Μετά από αρκετές εβδομάδες στασιμότητας, τα επιτόκια των στεγαστικών δανείων αυξήθηκαν τη Δευτέρα μετά την απόφαση της Moody's να υποβαθμίσει την πιστοληπτική ικανότητα των ΗΠΑ.
Οι αποδόσεις των ομολόγων κινήθηκαν υψηλότερα μετά την ανακοίνωση που έγινε αργά την Παρασκευή και τα επιτόκια των στεγαστικών ακολουθούν την απόδοση του 10ετούς κρατικού ομολόγου.
Το μέσο επιτόκιο για το δημοφιλές 30ετές σταθερό δάνειο έφτασε τη Δευτέρα στο 7,04%, σύμφωνα με το Mortgage News Daily, όντας το υψηλότερο επίπεδο από τις 11 Απριλίου.
«Ο μέσος δανειστής έπρεπε να λάβει υπόψη του όχι μόνο την κίνηση της αγοράς στα λεπτά κλεισίματος της Παρασκευής, αλλά και την πρόσθετη αδυναμία που παρατηρήθηκε σήμερα το πρωί. Αυτό κάνει ένα αρκετά μεγάλο άλμα, από μέρα σε μέρα, αλλά κάνει πολύ λίγα πράγματα για να αλλάξει τη γενικότερη εικόνα», δήλωσε ο Matthew Graham, διευθύνων σύμβουλος της Mortgage News Daily.
Η άνοδος των επιτοκίων στα στεγαστικά τον Απρίλιο είχε όντως άμεσο αντίκτυπο στην αγορά κατοικίας, προκαλώντας την υποχώρησή της ακριβώς στην καρδιά της συνήθως πολυσύχναστης εαρινής περιόδου.
Οι εκκρεμείς πωλήσεις υφιστάμενων κατοικιών τον Απρίλιο, οι οποίες υπολογίζονται με βάση τα υπογεγραμμένα συμβόλαια, μειώθηκαν κατά 3,2% σε σύγκριση με τον Απρίλιο του περασμένου έτους, σύμφωνα με το Realtor.com.
Οι κατασκευαστές κατοικιών σημείωσαν επίσης πως έγινε μια απότομη πτώση της ζήτησης τον Απρίλιο. Το κλίμα των κατασκευαστών κατοικιών βρίσκεται πλέον στο χαμηλότερο επίπεδο από τα τέλη του 2023, σύμφωνα με τον μηνιαίο δείκτη της Εθνικής Ένωσης Κατασκευαστών Κατοικιών.
Υπήρξε μια μικρή επιστροφή στη ζήτηση στεγαστικών δανείων από τους αγοραστές κατοικιών τις δύο πρώτες εβδομάδες του Μαΐου, σύμφωνα με τον εβδομαδιαίο δείκτη της Ένωσης Τραπεζών Υποθηκών, αλλά αυτό συνέβη όταν τα επιτόκια βρίσκονταν ακριβώς γύρω στο 6,9%. Υπήρξε σημαντική επιβράδυνση μεταξύ των αγοραστών πρόσφατα, όποτε το επιτόκιο ξεπερνά το όριο του 7%. Επιπλέον, οποιαδήποτε αύξηση του επιτοκίου θα βγάλει ορισμένους ανθρώπους εκτός της δυνατότητας να λάβουν δάνειο.