field_kentriki_fotografia
Ν. Ροδόπουλος (Ελληνική Εταιρεία Logistics): Μεγάλη η δυναμική της Β. Ελλάδας στον κλάδο των logistics

Στη μεγάλη δυναμική που αναπτύσσει ο κλάδος των logistics στη Βόρεια Ελλάδα με αιχμή τη Θεσσαλονίκη, κάτι που επιβεβαιώνεται από τις τελευταίες επενδύσεις εγχώριων και ξένων ομίλων αναφέρεται με δηλώσεις του στο Liberal Markets o πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Logistics και διευθύνων σύμβουλος της OnLine Data A.E. κ. Νίκος Ροδόπουλος.

Ο ίδιος σημειώνει πως «σαφώς και υπάρχει μια μεγάλη δυναμική της Βόρειας Ελλάδας, καθώς λόγω θέσης, αντιπροσωπεύει ένα μεγάλο κομμάτι του εξωτερικού εμπορίου της χώρας μας. Η Β. Ελλάδα είναι η πύλη των εμπορικών ροών για τα Βαλκάνια και τη ΝΑ Ευρώπη, καθώς σε πολύ λίγα χιλιόμετρα απόσταση, βρίσκονται πολλές πρωτεύουσες όπως Βελιγράδι, Βουκουρέστι, Σόφια κ.λπ.».

Σύμφωνα με τον κ. Ροδόπουλο, «η ιδιωτικοποίηση του ΟΛΘ έχει παίξει πολύ σημαντικό ρόλο στην αύξηση του ενδιαφέροντος για επενδύσεις στη Θεσσαλονίκη, αλλά και στην αναβάθμιση της δυναμικής όλης της εφοδιαστικής αλυσίδας. Παράλληλα, τα δύο ακριτικά λιμάνια, της Αλεξανδρούπολης και της Ηγουμενίτσας βρίσκονται υπό ιδιωτικοποίηση και θα διευρύνουν ακόμη περισσότερο τη δυναμική που αναπτύσσει ο κλάδος», τονίζει ο ίδιος.

«Τα λέγαμε τόσα χρόνια και ακουγόμασταν... γραφικοί για πολλούς. Όμως τώρα ξεδιπλώνεται μπροστά μας αυτή η δυναμική. Είμαστε θεατές σε μεγάλες αλλαγές που στο μέλλον θα πάρουν ακόμη ισχυρότερο momentum. Αυτό προσδίδει στη Θεσσαλονίκη την πραγματική της αξία λόγω της κομβικής θέσης που έχει, ενώ αυτό που μένει να γίνει είναι η εκμετάλλευσή του από τους εθνικούς φορείς, με μεγαλύτερη ένταση», σημειώνει ο κ. Ροδόπουλος.

Θυμίζουμε πως ευρύτερα ο κλάδος της εφοδιαστικής αλυσίδας και των logistics στη Θεσσαλονίκη είναι σε γοργή ανάπτυξη, με πολλές και σημαντικές επενδύσεις από εγχώριους και διεθνείς ομίλους που παίρνουν θέσεις για την επόμενη ημέρα. Συνάμα, η πανδημία που έχει φέρει τεκτονικές αλλαγές στο εμπόριο με την άνθιση των online πωλήσεων, αυξάνει επίσης τις ανάγκες για σύγχρονους αποθηκευτικούς χώρους, αλλά και εξελιγμένα συστήματα ρομποτικής τεχνολογίας, άρα νέες επενδύσεις.

Χθες ανακοινώθηκε η στρατηγική συνεργασία της ελληνικής εταιρείας Sunlight με τους διεθνείς ομίλους Seagull και Crown για μπαταρίες λιθίου στον τομέα της εφοδιαστικής αλυσίδας, ενώ προ ημερών η Ten Brinke εξαγόρασε τις εγκαταστάσεις της ΔΕΛΤΑ 4 Α.Ε., με έδρα τη Θεσσαλονίκη.

Μέσα στο καλοκαίρι ξεκίνησαν τα έργα για τη μεγάλη επένδυση σε νέες εγκαταστάσεις της DHL Express Ελλάδας στο αεροδρόμιο Μακεδονία της Θεσσαλονίκης, που ξεπερνά τα 7 εκατ. ευρώ, ενώ μεγάλη επένδυση δρομολογεί και η Rail Cargo Logistics Goldair για την ενίσχυση της παρουσίας της στις σιδηροδρομικές μεταφορές εμπορευμάτων.

Η συνεργασία της Sunlight με Seagull και Crown

Σε μια συγκυρία αυξημένων αναγκών για την εφοδιαστική αλυσίδα αλλά και σε μια ιδιαιτέρως κρίσιμη εποχή για την ανάγκη ενίσχυσης των «πράσινων» υποδομών και επενδύσεων, η εταιρεία Sunlight, μέλος του Ομίλου Olympia προχωρά σε στρατηγική συνεργασία με τους διεθνείς ομίλου Seagull και Crown για την ανάπτυξη μπαταριών λιθίου στην Ελλάδα.

Για πρώτη φορά τρεις μεγάλες εταιρείες στο χώρο τους, η αμερικάνικη Crown, ένας από τους μεγαλύτερους κατασκευαστές ανυψωτικών μηχανημάτων υψηλής ποιότητας στον κόσμο, η Seagull SA, διεθνής εταιρεία παροχής υπηρεσιών διαμεταφοράς και logistics και η Sunlight, κορυφαίος παραγωγός βιομηχανικών μπαταριών και συστημάτων αποθήκευσης ενέργειας, ενώνουν τις δυνάμεις τους.

