Κυβερνητικοί κύκλοι υποβαθμίζουν τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ

Κυβερνητικοί κύκλοι υποβαθμίζουν τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ

Πολύ χειρότερα αποδεικνύονται τα νεότερα στοιχεία για την πορεία της ελληνικής οικονομίας, σε σχέση με τα προσωρινά στοιχεία που είχαν ανακοινωθεί αρχικά για το ΑΕΠ.

Η ελληνική οικονομία συρρικνώθηκε με ρυθμό 1,1% στο δ'' τρίμηνο του 2016, ενώ αρχικά είχε ανακοινωθεί ανάπτυξη 0,3%. Παράλληλα, σε ετήσια βάση, η ύφεση που αρχικά είχε υπολογιστεί σε 0,4%, διαμορφώνεται πλέον σε 1,2%.

Κυβερνητικοί κύκλοι, ωστόσο, υποβαθμίζουν τα στοιχεία που ανακοινώθηκαν από την ΕΛΣΤΑΤ και παραπέμπουν στην ανακοίνωση της Κομισιόν, η οποία δια μέσου της εκπροσώπου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, αρμόδιας για ζητήματα οικονομικών, Annika Breidthardt, τόνισε πως "συνεχίζουμε να αναμένουμε οικονομική ανάπτυξη στην Ελλάδα το 2017".

Συγκεκριμένα, στο ερώτημα αναφορικά με τα στοιχεία που δημοσιοποίησε σήμερα η ΕΛΣΤΑΤ, πηγές της κυβέρνησης -μετά την ολοκλήρωση του υπουργικού συμβουλίου, όπου δεν συζητήθηκε η διαπραγμάτευση αλλά μόνο το στρατηγικό σχέδιο για την παραγωγική ανασυγκρότηση- σχολίαζαν ότι η Κομισιόν υποβαθμίζει τα στοιχεία, είναι προσωρινά, περιμένουμε τα στοιχεία του Απριλίου.

Η Annika Breidthardt ανέφερε πως η Επιτροπή «σημειώνει» τα εν λόγω νούμερα, υπογραμμίζοντας πως αυτά είναι τριμηνιαία και επομένως όχι τελικά.

Οι ίδιες πηγές σημειώνουν ότι βασικός στόχος για την ολοκλήρωση της τεχνικής συμφωνίας παραμένει το επόμενο Eurogroup, το οποίο είναι προγραμματισμένο για τις 20 Μαρτίου. Επίσης, υπογραμμίζουν ότι η συμφωνία πρέπει να είναι συνολική: Να κλείσει το Staff Level Agreement και στη συνέχεια οι συζητήσεις σχετικά με τα μεσοπρόθεσμα μέτρα για το χρέος. Ανέφεραν, ακόμη, ότι στη σημερινή συνάντηση με τα τεχνικά κλιμάκια θα υπάρξει ανασκόπηση για την πρόοδο στις διαπραγματεύσεις και τα επόμενα βήματα.

Ως προς το αντικείμενο της σημερινής συνεδρίασης, ο υπουργός Οικονομίας, Δημήτρης Παπαδημητρίου, παρουσίασε το εκτενές κείμενο, το οποίο θα αποτελεί τη βάση του στρατηγικού σχεδίου για την παραγωγική ανασυγκρότηση, που θα συνδιαμορφωθεί μετά από ευρεία διαβούλευση με τους παραγωγικούς φορείς σε κεντρικό και περιφερειακό επίπεδο, με το χρονοδιάγραμμα των βημάτων που περιέγραψε ο πρωθυπουργός στην εισαγωγική τοποθέτησή του.

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, στόχος είναι το υπουργικό συμβούλιο να συνεδριάζει την πρώτη Δευτέρα κάθε μήνα.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Φωτογραφία: SOOC