field_kentriki_fotografia

Intrakat: ​Η AMK των 50 εκατ. ευρώ, η έμφαση στην ενέργεια και το ενδιαφέρον ​των ​θεσμικών

​Με στόχο την ισχυροποίηση της αλλά και την ​αξιοποίηση των σημαντικών ευκαιριών και των μεγάλων έργων που έρχονται  το επόμενο διάστημα και στους τέσσερις πυλώνες ανάπτυξης όπως αυτοί έχουν διαμορφωθεί πλέον, κινείται η Intrakat.

Με αιχμή του δόρατος την ενέργεια όπου η εταιρεία εκπονεί ένα φιλόδοξο πρόγραμμα που έχει ήδη συγκεντρώσει το ενδιαφέρον πολύ μεγάλων και σημαντικών ​θεσμικών ​επενδυτών ​από το εξωτερικό, προχ​ω​ρά μέσω συγκεκριμένων κινήσεων και στην ενίσχυση της κεφαλαιακής της διάρθρωσης. 

Ειδικότερα, ενισχύεται μέσω της αύξησης μετοχικού κεφαλαίου που δρομολογεί, η οποία σύμφωνα με πληροφορίες θα έχει ύψος 50 εκατ. ευρώ και αναμένεται να ολοκληρωθεί εντός του Ιανουαρίου, ενώ όπως αναφέρθηκε κατά την διάρκεια της έκτακτης γενικής συνέλευσης έχει προχωρήσει στη σύναψη syndicate δανείου με δύο τράπεζες για την χρηματοδότηση του προγράμματος των αιολικών, επιτυγχάνοντας έτσι ρευστότητα,  εξορθολογισμό στα υφιστάμενα δάνεια και χαμηλότερο κόστος δανεισμού.

Η  Intrakat, όπως αναφέρθηκε από την διοίκηση, σχεδιάζει, μέσω της λειτουργίας 4 ευρύτερων τομέων - διευθύνσεων να διεκδικήσει τα μεγάλα έργα και τις σημαντικές ευκαιρίες που ανοίγονται στο μέλλον μέσω των κονδυλίων που έρχονται από την Ευρωπαϊκή Ένωση και ξεπερνούν τα 70 δισ​​. ευρώ.

Έτσι εκτός από τον κλάδο των κατασκευών που αποτελούν τον παραδοσιακό τομέα δράσης για την Intrakat  η διοίκηση εστιάζει στην ενέργεια, ενώ στο real estate πλέον η δραστηριοποίηση θα γίνεται μέσω της ίδια της Intrakat.​ ​ ​Ο μετασχηματισμός με τις 4 διευθύνσεις, περιλαμβάνει τη δημιουργία ενός ακόμη μεγάλου τομέα που αφορά στις τεχνολογίες και το περιβάλλον που ουσιαστικά  μετεξελίσσεται σε μια μεγάλη τεχνολογική διεύθυνση.

​Τα έργα ​

Οσον αφορά ​σ​την πορεία διεκδίκησης έργων η διοίκηση αναφέρθηκε στον μεγάλο γύρο δημοπρ​ατήσεων​ που προχωρούν με εντατικό ρυθμό, με την Intrakat να ετοιμάζεται μέχρι το τέλος του έτους να δώσει προσφορές στα 3 μεγάλα οδικά ΣΔΙΤ,  του ΒΟΑΚ, το FlyOver και ​τον οδικό άξονα στη νοτιοδυτική Πελοπόννησο​. Παράλληλα έχει στραμμένη την προσοχή της στη δημοπράτηση των μεγάλων σδηροδρομικών έργων που αναμένεται να προκηρυχθούν στις αρχές του ​ 2022. Πρόκειται για έξι  projects που θα δημοπρατηθούν στο πρώτο δεκαπενθήμερο του Ιανουαρίου με ανταγωνιστικό διάλογο.

Στην ενέργεια, μέσω και της συγχώνευσης με τη ΓΑΙΑ Άνεμος, έχει ξεκινήσει η ωρίμανση μεγάλου αριθμού έργων που θα χρηματοδοτηθούν και θα αναπτυχθούν. Ήδη  σε φάση κατασκευής  βρίσκονται έργα 100​ ​MW και αναμένεται να έχουν ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος του 2022 με αρχές του 2023. Στο διάστημα αυτό θα έχει ξεκινήσει και η επόμενη φάση έργων που και αυτά είναι σε επίπεδο ωρίμανσης αδειών.

Πρόκειται για ένα φιλόδοξο πρόγραμμα που, όπως σημειώνει η διοίκηση της Intrakat συγκεντρώνει και το ενδιαφέρον πολύ μεγάλων και σημαντικών θεσμικών του εξωτερικού που είναι σε διαρκή επαφή με την εταιρεία και θέλουν να χρηματοδοτήσουν και να μπουν σε αυτή τη δραστηριότητα μαζί της.

Αναφορικά με τον τομέα ακινήτων, τα τελευταία χρόνια η εταιρεία επικεντρώθηκε στα τουριστικά projects στην Αθήνα  και στην Μύκονο, όπου στην μεν πρώτη οι προοπτικές εντοπίζονται στην 12 μήνη τουριστική κίνηση και στην δεύτερη στην δημιουργία υπεραξιών και σχεδιάζει να συνεχίσει αυτό το μοντέλο.

Η διοίκηση επεσήμανε δε ότι τόσο στο real estate  όσο και στην ενέργεια η Intrakat θα λειτουργεί με τη λογική του developer, δηλαδή δεν προτίθεται να διακρατεί ενέργεια ή project ακινήτων αλλά σχεδιάζει να αναπτύσσει projects και να προχωρά στην πώληση τους με σημαντικό οικονομικό όφελος όπως έγινε στην περίπτωση της Μυκόνου.

Τέλος, απαντώντας σε σχετικό ερώτημα για την πορεία της ανάληψης έργων, η διοίκηση σημείωσε ότι η  Intrakat διαγράφει μια δυναμική πορεία που την κατατάσσει στις ισχυρές εταιρείες του κλάδου, με αυξανόμενο ανεκτέλεστο έργων που ξεπερνά αυτή τη στιγμή τα 800 εκατ. ευρώ, κλείνει την ψαλίδα με τους ανταγωνιστές της. 

Εκτίμησε δε ότι στο αμέσως προσεχές διάστημα θα προσεγγίσει σε ανεκτέλεστο το 1 δι​σ. ευρώ. ​

Σημαντικό είναι το γεγονός ότι η εταιρεία ​δηλώνει παρούσα σε όλα τα έργα, και όσα αναλαμβάνει τα εκτελεί και τα παραδίδει εντός χρονοδιαγράμματος και συχνά ακόμη νωρίτερα.