O Διευθύνων Σύμβουλος της πιο πολύτιμης εταιρίας του κόσμου, Τζεν Σουν Χουάνγκ, ανακοίνωσε την Παρασκευή με έγγραφο στην Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς των ΗΠΑ ότι πούλησε επιπλέον 75.000 μετοχές της Nvidia, αξίας 12.94 εκατομμυρίων δολαρίων.
Η νέα πώληση εντάσσεται στο ευρύτερο σχέδιο που εγκρίθηκε τον Μάρτιο για τον Χουάνγκ, το οποίο προβλέπει την πώληση έως και 6 εκατομμυρίων μετοχών της κορυφαίας εταιρείας τεχνητής νοημοσύνης.
Βάση αυτού του σχεδίου ο Διευθύνων Σύμβουλος της Νvidia ξεκίνησε τις πωλήσεις μετοχών τον περασμένο μήνα και προφανώς θα χρειαστεί πολλούς μήνες προκειμένου να ολοκληρώσει το πλάνο των πωλήσεων του. Μόνο την προηγούμενη εβδομάδα πούλησε 225.000 μετοχές της κατασκευάστριας τσιπ, συνολικής αξίας περίπου 37 εκατομμυρίων δολαρίων.
Το ότι πουλάει ο Χουάνγκ δεν εξυπακούεται ότι η τιμή της μετοχής θα σημειώσει άμεσα κάποια σοβαρή διόρθωση - άλλωστε θα χρειαστούν μήνες για την ολοκλήρωση των πωλήσεων - ούτε ότι ο Διευθύνων Σύμβουλος της Νvidia δεν πιστεύει στις προοπτικές της εταιρείας.
Η αυξανόμενη ζήτηση όμως για μονάδες επεξεργασίας γραφικών που τροφοδοτούν μεγάλα γλωσσικά μοντέλα έχουν ωθήσει την κεφαλαιοποίηση της Nvidia στα 4,2 τρισεκατομμύρια δολάρια. Την ίδια στιγμή οι αγορές είναι σε ιστορικά υψηλά μετά από χρόνια ανοδικής τάσης και παρά τη συσσώρευση πολλαπλών κινδύνων.
Είναι λοιπόν παράλογη ή συνετή η απόφαση της πώλησης ενός ποσοστού, ειδικά τη στιγμή που κάθε εξαγωγή της Νvidia στην Κίνα θα απαιτεί προηγούμενη έγκριση από τις αμερικανικές αρχές σύμφωνα με το νέο καθεστώς που έχει επιβάλει ο Ντόναλντ Τραμπ;
Ο πιο επιτυχημένος επενδυτής του 20ού αιώνα επίσης πουλάει
Κάθε σεζόν εταιρικών αποτελεσμάτων ξεκινάει με τις ανακοινώσεις των τραπεζών. Και μέχρι στιγμής οι αμερικανικές τράπεζες ανακοινώνουν κέρδη ρεκόρ.
Παρά ταύτα και εδώ τα μεγάλα παιδιά αποχωρούν διακριτικά και σταδιακά από το πάρτι. Μαζί και ο πιο επιτυχημένος επενδυτής του 20ού αιώνα ή αλλιώς ο «σοφός της Wall Street», Γουόρεν Μπάφετ.
Η Berkshire Hathaway, η επενδυτική εταιρεία του Μπάφετ από την αρχή του χρόνου έχει πουλήσει πάνω από 3 δις δολάρια σε τραπεζικές μετοχές.
Από τη Citigroup πούλησε 1 δις δολάρια και από την Bank of America πούλησε το διπλάσιο ποσό, ενώ την ίδια στιγμή ο τραπεζικός δείκτης κινείται σε ιστορικά υψηλά, καθώς τα εταιρικά αποτελέσματα των τραπεζών χάρη στα υψηλά έσοδα από το trading ξεπερνούν τις προσδοκίες των αναλυτών.
Στο σημείο αυτό να υπογραμμίσουμε ότι ο «παππούς της Wall» πουλάει σταδιακά και διακριτικά, με το 10,1% του χαρτοφυλακίου να παραμένει στην Bank of America.
Η τάση είναι όμως σαφής, ενώ δεν είναι ο μόνος που πουλάει.
Ο Τζέιμ Ντάιμον της JPMorgan επίσης πούλησε μετοχές αξίας 31,5 εκατομμυρίων δολαρίων τον Απρίλιο για πρώτη φορά από το 2005, ενώ σε κάθε δήλωση του υπερτονίζει τους κινδύνους που περικυκλώνουν τις αγορές.
