Jack Lew και Μυτιληναίος συζητούν για τις προοπτικές της Ελλάδας

Jack Lew και Μυτιληναίος συζητούν για τις προοπτικές της Ελλάδας

Συνήθως όταν ο Ευάγγελος Μυτιληναίος τοποθετείται δημόσια έχει κάτι να πει, αφού ο λόγος του ως επιχειρηματίας είναι παρεμβατικός. Η συνάντησή του επομένως με τον πρώην υπουργό Οικονομικών των ΗΠΑ Jack Lew και η δημόσια συζήτηση που θα έχουν σε ειδικό πάνελ του συνεδρίου του Economist (29 Ιουνίου), είναι ευκαιρία να ειπωθούν κάποια πράγματα.

Ο κρίσιμος ρόλος των ΗΠΑ και ειδικά του κ. Jack Lew στην ελληνική κρίση, και οι παρεμβάσεις του προς τον W.Schaeuble για το ελληνικό χρέος, δίνουν ένα ιδιαίτερο βάρος στην συζήτηση, όπως επίσης και το αμερικανικό ενδιαφέρον για επενδύσεις στην χώρα μας. Ενδεικτική άλλωστε αυτού του ενδιαφέροντος είναι και η επιστολή του αμερικανού υπουργού Εμπορίου Wilbur Ross προς την ελληνική κυβέρνηση και την Εθνική Τράπεζα αναφορικά με το διαγωνισμό πώλησης της Εθνικής Ασφαλιστικής.

Το μομέντουμ της ελληνικής οικονομίας και κατά πόσο αυτό δημιουργεί επιχειρηματικές ευκαιρίες θα είναι ένα από τα βασικά θέματα στο πάνελ Lew-Μυτιληναίου, μαζί με το νέο τοπίο που διαμορφώνεται για τις υπερατλαντικές σχέσεις, τις προσκλήσεις που αντιμετωπίζει η παγκόσμια οικονομία, και τις πραγματικές επιπτώσεις του Brexit.

Όσο για τον όμιλο Μυτιληναίου, στο μετοχικό κεφάλαιο του οποίου συμμετέχει με 5,9% η Fairfax Financial Holdings του Prem Watsa, βρίσκεται σε μια καμπή της ιστορίας του, αφού λίγες εβδομάδες νωρίτερα, την 1η Ιουνίου, θα έχει εγκριθεί από την γενική του συνέλευση, ο εταιρικός του μετασχηματισμός. Δηλαδή η απορρόφηση από την Μυτιληναίος δια της συγχωνεύσεως της ΜΕΤΚΑ, της Αλουμίνιον, της Protergia και της Protergia Θερμοηλεκτρικής. Μια πενταπλή συγχώνευση που συνεπάγεται ευχερέστερη πρόσβαση σε δανεισμό από τις αγορές, την ανάληψη μεγαλύτερων έργων, και την μετεξέλιξη του ομίλου από μια "ξεπερασμένη" holding σε μια ξεκάθαρη επιχειρηματική οντότητα μεγάλου μεγέθους.

Αφενός το εγχείρημα βελτιώνει τις ταμειακές ροές, αφετέρου βοηθά στην αποδοτικότερη διοχέτευση των κεφαλαίων μέσω μιας εταιρείας, και όχι πολλών διαφορετικών. Και αυτό καθώς τη θέση της ομπρέλας κάτω από την οποία βρίσκονται εταιρείες διαφόρων δραστηριοτήτων, παίρνει μια επιχειρηματική οντότητα, με μεγαλύτερη δυνατότητα συμμετοχής σε μεγάλους διαγωνισμούς εντός και εκτός Ελλάδας, και φυσικά ευχερέστερη πρόσβαση σε κεφάλαια.

Στην πράξη η κίνηση προετοιμάζει τις συνθήκες για χρηματοδότηση με ευνοϊκούς όρους της εταιρείας όταν "ανοίξουν" οι αγορές ομολόγων, κάτι που είχε προαναγγείλει ο ίδιος ο Ευ. Μυτιληναίος τον περασμένο Οκτώβριο από το βήμα της Ένωσης Θεσμικών Επενδυτών. Στο ενδεχόμενο εξόδου στις αγορές υπό συγκεκριμένες προυποθέσεις, είχε αναφερθεί ο επικεφαλής του ομίλου ήδη από το Μάιο του 2016, τότε που οι εκτιμήσεις συνέκλιναν στο συμπέρασμα ότι η ολοκλήρωση της αξιολόγησης είναι θέμα μηνών. "Εάν μπορούμε να πετύχουμε ένα επιτόκιο της τάξης του 3% αυτό θα φέρει στο bottomline ένα όφελος της τάξης των 15 εκατ. ευρώ", είχε χαρακτηριστικά επισημάνει τότε ο Ευ.Μυτιληναίος.