ΟΛΠ: Ανάκαμψη μεγεθών στο προσεχές διάστημα

ΟΛΠ: Ανάκαμψη μεγεθών στο προσεχές διάστημα

Ο Μάιος ήταν ο τέταρτος συνεχόμενος μήνας μείωσης της κίνησης των εμπορευματοκιβωτίων για τους προβλήτες ΙΙ και ΙΙΙ για το λιμάνι του Πειραιά. Συγκεκριμένα διακινήθηκαν 391,7 χιλ. εμπορευματοκιβώτια παρουσιάζοντας μείωση 6% σε σχέση με το αντίστοιχο περυσινό διάστημα του 2021. Στο πεντάμηνο η μείωση βρίσκεται οριακά χαμηλότερα του 10% καθώς έχουν διακινηθεί 1.788,4 χιλιάδες TEUs.

Η εικόνα στα λιμάνια που διακινεί εμπορεύματα η Cosco στο σύνολο της είναι αρνητική κατά 5,1% τον Μάιο και επίσης αρνητική κατά 2,9% στο πεντάμηνο γεγονός που αποδίδεται στο μακρά διαρκείας lockdown που επιβλήθηκε σε πολλές περιοχές της Κίνας έως τα τέλη Μαΐου και είχε ως αποτέλεσμα τη διατάραξη της ομαλής ροής της εφοδιαστικής αλυσίδας.

Εκτός από τις ειδικές συνθήκες που επικράτησαν στην Κίνα, πίσω από αυτή την υστέρηση υπάρχουν και τα απόνερα των απεργιών που έλαβαν χώρα κατά κύριο λόγο τον Απρίλιο και είχαν ως αποτέλεσμα τη μεγαλύτερη ποσοστιαία μηνιαία καταγραφή μείωσης (-28,2%). Πολλές εταιρίες αναδρομολόγησαν φορτία αποφεύγοντας το λιμάνι του Πειραιά γεγονός που συνεχίστηκε έως τα μέσα Μαΐου.

Η νέα συλλογική σύμβαση εργασίας τριετούς διάρκειας που υπογράφτηκε στις 26 Μαΐου και έχει αναδρομική ισχύ από την αρχή του έτους σήμανε και τη λήξη των απεργιακών κινητοποιήσεων στους προβλήτες ΙΙ και ΙΙΙ με τη ροή πλέον να έχει αποκατασταθεί πλήρως μετά την πρώτη εβδομάδα του Ιουνίου.

Επιπλέον ο ΟΛΠ έχει προχωρήσει σε αναπροσαρμογές τιμολογίων έως και 10% που θα αντισταθμίσουν πλήρως την απώλεια των εσόδων στο β’ τρίμηνο της χρονιάς. Σε ό,τι αφορά τον προβλήτα Ι (ΣΕΜΠΟ) που εξυπηρετεί κυρίως εγχώρια φορτία η κίνηση είναι στα επίπεδα της περυσινής χρονιάς περιορίζοντας αισθητά τη μείωση που παρατηρείται στο σύνολο της διακίνησης εμπορευματοκιβωτίων.

Στον αντίποδα η κρουαζιέρα οδεύει για ένα ιστορικό ρεκόρ σε αφίξεις επιβατών και κρουαζιερόπλοιων που θα ξεπεράσουν φέτος τις 750. Στο πεντάμηνο καταγράφονται 150 αφίξεις κρουαζιερόπλοιων έναντι 59 το 2021 με πολύ υψηλότερες πληρότητες ωστόσο λόγω της παύσης πολλών περιορισμών που αφορούν τα υγειονομικά πρωτόκολλα.

Παράλληλα η δραστηριότητα στη ναυπηγοεπισκευαστική ζώνη και οι εκτελωνισμοί παραμένουν σε ικανοποιητικά επίπεδα, ανάλογα της περυσινής χρήσης. Παρά το αδύναμο ξεκίνημα των προβλητών ΙΙ και ΙΙΙ ΟΛΠ οδεύει σε μια χρήση ρεκόρ καθώς τα ενοποιημένα έσοδα και τα καθαρά κέρδη εκτιμάται ότι θα ξεπεράσουν τα περυσινά επίπεδα.

Το μέρισμα του ΟΛΠ για τη χρήση του 2021 είναι 0,628 ευρώ ανά μετοχή με ημερομηνία αποκοπή την 25η Ιουλίου και έναρξη πληρωμής την Παρασκευή 29 Ιουλίου. Τα αποτελέσματα του α' εξαμήνου θα ανακοινωθούν στις 26 Σεπτεμβρίου.