Live οι ανακοινώσεις Κ. Χατζηδάκη για την αύξηση του κατώτατου μισθού
Eurokinissi
Eurokinissi
Κ. Χατζηδάκης

Live οι ανακοινώσεις Κ. Χατζηδάκη για την αύξηση του κατώτατου μισθού

Είναι μια αύξηση που επιβάλλεται από τις αυξημένες ανάγκες των εργαζομένων και στηρίζεται από τη δυναμική της ελληνικής οικονομίας, τόνισε ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων Κωστής Χατζηδάκης υπογραμμίζοντας πως η αύξηση «είναι σημαντική και δίκαιη».

Σύμφωνα με τον ίδιο «η αύξηση λαμβάνει υπόψη το χρέος στήριξης των εργαζομένων ιδιαίτερα σε συνθήκες εισαγόμενου πληθωρισμού αλλά λαμβάνει υπόψη και τις αντοχές των επιχειρήσεων». 

Ο υπουργός επισήμανε πως ο κατώτατος καθαρός μισθός είναι 713 ευρώ, αυξημένος κατά 10% σε σχέση με την προηγούμενη περίοδο και αφορά 585.000 εργαζομένους σε σύνολο 2,5 εκατ. εργαζομένων (στοιχεία ΕΡΓΑΝΗ). Αυτό δείχνει τη δυναμική της οικονομίας, τόνισε, προσθέτοντας ότι είναι μειωμένος κατά 60.000 ο αριθμός των εργαζομένων σε σχέση με το 2021, που λαμβάνουν το κατώτατο μισθό, καθώς οι υπόλοιποι λαμβάνουν υψηλότερους μισθούς.

Ανέφερε ακόμα ότι ο μέσος μισθός από το 2019 μέχρι σήμερα αυξήθηκαν κατά 12,1%, πάνω, δηλαδή, από τον πληθωρισμό» και πως για την αύξηση ελήφθη υπόψη: α) Η πτώση της ανεργίας, η οποία από 17,5 % το 2019 έπεσε στο 10,8 % τον Ιανουάριο, που δείχνει ότι η οικονομία έχει δυναμική, β) η ανταγωνιστικότητα της ελληνικής οικονομίας, που προκύπτει από την αύξηση των επενδύσεων και των εξαγωγών και γ) η ανάκαμψη της οικονομίας θα συνεχιστεί και το 2023, στο 2%.

«Αν λογαριάσουμε τον κατώτατο μισθό σε 12μηνη βάση και βάλουμε μέσα και τα δώρα, όπως γίνεται στις περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες είναι 910 ευρώ. Η αύξηση αυτή σημαίνει ότι σε σχέση με το 2019 τώρα υπάρχει κατώτατος μισθός 152 ευρώ παραπάνω ανά εργαζόμενο», υπογράμμισε.

Από 1η Απριλίου το ημερομίσθιο ορίζεται στα 34,84 ευρώ.

Η εξέλιξη του μισθού

Από 650 ευρώ το 2019 αυξήθηκε σε 663 ευρώ τον Ιανουάριο του 2022, 713 ευρώ τον Μάιο του 2022 και 780 ευρώ από τον Απρίλιο του 2023. Σωρευτικά η αύξηση διαμορφώνεται στο 20%.

Αν συνυπολογιστούν τα δώρα και το επίδομα άδειας (το γεγονός δηλαδή ότι καταβάλλονται 14 μισθοί το χρόνο) ο κατώτατος μισθός σε δωδεκάμηνη βάση διαμορφώνεται στα 910 ευρώ, ή 152 ευρώ το μήνα περισσότερα σε σχέση με το 2019.

Ο καθαρός μισθός μετά από φόρους και εισφορές γίνεται 667 ευρώ το μήνα (778 με δώρα και επίδομα άδειας) από 548 ευρώ το 2019 (639 με δώρα και επίδομα άδειας).

Συνολικά οι εργαζόμενοι που αμείβονται με τον κατώτατο μισθό θα εισπράττουν τρεις επιπλέον καθαρούς μισθούς σε σχέση με το 2019 σε ετήσια βάση, καθώς οι ετήσιες αποδοχές αυξάνονται από 7.667 ευρώ το 2019 σε 9.336 ευρώ το 2023 (συν 1.669 ευρώ  ή 21,8 %).

Για τις τριετίες είπε ότι το καθεστώς θα αλλάξει για όσους συμπλήρωσαν το δικαίωμα το 2012 «όταν η ανεργία πέσει κάτω από το 10%». Ωστόσο, όσοι είχαν συμπληρώσει τουλάχιστον μία τριετία στην εργασία τους μέχρι το Φεβρουάριο του 2012, έχουν επιπλέον αποδοχές οι οποίες μπορούν να φτάσουν μέχρι και το 30 % ανάλογα με τα έτη προϋπηρεσίας. 