Μήπως ο Ντάιμον και ο Μπάφετ είναι τα «καναρίνια στο ορυχείο» που προειδοποιούν τους επενδυτές όπως τα καναρίνια προειδοποιούσαν τους ανθρακωρύχους για τοξικά αέρια; (σ.σ:. Όταν τα καναρίνια πέθαιναν από την εισπνοή τοξικών αερίων, αυτό ήταν ένα προειδοποιητικό σημάδι για τους ανθρακωρύχους να εγκαταλείψουν αμέσως το ορυχείο. Έτσι, η έκφραση «καναρίνι στο ορυχείο» χρησιμοποιείται για να περιγράψει κάποιον που προειδοποιεί για μια επικείμενη καταστροφή).
Τα τοξικά αέρια στον κόσμο των αγορών η αλήθεια είναι ότι αυξάνονται και πληθύνονται. Ο πληθωρισμός στις ΗΠΑ έφτασε στο 2,7% τον Ιούνιο, λόγω των εμπορικών πολιτικών του Αμερικανού Προέδρου, κάτι που αποτρέπει τη Fed για μείωση επιτοκίων, ενώ ταυτόχρονα αυξάνει τις απειλές του Τραμπ για πολιτική παρέμβαση στη λειτουργία της Κεντρικής Τράπεζας μέσω της αποπομπής του Τζέρομ Πάουελ.
Όμως αν ο Πάουελ αντικατασταθεί από ένα πρόσωπο «πιο πειθήνιο» προς τον Τραμπ, οι αγορές φοβούνται ότι τα επιτόκια θα πέσουν τεχνητά, ενισχύοντας στο τέλος της ημέρας τις πληθωριστικές πιέσεις. Οι υψηλές τιμές σε συνδυασμό με τις εξελίξεις στην αγορά εργασίας - τα επόμενα χρόνια η ανεργία αναμένεται να αυξηθεί λόγω της διευρυμένης χρήσης της ΑΙ - μπορεί να αποδυναμώσουν την κατανάλωση και κάπου εκεί θα αρχίσουν τα προβλήματα.
Η βραχυπρόθεσμη αδυναμία της αγοράς εργασίας αν «κουμπώσει» με τις ανησυχίες για τη βιωσιμότητα των δημοσιονομικών του νέου γιγαντιαίου νομοσχεδίου Τραμπ μπορεί να αποτελέσει έναν από τους μεγαλύτερους καταλύτες αντιστροφής της τάσης.
Αν και μια μείωση επιτοκίων λοιπόν αρχικά θα θεωρηθεί μια καλή εξέλιξη για τους επενδυτές, σε δεύτερο χρόνο μπορεί να αποδειχθεί μια εξέλιξη ικανή να ανοίξει τον ασκό του Αιόλου στις αγορές. Δεν είναι άλλωστε τυχαίο ότι τόσο η Goldman Sachs, όσο και οι Citigroup και Bank of America έχουν ήδη εκφράσει δημόσια τη διαφωνία τους με την ιδέα της απομάκρυνσης του Πάουελ.
Το ίδιο ισχύει και με την απορρύθμιση της αγοράς που «υπόσχεται» ο Τραμπ. Ενισχύει τις ανησυχίες στη διαχειριστική κοινότητα για εκτόξευση της φούσκας των αποτιμήσεων σε άλλα επίπεδα, μια περίοδο που ολοένα και περισσότερες εστίες κινδύνου συσσωρεύονται στις αγορές.
Όλα αυτά δεν σημαίνουν ότι η «φούσκα» της ευφορίας στις αγορές θα σκάσει άμεσα ή με πάταγο.
Το καλό σενάριο είναι η τεκτονική ένταση να εκτονωθεί με μικρούς και πολλούς σεισμούς – ήτοι το μπαλόνι των αποτιμήσεων να ξεφουσκώσει σταδιακά – και να γλυτώσουμε μια μεγάλη και καταστροφική σεισμική δόνηση που θα αφήσει πίσω της διαλυμένα χαρτοφυλάκια.
Επειδή όμως κανείς δεν μπορεί να ξέρει αν θα ζήσουμε το καλό ή το κακό σενάριο, καλό είναι όλοι να φροντίσουμε για την αντισεισμική θωράκιση του χαρτοφυλακίου μας.
Τουτέστιν, ναι μεν συνεχίζουμε να κοιμόμαστε στο σπίτι μας και όχι στο αυτοκίνητο - μετάφραση: ακολουθούμε την τάση και συμμετέχουμε στις αγορές - όμως φροντίζουμε να έχουμε πάρει τα μέτρα που θα μας σώσουν από μια τυχόν μεγάλη σεισμική δόνηση.
Ποια είναι αυτά τα μέτρα; Αυξάνουμε τη στάθμιση στα assets ποιότητας, με δυνατό ισολογισμό, λογική μόχλευση, ικανοποιητικό ποσοστό ελεύθερων ταμειακών ροών και σε κλάδους με ανθεκτικό κύκλο εργασιών σε περιόδους αστάθειας.
Επίσης, αυξάνουμε σε μια λογική στάθμιση τα μετρητά και τις θέσεις σε χρυσό, ενώ την ίδια στιγμή εκμεταλλευόμαστε την άνοδο της αγοράς και κατοχυρώνουμε σταδιακά τα κέρδη μας, μειώνοντας τη στάθμιση από τις πιο παρακινδυνευμένες θέσεις.
