο και η Σαουδική Αραβία, η μετανάστευση στην Ευρώπη και αλλού, η πολιτική των ΗΠΑ (όπου θα διεξαχθούν προεδρικές εκλογές τον Νοέμβριο), η τυχόν έξοδος της Βρετανίας από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Πάντα στο Νταβός, η γεωπολιτική και η διπλωματία βρίσκονται ψηλά στα θέματα της ημερήσιας διάταξης.

Από την κορεατική κρίση, "ένα καζάνι που βράζει" σύμφωνα με τον πρώην ανώτατο διοικητή του ΝΑΤΟ Τζέιμς Σταυρίδη, έως τις επιθέσεις των τζιχαντιστών, την εξτρεμιστική οργάνωση Ισλαμικό Κράτος, την τρομοκρατία στον κυβερνοχώρο, μια ολόκληρη σειρά θεμάτων που προκαλούν ανησυχία θα συζητηθούν τις ημέρες αυτές.

Η βυθισμένη στο χάος Λιβύη, η κατάσταση που επικρατεί στην Υεμένη, η οποία είναι "φωτοτυπία αυτού που συνέβη στη Λιβύη", η αυξανόμενη επιρροή της Αλ Κάιντα και του ΙΚ, είναι επίσης θέματα που θα απασχολήσουν τους συνέδρους.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