Προεκλογικά η ΝΔ είχε πει ότι η αύξηση μισθού θα είναι διπλάσια του ΑΕΠ, υπενθύμισε και παρουσίασε στοιχεία, βάσει των οποίων αποδεικνύεται ότι και αυτή η δέσμευση της κυβέρνησης τηρήθηκε. Αυξήθηκε 6,5% το ΑΕΠ και η αύξηση του κατώτατου μισθού είναι τριπλάσια. «Όχι μόνο τηρήσαμε την δέσμευση αλλά προχωρήσαμε πολύ περισσότερο», υπογράμμισε ο κ. Χατζηδάκης.

Συμπλήρωσε επίσης ότι από το 2019 μέχρι και το 2023, με βάση τις προβλέψεις για την πορεία του πληθωρισμού που περιλαμβάνονται στον κρατικό προϋπολογισμό, ο δείκτης τιμών καταναλωτή αυξάνεται κατά 15,1 %. Η αύξηση του κατώτατου μισθού στο ίδιο διάστημα είναι 20 %, δηλαδή 5 ποσοστιαίες μονάδες πάνω από τον πληθωρισμό.

Το επίδομα ανεργίας αυξήθηκε από 399 ευρώ το 2019 σε 438 ευρώ και σήμερα θα φτάνει στα 479 ευρώ. Επίσης, η αύξηση του κατώτατου μισθού αυξάνει και τα επιδόματα, όπως το βοήθημα λόγω επίσχεσης εργασίας, το βοήθημα ανεργίας για αυτοαπασχολουμένους, το ειδικό βοήθημα λήξης ανεργίας, η ειδική παροχή μητρότητας κ.α.

Σημείωσε ωστόσο ότι η ανεργία δεν πέφτει αυτόματα. «Έπεσε από το 17,5 στο 10,8 % γιατί συνέτρεξαν μια σειρά πολιτικές και οικονομικές προϋποθέσεις, δηλαδή κυβερνητική σταθερότητα, σοβαρότητα και θετικό κλίμα στην οικονομία. Αν δεν υπάρχουν αυτά, η ανεργία θα πάρει και πάλι τον ανήφορο», τόνισε. 

Δείτε την παρουσίαση σε πίνακες

Σύγκριση με την ΕΕ - Εισοφρές

Με την αύξηση που αποφασίστηκε η Ελλάδα ανεβαίνει στην 10η θέση μεταξύ των 22 χωρών - μελών της ΕΕ που έχουν κατώτατο μισθό, από την 13η θέση προηγουμένως. Σε όρους αγοραστικής δύναμης, ανεβαίνει στην 13η θέση από 18η προηγουμένως.

«Δεν πανηγυρίζουμε, αλλά η εξέλιξη δείχνει ότι η Ελλάδα έχει ανέβει αρκετά σκαλοπάτια και ότι μια σοβαρή διακυβέρνηση με μια δυναμική οικονομία μπορεί να οδηγήσει σε ακόμη θετικότερα αποτελέσματα», τόνισε ο υπουργός.

Σε ερώτηση για τις ασφαλιστικές εισφορές ο κ. Χατζηδάκης ανέφερε ότι ισχύει η δέσμευση του πρωθυπουργού για περαιτέρω μείωση (πέρα από τη μείωση κατά 4,4 μονάδες που έχει ήδη εφαρμοστεί). «Η γενική εφαρμογή της Ψηφιακής Κάρτας Εργασίας θα επιτρέψει να προχωρήσουμε με πολύ πιο δομημένο τρόπο στη μείωση των ασφαλιστικών εισφορών, καθώς θα οδηγήσει σε έλεγχο της παραβατικότητας και περισσότερη ασφαλιστική ύλη», τόνισε.

Αναφορικά με την πρόταση του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ για τον κατώτατο μισθό ο κ. Χατζηδάκης υπενθύμισε ότι ο κ. Τσίπρας μέχρι το φθινόπωρο πρότεινε 800 ευρώ, ενώ τώρα προτείνει 880 ευρώ υπερακοντίζοντας στη ΓΣΕΕ που πρότεινε 826 ευρώ. «Κατά το βασιλικότερος του βασιλέως, εμφανίζεται εργατικότερος των εργατών. Αν εμείς φθάναμε στα 880 ευρώ, θα έλεγε ότι εννοούσε 980. Δεν μπορούμε να κάνουμε με αυτόν τον τρόπο σοβαρή πολιτική», τόνισε ο υπουργός.