Άλλωστε κέρδος που δεν κατοχυρώνεται, κινδυνεύει να παραμείνει μόνο στη λογιστική σφαίρα.
Το δέλεαρ των story stocks
Οι insiders πουλούν, όμως κάποιος απορροφά αυτή την προσφορά.
Οι μικροεπενδυτές εθισμένοι από τα χρόνια ανόδου των χρηματιστηρίων όχι μόνο έχουν ξεχάσει τι σημαίνει κατοχύρωση κερδών, αλλά έχουν γίνει υπέρ του δέοντος ανεκτικοί στο ρίσκο.
Το αποτέλεσμα είναι όχι μόνο να απορροφούν ολοένα και μεγαλύτερη προσφορά μετοχών, αλλά την ίδια στιγμή να αυξάνουν στάθμιση στα λεγόμενα story stocks, δηλαδή εταιρείες που περισσότερο αφηγούνται μια ωραία ιστορία παρά παράγουν κέρδη.
Αν κανείς δει ποιες μετοχές έχουν τις μεγαλύτερες αποδόσεις στον δείκτη Russell 3000 από τις αρχές του έτους, θα συνειδητοποιήσει ότι πολλές από αυτές όχι μόνο δεν έχουν σταθερή κερδοφορία, αλλά κάποιες έχουν και σοβαρές ζημιές.
Για παράδειγμα, η Aeva Technologies, μια εταιρεία που παράγει αισθητήρες βιομηχανικού αυτοματισμού υψηλής ακρίβειας - σημειώνει από την αρχή του έτους μέχρι σήμερα χρηματιστηριακή απόδοση 543%.
Όμως για τέσσερα διαδοχικά τρίμηνα είναι ζημιογόνος.
Αν και πρόκειται πράγματι για μια εταιρεία με ενδιαφέροντα προϊόντα και προοπτικές, εντούτοις η αγορά έχει προεξοφλήσει κάθε θετικό σενάριο. Σημειωτέον δε ότι από τα υψηλά της τον Φεβρουάριο του 2021, έχει αφήσει πίσω της μια μεγάλη στρατιά «καμμένων» επενδυτών ακόμα και μετά τη φετινή άνοδο.
Το συμπέρασμα είναι ότι η πολύχρονη άνοδος των αγορών έχει μειώσει αρκετά την ποιότητα των κριτηρίων των επενδυτών, με αποτέλεσμα πολλές φορές να αρκεί απλά μια καλή ιστορία για να τροφοδοτήσει μια υπέρ του δέοντος χρηματιστηριακή άνοδο.
Η στήλη δεν αρνείται ότι πολλές φορές μπορεί να αξίζει να επενδύσεις σε μια εταιρεία μέσα από την προοπτική του «πού μπορεί να φτάσει», όμως όταν αυτό δεν γίνεται με λελογισμένη στάθμιση αλλά με τακτική παθιασμένου χαρτοπαίκτη – που πολλές φορές μεταφράζεται σε μονομέτοχα χαρτοφυλάκια - τότε μπορεί να βρεθείς αντιμέτωπος με μια επώδυνη προσγείωση.
Η τάση θυμίζει έντονα το 2021, όταν τα meme stocks και οι GameStop και AMC μονοπωλούσαν το χρηματιστηριακό ταμπλό και τις επενδυτικές συζητήσεις.
Φέτος τα «story stocks» πάνω στην ΑΙ, τα αυτόνομα οχήματα, την κβαντική υπολογιστική και την πυρηνική ενέργεια διεκδικούν το δικό τους μερίδιο στην προσοχή των επενδυτών.
Όμως κάποιες από αυτές τις εταιρείες μπορεί να προχωρήσουν και κάποιες όχι.
Όσοι λοιπόν αγαπούν το ρίσκο και θέλουν να πάρουν το στοίχημα των νέων ονομάτων στους παραπάνω κλάδους, θα πρέπει να το κάνουν κατόπιν μελέτης, στενής παρακολούθησης των τριμηνιαίων αποτελεσμάτων και των συμβολαίων που κλείνουν και πάνω από όλα λογικής στάθμισης και κατανομής μέσα στο σύνολο του χαρτοφυλακίου.
Αποποίηση Ευθύνης
Το υλικό αυτό παρέχεται για πληροφοριακούς και μόνο σκοπούς. Σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να εκληφθεί ως προσφορά, συμβουλή ή προτροπή για την αγορά ή πώληση των αναφερόμενων προϊόντων. Παρόλο που οι πληροφορίες που περιέχονται βασίζονται σε πηγές που θεωρούνται αξιόπιστες, καμία διασφάλιση δε δίνεται ότι είναι πλήρεις ή ακριβείς και δεν θα πρέπει να εκλαμβάνονται ως τέτοιες.