Διασφαλίσεις για τη βιωσιμότητα του Ασφαλιστικού τα επόμενα χρόνια, αλλά κυρίως για την εξυπηρέτηση του χρέους ειδικά μετά το 2022, αναζητά από τους ευρωπαίους το ΔΝΤ για να επιστρέψει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων του ελληνικού προγράμματος.
Αυτό είναι ουσιαστικά το «κλειδί» που θα ανοίξει και την πόρτα της επιστροφής του κουαρτέτου στην Αθήνα, σε πλήρη σύνθεση, για να ξεκινήσει ο δεύτερος γύρος των διαπραγματεύσεων και να προχωρήσει η αξιολόγηση, ενώ ήταν από τα βασικά θέματα συζήτησης στη χθεσινοβραδινή συνάντηση της ευρωπαϊκής τρόικας (ΕΚΤ, ESM, Κομισιόν) με τον επικεφαλής του Ταμείου στην Ευρώπη Πόουλ Τόμσεν.
Επισημαίνεται ότι οι δυο πλευρές, που «μαλώνουν» για τα «μάτια» της χώρας, δεν διαφωνούν επί της αρχής αφού όλοι υπογραμμίζουν ότι η συμφωνία του περυσινού Ιουλίου πρέπει να τηρηθεί στο ακέραιο.
Ούτε φυσικά για το εάν υπάρχει ή όχι δημοσιονομικό κενό το οποίο πρέπει να καλυφθεί. Αυτό είναι εκ των ουκ άνευ.
Όμως η διαφορά των 3 δισ. ευρώ που τους χωρίζει (5,5 δισ. υπολογίζει η Κομισιόν και 8,5 δισ. το ΔΝΤ) έγκειται στο γεγονός ότι το Ταμείο δεν έχει εμπιστοσύνη αφενός στην κυβέρνηση ότι μπορεί να εφαρμόσει το πρόγραμμα, αφετέρου στην ευρωπαϊκή τρόικα ότι ακόμη κι αν η κυβέρνηση τα καταφέρει θα δώσει την απομείωση του χρέους, ώστε αυτό να καταστεί βιώσιμο τα επόμενα χρόνια.
Και στις δυο περιπτώσεις λοιπόν για να είναι «καλυμμένο» το ΔΝΤ θεωρεί ότι χρειάζονται πρόσθετα μέτρα, ώστε να είναι σε θέση η χώρα να καλύψει όλες τις ανάγκες της.
Και εδώ μπαίνει στο «βρώμικο παιχνίδι» από τους ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ το προσφυγικό, που το «πουλάνε», μαζί με τη χώρα, για να πάρουν την αξιολόγηση και λίγους ακόμη μήνες εξουσίας, αφού οι ευρωπαίοι φαίνονται διατεθειμένοι να «χαλαρώσουν».
Η κυβέρνηση φέρεται τα τελευταία 24ώρα να έχει αποφασίσει όπως η Ελλάδα αναλάβει όλο το «κόστος» της προσφυγικής κρίσης, να δεχθεί το κλείσιμο των συνόρων και την απομόνωση της χώρας, μόνο και μόνο για να διατηρήσει τις… καρέκλες.
Δεν είναι άλλωστε καθόλου τυχαίες οι χθεσινές δηλώσεις του αναπληρωτή υπουργού Μεταναστευτικής Πολιτικής Γιάννη Μουζάλα, ότι στην Ειδομένη τα σύνορα δεν θα ξανανοίξουν και ότι το προσφυγικό θα κρατήσει δυο – τρία χρόνια. Και όλα αυτά ενώ η Σύνοδος Κορυφής που όλα, υποτίθεται, θα κριθούν θα γίνει την προσεχή Δευτέρα στις Βρυξέλλες.
Είναι φανερό ότι η κυβέρνηση έχει «θυσιάσει» το προσφυγικό και τη χώρα, ελπίζοντας ότι θα σωθεί εάν πάρει την αξιολόγηση.
Για το λόγο αυτό εξάλλου και οι Ευρωπαίοι παίζουν το «παιχνίδι» της κυβέρνησης και θα δώσουν λύση … μεσοβέζικη.
Μέτρα θα ληφθούν αναγκαστικά για να καλυφθεί το κενό, όπως επιθυμεί το Ταμείο, δεν θα είναι όμως της έκτασης που επιθυμεί το ΔΝΤ, ούτε όμως και στο επίπεδο που εύχεται η κυβέρνηση.
Σίγουρα το συνολικό «πακέτο» θα κινηθεί πέριξ των 2 δισ. ευρώ, και όχι στα 1,3 δισ. ευρώ, που επιδιώκει το οικονομικό επιτελείο, με αποτέλεσμα και τα νέα βάρη να είναι προ των πυλών και το «προσφυγικό» να έχει πουληθεί για ένα «κομμάτι» ψωμί.