Η πολιτική χαμηλών επιτοκίων της ΕΚΤ "απειλεί" την χρηματοοικονομική σταθερότητα λένε οι γερμανοί "σοφοί"

Η πολιτική χαμηλών επιτοκίων της ΕΚΤ "απειλεί" την χρηματοοικονομική σταθερότητα λένε οι γερμανοί "σοφοί"

Η επιτροπή οικονομικών συμβούλων της γερμανικής κυβέρνησης προειδοποίησε σήμερα ότι η πολιτική χαμηλών επιτοκίων της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) δημιουργεί ουσιαστικούς κινδύνους για την χρηματοοικονομική σταθερότητα και θα μπορούσε εν τέλει να απειλήσει την φερεγγυότητα των τραπεζών και του ασφαλιστικού κλάδου.

Στην ετήσια έκθεσή της για την κατάσταση της γερμανικής οικονομίας, η επιτροπή των "σοφών", όπως είναι επίσης γνωστή, προβλέπει ανάπτυξη 1,7% φέτος και 1,6% το 2016.

Η ομάδα των πέντε οικονομολόγων περιέγραψε το κόστος της προσφυγικής κρίσης ως «διαχειρίσιμο» για την γερμανική κυβέρνηση, εκτιμώντας ότι η εισροή μεταναστών και προσφύγων θα οδηγήσει σε πρόσθετες δημόσιες δαπάνες ύψους έως 8,3 δισεκ. ευρώ το 2015 και έως 14,3 δισεκ. ευρώ τον επόμενο χρόνο.

Παράλληλα, επέκρινε τις πολιτικές της ΕΚΤ με μια ασυνήθιστα έντονη γλώσσα, λέγοντας ότι δημιουργεί «σημαντικούς κινδύνους στη χρηματοοικονομική σταθερότητα».

«Εάν τα χαμηλά επιτόκια διατηρηθούν τα επόμενα χρόνια και η καμπύλη αποδόσεων παραμείνει ομοιόμορφη, τότε αυτό θα πλήξει τη φερεγγυότητα των τραπεζών και των ασφαλιστικών εταιριών μεσοπρόθεσμα», ανέφερε η επιτροπή σε έκθεσή της.

«Η ΕΚΤ δεν λαμβάνει υπόψη στη λήψη αποφάσεων νομισματικής πολιτικής τους διαφαινόμενους κινδύνους για την χρηματοοικονομική σταθερότητα», πρόσθεσε η επιτροπή.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