Η EDP Renewables «ρίχνει» 600 εκατ. ευρώ στις ΑΠΕ στην Ελλάδα

Η EDP Renewables «ρίχνει» 600 εκατ. ευρώ στις ΑΠΕ στην Ελλάδα

Επενδυτικό πλάνο 600 εκατ. ευρώ με στόχο την ενδυνάμωση της δραστηριότητας της στην Ελληνική αγορά έχει εκπονήσει η πορτογαλική EDP Renewables που έχει παρουσία σε 26 χώρες σε όλο τον κόσμο με ένα  διεθνές χαρτοφυλάκιο έργων δυναμικότητας 17 GW σε λειτουργία ή κατασκευή.

Η EDP Renewables είναι η τέταρτη μεγαλύτερη εταιρεία στον κλάδο των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας στον κόσμο έχει θέσει ως στόχο την υλοποίηση επενδύσεων 600 εκατ. ευρώ έως το 2025, μέσω της αύξησης της δυναμικότητάς της στα 500-600 ΜW στη χώρα, έχοντας ήδη ξεκινήσει με την εγκαινίαση του πρώτου της έργου. Πρόκειται για αιολικό πάρκο με εγκατεστημένη ισχύ 45MW στην περιοχή Λιβάδι, κοντά στη Μαλεσίνα,, ενώ ήδη η εταιρεία έχει συνάψει συνεργασίες με μεγάλους εγχώριους παίκτες όπως η ΔΕΗ, η Ελλάκτωρ και η Τέρνα.

Από το 2018 που ξεκίνησε την δραστηριότητα στη χώρα μας, μέσω διαγωνισμών, έχει εξασφαλίσει πέντε αιολικά πάρκα ισχύος 155 MW με σταθερή τιμή πώλησης για 20 χρόνια και απασχολεί 29 άτομα προσωπικό, το οποίο σχεδιάζεται να φθάσει στα 50 μέχρι το 2025. Η μητρική εταιρεία για την περίοδο 2021-2025 σκοπεύει να επενδύσει 19 δισ. ευρώ. Το 54% θα κατευθυνθεί προς τα επίγεια αιολικά πάρκα, το 3% στα θαλάσσια και το 41% στα φωτοβολταϊκά.

Η EDP Renewables, σύμφωνα με τα όσα ανέφερε χθες ο γενικός διευθυντής της EDPR Ελλάδος, Damian Rodriguez Prado κρίνει την παρουσία της στην ελληνική αγορά ως ύψιστης σημασίας και προχωράει στην υλοποίηση του σχεδίου ανάπτυξής της με επενδύσεις που προσβλέπουν στην αύξηση της δυναμικότητάς της κατά 100-150 MW ετησίως τόσο σε αιολικά, όσο και σε φωτοβολταϊκά έργα.

Σύμφωνα με τον ίδιο, στον σχεδιασμό τους, αν και δεν αποκλείει την πιθανότητα εξαγορών, πρώτη θέση έχει η οργανική ανάπτυξη και στο πλαίσιο αυτό, παράλληλα με τα έργα σε εξέλιξη, η εταιρεία αναζητά νέες ευκαιρίες για έργα σε αιολικά, φωτοβολταϊκά και αποθήκευση δίνοντας ειδικό βάρος στον τομέα των υπεράκτιων αιολικών πάρκων.

Σύμφωνα με τον κ. Rodriguez, η Ελλάδα μπορεί να επιτύχει τους στόχους του ΕΣΕΚ για νέες μονάδες ανανεώσιμων πηγών 3 GW μέχρι το 2025. Όπως τόνισαν δε τα στελέχη της εταιρείας προϋπόθεση για να επιτευχθούν οι στόχοι αυτοί, υπάρχουν τέσσερα σημεία τα οποία επιδέχονται βελτιώσεων, αναφερόμενοι αρχικά στο γεγονός ότι πρέπει να υπάρξει διαφοροποίηση στις νέες δημοπρασίες για τις ΑΠΕ και πλαφόν ανά τεχνολογία (π.χ. αιολικά ή φωτοβολταϊκά).

Παράλληλα, σημαντική είναι η απλοποίηση της αδειοδοτικής διαδικασίας που προωθεί με σχέδιο νόμου το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας ενώ βελτιώσεις μπορούν να γίνουν και στο θέμα της περιβαλλοντικής αδειοδότησης, στις καθυστερήσεις στην εκδίκαση προσφυγών, αλλά και στη σύνδεση των μονάδων με το δίκτυο.

Η διοίκηση της πορτογαλικής εταιρείας ανέφερε ότι εκτός από τα έργα αιολικής και ηλιακής ενέργειας, αναζητούνται επενδυτικές ευκαιρίες στους τομείς της αποθήκευσης αλλά και του υδρογόνου. Παράλληλα, η εταιρεία τελεί εν αναμονή του θεσμικού πλαισίου για τα θαλάσσια αιολικά, του οποίου τις τελευταίες πινελιές βάζει το ΥΠΕΝ.