Πρόκειται για μια στρατηγική συνεργασία με στόχο την παροχή μίας ολοκληρωμένης λύσης μπαταριών λιθίου που θα καλύπτει ενεργειακά τις ανάγκες των νέων και σύγχρονων αποθηκευτικών κέντρων διανομής της Seagull σε Αττική και Θεσσαλονίκη. Η επένδυση της Seagull, ύψους 2,5 εκατ. ευρώ, αφορά στην επταετή μίσθωση 60 νέων ανυψωτικών μηχανημάτων υψηλής ποιότητας από την εταιρεία Crown, τα οποία συνοδεύονται με μπαταρίες λιθίου Sunlight τελευταίας τεχνολογίας.

ΔΕΛΤΑ 4

Προ λίγων ημερών, η ολλανδικών συμφερόντων εταιρεία ακινήτων Ten Brinke ολοκλήρωσε την εξαγορά των εγκαταστάσεων αποθήκευσης, διανομής και μεταφοράς της ΔΕΛΤΑ 4 Α.Ε., με έδρα τη Θεσσαλονίκη. Οι εγκαταστάσεις βρίσκονται στη Σίνδο, είναι επιφάνειας 22.500 τ.μ., με σύγχρονους γραφειακούς χώρους 1.500 τ.μ. H ΔΕΛΤΑ 4 ιδρύθηκε το 2005, διαθέτει προνομιούχες εγκαταστάσεις, αλλά έχει μεγάλο δανεισμό, κάνοντας το 2019 κύκλο εργασιών 1,3 εκατ. ευρώ. Η Ten Brinke εξαγόρασε το σύνολο των μετοχών της εταιρείας, εξοφλώντας ταυτόχρονα το σύνολο των δανείων της. Καθότι η ολλανδική εταιρεία δεν έχει εξειδίκευση στα logistics, τη ΔΕΛΤΑ 4 ανέλαβε από την 1η Νοεμβρίου η εταιρεία Seagull. Μετά την ιδιωτικοποίηση του ΟΛΘ, οι προοπτικές ανάπτυξης της ΔΕΛΤΑ 4 (όπως και όλων των εταιρειών του κλάδου logistics) αναβαθμίζονται.

DHL Express Ελλάδας

Στα τέλη του περασμένου Ιουλίου ξεκίνησαν τελικώς τα έργα δημιουργίας των νέων εγκαταστάσεων της εταιρείας DHL Express Ελλάδας στο αεροδρόμιο Μακεδονία της Θεσσαλονίκης, συνολικής αξίας 7,2 εκατ. ευρώ. Πριν ένα χρόνο, το Νοέμβριο του 2019 είχε ανακοινωθεί η δεκαετής συμφωνία της DHL Express Ελλάδας και της Fraport Greece, που προέβλεπε την κατασκευή του νέου κέντρου διαλογής της DHL Express Ελλάδας, έκτασης άνω των 5.000τ.μ. στο αεροδρόμιο Μακεδονία της Θεσσαλονίκης, το οποίο διαχειρίζεται η Fraport Greece.

Τα έργα ήταν να ξεκινήσουν τους πρώτους μήνες του 2020, όμως λόγω της πανδημίας πήγαν πίσω, ξεκινώντας τον περασμένο Ιούλιο. Η εταιρεία είναι η μόνη στον κλάδο που διαθέτει απευθείας πτήσεις σύνδεσης της Θεσσαλονίκης με ένα διεθνές δίκτυο 220 χωρών, γεγονός που ενισχύει την εξωστρέφεια των ελληνικών επιχειρήσεων στη Βόρειο Ελλάδα.

Rail Cargo Logistics Goldair

Project επέκτασης των αποθηκευτικών της χώρων στη Σίνδο Θεσσαλονίκης κατά 7.000 τ.μ. με στόχο την ενίσχυση της παρουσίας της στις σιδηροδρομικές μεταφορές εμπορευμάτων δρομολογεί η Rail Cargo Logistics Goldair. Η επέκταση εκτιμάται ότι θα πραγματοποιηθεί εντός του 2021, αφού προηγουμένως λάβει το πράσινο φως των αυστριακών σιδηροδρόμων, εταίρου της Goldair. Με την εν λόγω επένδυση το σύνολο των αποθηκευτικών χώρων της Rail Cargo Logistics Goldair αναμένεται να φθάσει τα 15.000 τμ. Συνολικά, έως το 2023, η εταιρεία έχει προγραμματίσει επενδυτικό πρόγραμμα ύψους 20 εκατ. ευρώ, που αφορά επέκταση αποθηκευτικών χώρων, αγορά σύγχρονων ρομποτικών μηχανημάτων και τροχαίου υλικού κ.λπ. Η Rail Cargo Logistics Goldair είναι αποτέλεσμα της ένωσης του ευρωπαϊκού κολοσσού των κρατικών αυστριακών σιδηροδρόμων και της Goldair, ενός από τους μεγαλύτερους Ελληνικούς ομίλους μεταφορών, εκτείνεται σε 16 χώρες της Ευρώπης και διαδραματίζει καθοριστικό ρόλο στις σιδηροδρομικές μεταφορές.