Η πορεία των εσόδων τον Σεπτέμβρη θα κρίνει εάν θα έρθουν νέοι φόροι

Η πορεία των εσόδων τον Σεπτέμβρη θα κρίνει εάν θα έρθουν νέοι φόροι

Του Προκόπη Χατζηνικολάου

Ως τον κρισιμότερο μήνα χαρακτηρίζουν τον Σεπτέμβριο για την πορεία του προϋπολογισμού κυβερνητικά στελέχη τα οποία έχουν ήδη εκδηλώσει τις ανησυχίες τους στο Μέγαρο Μαξίμου. Γνωρίζουν δε πολύ καλά ότι στην περίπτωση που τα έσοδα συνεχίσουν την κατιούσα θα πρέπει να ληφθούν επώδυνα μέτρα όπως η περαιτέρω συρρίκνωση του προγράμματος δημοσίων επενδύσεων αλλά κυρίως νέοι φόροι. Μάλιστα, συζητείται εντόνως ορισμένοι φόροι όπως για παράδειγμα στο πετρέλαιο κίνησης και η βενζίνη να εφαρμοστούν νωρίτερα και συγκεκριμένα από τον 1η Οκτωβρίου 2017, αντί της 1ης Ιανουαρίου 2017. Εφόσον συμβεί αυτό αφενός θα βαθύνει περισσότερο η ύφεση, ενώ τα νοικοκυριά θα περιορίσουν και πάλι τις μετακινήσεις τους με ότι αυτό συνεπάγεται και για τα δημόσια ταμεία.

Μόνο με κατασχέσεις δεν αυξάνονται τα έσοδα του δημοσίου. Οι περισσότεροι από τα 4,1 εκατ. φορολογούμενων που βρίσκονται στη λίστα των οφειλετών του δημοσίου απλώς δεν μπορούν να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους. Και προφανώς οι τραπεζικοί τους λογαριασμοί είναι άδειοι. Αυτό που καλείται επειγόντως να πράξει το υπουργείο Οικονομικών είναι να λάβει μέτρα για τον περιορισμό της φοροδιαφυγής που συντελείται στον ΦΠΑ. Δεν είναι δυνατόν να χάνονται ετησίως περισσότερα από 5 δισ. ευρώ –όσο ο ΕΝΦΙΑ δύο χρόνων- και τα σπασμένα να καλούνται να πληρώσουν μισθωτοί και οι συνεπείς επιχειρήσεις.

Είναι εύλογη η απορία των φορολογούμενων γιατί δεν ενεργοποιούνται μέτρα που έχουν εξαγγελθεί και θα συμβάλλουν στη μείωση της φοροδιαφυγής. Μέτρα όπως η εφαρμογή ηλεκτρονικών τιμολογίων για τις επιχειρήσεις, οι συναλλαγές μεταξύ επιχειρήσεων να γίνονται από το πρώτο ευρώ και κυρίως η ορθή εφαρμογή της χρήσης πιστωτικών και χρεωστικών καρτών στις συναλλαγές των πολιτών. Σύμφωνα με τα στοιχεία της Κομισιόν τα τελευταία 15 χρόνια έχουν χαθεί περισσότερα από 90 δισ. ευρώ από τον ΦΠΑ.

Τα στοιχεία του προϋπολογισμού γίνονται την ίδια στιγμή όλο και πιο ανησυχητικά. Για δεύτερο συνεχόμενο μήνα καταγράφηκαν απώλειες στο μέτωπο των εσόδων (Ιούλιο και Αύγουστο) με αποτέλεσμα να μειωθεί ακόμη περισσότερο το «μαξιλάρι» που δημιουργήθηκε στο πρώτο εξάμηνο του έτους λόγω των αυξημένων φόρων που πλήρωσαν τα νοικοκυριά και οι επιχειρήσεις.

Συγκεκριμένα, το πλεόνασμα που εμφάνιζαν τα έσοδα ύψους 774 εκατ. ευρώ περιορίστηκε στα 196 εκατ. ευρώ στο τέλος Αυγούστου. Αυτό σημαίνει ότι σε διάστημα δύο μηνών χάθηκαν 578 εκατ. ευρώ.

Ο Σεπτέμβριος λοιπόν θεωρείται κρίσιμος μήνας για την πορεία των εσόδων, καθώς θα πρέπει να εισπραχθούν φορολογικά έσοδα ύψους 4,7 δισ. ευρώ προκειμένου ο προϋπολογισμός να παραμείνει εντός των στόχων.

Πως θα συμβεί αυτό; Οι φορολογούμενοι θα πρέπει να καταφέρουν και να πληρώσουν την πρώτη δόση του ΕΝΦΙΑ και τη δεύτερη δόση του φόρου εισοδήματος.

Σύμφωνα με τα προσωρινά στοιχεία που έχουν στη διάθεσή τους οι υπηρεσίες του υπουργείου Οικονομικών, τον Αύγουστο τα συνολικά καθαρά έσοδα του τακτικού προϋπολογισμού (μετά τις επιστροφές φόρων) διαμορφώθηκαν σε 3,804 δισ. ευρώ, έναντι στόχου 3,869 εκατ. ευρώ (μείωση κατά 65 εκατ. ευρώ ή 1,7% ). Σε σύγκριση με τον Αύγουστο 2015 (καθαρά έσοδα 3.829 εκατ. ευρώ) υπάρχει μείωση κατά 25 εκατ. ευρώ.

Συνολικά στο οκτάμηνο Ιανουαρίου – Αυγούστου 2016 τα καθαρά έσοδα ανήλθαν σε 29,615 δισ. ευρώ έναντι στόχου 29,419 δισ. ευρώ (υπέρβαση 196 εκατ. ευρώ). Όσον αφορά στα έσοδα προ μείωσης επιστροφών φόρων διαμορφώθηκαν στο ίδιο διάστημα σε 31,754 δισ. ευρώ έναντι στόχου 31,228 δισ. ευρώ (υπέρβαση 526 εκατ. ευρώ).

Διαβάστε ακόμα:

- Εσπευσμένη φοροεπιδρομή λόγω της "τρύπας" στα δημόσια έσοδα