Κίνα - ΕΕ: «Αντίποινα» για τους δασμούς στα ηλεκτροκίνητα οχήματα εισηγούνται οι κινεζικές αυτοκινητοβιομηχανίες
Shutterstock
Shutterstock

Κίνα - ΕΕ: «Αντίποινα» για τους δασμούς στα ηλεκτροκίνητα οχήματα εισηγούνται οι κινεζικές αυτοκινητοβιομηχανίες

Οι κινεζικές αυτοκινητοβιομηχανίες προέτρεψαν την κυβέρνηση να ανταπαντήσει την απόφαση των Βρυξελλών να περιορίσει τις εξαγωγές ηλεκτρικών οχημάτων της Κίνας αυξάνοντας τους δασμούς στα εισαγόμενα ευρωπαϊκά βενζινοκίνητα αυτοκίνητα, ανέφερε την Τετάρτη η κρατική εφημερίδα Global Times.

Σε μια συνεδρίαση κεκλεισμένων των θυρών την Τρίτη, στην οποία συμμετείχαν επίσης ευρωπαϊκές αυτοκινητοβιομηχανίες, οι κινεζικές αυτοκινητοβιομηχανίες και βιομηχανικοί όμιλοι πρότειναν στις αρχές να αυξήσουν τους δασμούς στα μεγάλα βενζινοκίνητα οχήματα που εισάγονται από την Ευρωπαϊκή Ένωση, σύμφωνα με το ρεπορτάζ.

Η εμπορική πολιτική της ΕΕ γίνεται ολοένα και πιο προστατευτική λόγω των ανησυχιών ότι το αναπτυξιακό μοντέλο της Κίνας θα «πλημμυρίσει» την Ευρώπη με φθηνά αγαθά, συμπεριλαμβανομένων των ηλεκτροκίνητων οχημάτων, καθώς οι κινεζικές εταιρείες έχουν στραμμένο το βλέμμα τους στο εξωτερικό λόγω της μικρής εγχώριας ζήτησης.

Η ανακοίνωση της Κομισιόν στις 12 Ιουνίου ότι θα επιβάλει δασμούς κατά των επιδοτήσεων έως και 38,1% στα εισαγόμενα κινεζικά EV από τον Ιούλιο, ακολουθεί την αύξηση των δασμών των Ηνωμένων Πολιτειών στα κινεζικά αυτοκίνητα τον Μάιο και ανοίγει ένα νέο μέτωπο στον εμπορικό πόλεμο της Δύσης με το Πεκίνο. που ξεκίνησε με τους αρχικούς δασμούς εισαγωγής της Ουάσιγκτον το 2018.

Η Global Times ανέφερε για πρώτη φορά στα τέλη του περασμένου μήνα ότι ένα ερευνητικό κέντρο αυτοκινήτων που συνδέεται με την κινεζική κυβέρνηση πρότεινε στην Κίνα να αυξήσει τους δασμούς εισαγωγής σε μεγάλα βενζινοκίνητα αυτοκίνητα στο 25%, επικαλούμενος έναν ειδικό του κλάδου.

Ο τρέχων δασμός εισαγωγής της Κίνας για αυτοκίνητα είναι 15%.

Οι κινεζικές αρχές είχαν προηγουμένως υπαινιχθεί πιθανά «αντίποινα» μέσω σχολίων στα κρατικά μέσα ενημέρωσης και συνεντεύξεων με στελέχη του κλάδου.

Η ίδια εφημερίδα τον περασμένο μήνα άφησε να εννοηθεί επίσης ότι κινεζικές εταιρείες σχεδίαζαν να ζητήσουν από τις αρχές να ξεκινήσουν έρευνα αντιντάμπινγκ για ευρωπαϊκά προϊόντα χοιρινού κρέατος, την οποία το υπουργείο Εμπορίου της Κίνας ανακοίνωσε τη Δευτέρα ότι θα αναλάβει. Προέτρεψε επίσης το Πεκίνο να εξετάσει τις εισαγωγές γαλακτοκομικών προϊόντων στην ΕΕ.