«Φτάσαμε εδώ γιατί αντέχει η οικονομία. Και η οικονομία αντέχει γιατί μειώθηκαν ο φόροι και οι ασφαλιστικές εισφορές, απλουστεύθηκε το αδειοδοτικό περιβάλλον και έχει σταλεί μήνυμα σοβαρότητας και εμπιστοσύνης στους επενδυτές. Προχωρούμε μπροστά μην ξεχνώντας ότι δεν υπάρχουν εργαζόμενοι χωρίς  επιχειρήσεις, αλλά και ότι δεν μπορούν να υπάρξουν και επιχειρήσεις με τους εργαζόμενους στα κεραμίδια. Θέλουμε να συνδυάσουμε την ανάπτυξη με την κοινωνική συνοχή, το αναπτυξιακό με το κοινωνικό μέρισμα. Αυτά υπηρετούν οι σημερινές αποφάσεις για τον κατώτατο μισθό», κατέληξε.

Δείτε τις ανακοινώσεις 

 

Στα 780 ευρώ ο κατώτατος μισθός από την 1η Απριλίου

Στα 780 ευρώ ορίζεται ο νέος κατώτατος μισθός, όπως ανακοίνωσε νωρίτερα ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης ο οποίος προήδρευσε σύσκεψης που πραγματοποιήθηκε στο Μέγαρο Μαξίμου με αντικείμενο την νέα αύξηση του κατώτατου μισθού.

Όπως εξήγησε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, πρόκειται για αύξηση κατά 9,4%, ενώ τόνισε ότι η αύξηση βρίσκεται στο ανώτατο περιθώριο των δυνατοτήτων της χώρας και υπενθύμισε πως ο μισθός το 2019 ανερχόταν στα 650 ευρώ.

Η αύξηση «δηλώνει τη βούληση μας να αναβαθμίσουμε τους μισθούς. Το μέρισμα της ανάπτυξης πρέπει να το καρπώνονται δίκαια όλοι» σημείωσε ο Κυρ. Μητσοτάκης και εξήγησε ότι από το 2019, όταν ο κατώτατος ανερχόταν στα 650 ευρώ, «έχουν προστεθεί ετησίως σχεδόν τρεις επιπλέον μισθοί στο εισόδημα περίπου 600.000 εργαζομένων». 

Η νέα αύξηση προφανώς και θα συμπαρασύρει τα επιδόματα ανεργίας και όλες τις παροχές που συνδέονται με τον κατώτατο μισθό, συμπλήρωσε ο κ. Μητσοτάκης.

«Ξέρω και ξέρουμε ότι στη χώρα μας οι αμοιβές είναι ακόμα χαμηλές, ενώ πιέζονται ακόμα περισσότερο από τον εισαγόμενο πληθωρισμό. Είναι κάτι το οποίο το ακούω συνέχεια ειδικά από νέες και νέους, οι οποίοι δύσκολα τα βγάζουν πέρα. 

Αυτή η αύξηση προφανώς και δεν λύνει το πρόβλημα, σίγουρα όμως προσφέρει μία πολύ σημαντική ανακούφιση και κυρίως δηλώνει την πρόθεση μας να αναβαθμίσουμε τους μισθούς τόσο στο δημόσιο, όσο και στον ιδιωτικό τομέα.

Το τελικό ποσό που έχει συμφωνηθεί βρίσκεται στο ανώτατο όριο των δυνατοτήτων μας. Είναι ωστόσο μέσα στις αντοχές των επιχειρήσεων. Θέλω να θυμίσω πόσο πολύ στηρίχτηκαν από την ελληνική κυβέρνηση κατά τη διάρκεια της πανδημίας.

Ταυτόχρονα, η εθνική οικονομία παραμένει σε μία ισχυρή αναπτυξιακή δυναμική, η ανεργία υποχωρεί σταθερά, οι φόροι εξακολουθούν να μειώνονται και τώρα κατά συνέπεια είναι η ώρα να στηριχθούν οι εργαζόμενοι με μία και νέα αύξηση του βασικού μισθού. Το μέρισμα της ανάπτυξης πρέπει να το καρπώνονται δίκαια όλοι» κατέληξε ο πρωθυπουργός.

Στη σύσκεψη συμμετείχαν ο Υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων Κωστής Χατζηδάκης, ο Υπουργός Επικρατείας Άκης Σκέρτσος, ο Υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ Γιάννης Μπρατάκος, η Γενική Γραμματέας Εργασιακών Σχέσεων Άννα Στρατινάκη, ο Επικεφαλής του Οικονομικού Γραφείου του Πρωθυπουργού Αλέξης Πατέλης, ο Διευθυντής του Γραφείου Τύπου του Πρωθυπουργού Δημήτρης Τσιόδρας και η Διευθύντρια Επικοινωνίας του Πρωθυπουργού Κύρα Κάπη.