Χ. Μπρουμίδης (Vodafone): Η Forthnet, η ενσωμάτωση της Cyta και το μέλλον

Χ. Μπρουμίδης (Vodafone): Η Forthnet, η ενσωμάτωση της Cyta και το μέλλον

Του Απόστολου Σκουμπούρη

Στη διαμόρφωση ευνοϊκότερου περιβάλλοντος για να προχωρήσει η υπόθεση της Forthnet, παρ' ότι για την επίτευξη συμφωνίας ο δρόμος είναι ακόμη μακρύς αναφέρθηκε χθες το βράδυ ο διευθύνων σύμβουλος της Vodafone Ελλάδος Χάρης Μπρουμίδης.

Χαρακτηριστικά ο κ. Μπρουμίδης επισήμανε πως «για να έχουμε αποτέλεσμα, θα πρέπει να υφίσταται πρόθυμος πωλητής και πρόθυμος αγοραστής. Σήμερα οι προϋποθέσεις αυτές φαίνεται να υπάρχουν. Υπάρχει και πρόθυμος αγοραστής και πρόθυμος πωλητής - κάποιος που θέλει να κλείσει το θέμα με τον καλύτερο τρόπο, δηλαδή οι τράπεζες».

O επικεφαλής της Vodafone τόνισε πως «βρισκόμαστε σε περίοδο αποκλειστικών διαπραγματεύσεων η οποία λήγει στις 31 Ιανουαρίου 2019. Τη Δευτέρα (σ.σ. 17/12) είχαμε μια πολύ καλή συνάντηση με τις τράπεζες.

Πρέπει να γίνουν δύο πράγματα: Να αναλυθούν σε μεγαλύτερη λεπτομέρεια τα σημεία της πρότασης μας και να έχουμε πρόσβαση σε όλα τα στοιχεία και τις πληροφορίες που χρειάζονται έτσι ώστε προχωρήσουμε στην τελική έκβαση της διαδικασίας. Είμαστε σε καλό δρόμο.

Σε ερώτηση για το όποιο «κούρεμα» θα απαιτηθεί στις υποχρεώσεις της Forthnet, ο επικεφαλής της Vodafone τόνισε πως «δεν μιλάμε για «κούρεμα». Εμείς, με βάση τα στοιχεία που γνωρίζουμε έχουμε αποτιμήσει την αξία της εταιρείας και πάνω εκεί έχουμε στηρίξει την πρότασή μας. Εμείς ορίζουμε μία αξία και λέμε κάνει τόσο».

Διευκρινίζοντας περαιτέρω τις διαδικασίες των διαπραγματεύσεων, η κα Μαρία Σκάγκου, Διευθύντρια Νομικών και Κανονιστικών Θεμάτων της Vodafone Ελλάδος τόνισε πως «όταν χαρακτηρίζεσαι προτιμητέος επενδυτής, αποκτάς πρόσβαση σε πιο αναλυτικές πληροφορίες προκειμένου να γίνει ο επιβεβαιωτικός έλεγχος (confirmatory due diligence).

Και αυτό διότι δεν μπορεί κάποιος να έχει πλήρη οικονομικά, εμπορικά και νομικά στοιχεία, εάν δεν καταθέσει προσφορά, - ειδικά όταν πρόκειται για ανταγωνιστή. O νομικός και χρηματοοικονομικός έλεγχος που προηγήθηκε, αποτέλεσε και τη βάση της οικονομικής προσφοράς των Vodafone - WIND, η οποία τέλει υπό την αίρεση του confirmatory due diligence). Εάν γίνει η εξαγορά, η εταιρεία θα αγοραστεί από κοινού».

Είμαστε σε διαδικασία ενσωμάτωσης με τη Cyta

Αναφορικά με τη Cyta, ο κ. Μπρουμίδης τόνισε πως «βρισκόμαστε σε διαδικασία ενσωμάτωσης. Η μετάβαση των συνδρομητών Cyta στη Vodafone θα ξεκινήσει την πρώτη Απριλίου και θα χρειαστεί κάποιο χρονικό διάστημα. Στα καταστήματα βλέπουμε που υπάρχουν συνέργειες με ορίζοντα την 31η Μαρτίου 2019.

Τρεις πυλώνες ανάπτυξης: Σταθερή, τηλεόραση και ΙοΤ

Αναφορικά με τους πυλώνες ανάπτυξης και το πως κινήθηκε το έτος που φεύγει, ο κ. Μπρουμίδης επισήμανε πως «το 2018 ήταν μία έντονη χρονιά. Μέχρι πριν από λίγα χρόνια η Vodafone ήταν μόνο μία εταιρεία κινητής. Αποφασίσαμε να δραστηριοποιηθούμε και στη σταθερή, αλλά και στην τηλεόραση. Αυτό μας δίνει νέες δυνατότητες να αναπτυχθούμε σε καινούριους κλάδους που έχουν μεγαλύτερες δυνατότητες ανάπτυξης.

Στη σταθερή η ευκολότερη πώληση είναι αυτή που παίρνεις έναν πελάτη από το δίκτυο χαλκού και αναβαθμίζεις τη σύνδεσή του σε δίκτυο με μεγαλύτερες ταχύτητες.

Αυτή θα είναι η μελλοντική ατμομηχανή της ανάπτυξης. Η πελατειακή μας βάση στη σταθερή είναι πια λίγο κάτω από 1 εκατ. πελάτες, με τη διείσδυση των υπηρεσιών νέας γενιάς (άνω των 24 Mbps) να κυμαίνεται περίπου στο 7% της βάσης.

Οι πωλήσεις στην τηλεόραση δεν είναι τόσο εύκολες, παρόλο που το ενδιαφέρον υπάρχει. Πλέον ξεπεράσαμε τους 100.000 πελάτες Vodafone TV, το οποίο πηγαίνει πολύ καλά.

Ο τρίτος πυλώνας είναι το ΙοΤ, το οποίο έχει σοβαρές προοπτικές ανάπτυξης, καθώς θα αναπτυχθεί και θα αναπτυχθεί ξαφνικά. Στο ΙοΤ θα γίνει έκρηξη και εμείς είμαστε καλά τοποθετημένοι στην αγορά μέσα από τη θυγατρική μας Vodafone Innovus. Στο enterprise IoT, η τεχνολογία ΝΒ-ΙοΤ είναι λειτουργική στο δίκτυό μας.

Έχουμε μια αρκετά ικανοποιητική ιστορία ανάπτυξης στην Ελλάδα κι έχουμε κάνει πράγματα που μας έχουν βάλει σε καλύτερη τροχιά.

Η 4η βιομηχανική επανάσταση και το 5G

Διεθνώς γίνονται κοσμογονικές αλλαγές, χάρη στις εκθετικές τεχνολογίες, οι οποίες συνδυάζονται μεταξύ τους, έχοντας ως κοινή βάση τα δίκτυα και την υπολογιστική ισχύ, και αλλάζουν τον κόσμο συθέμελα. Εάν μείνει κανείς έξω από αυτό το άρμα της αλλαγής, το χάσμα του με τον υπόλοιπο κόσμο θα είναι δραματικό.

Η Ελλάδα δεν μπορούσε να έχει αυτοκινητοβιομηχανία στην προηγούμενη βιομηχανική επανάσταση. Όμως στην 4η βιομηχανική επανάσταση το μέγεθος της χώρας παίζει μικρότερη σημασία, καθώς οι τεχνολογίες αυτές απευθύνονται στο παγκόσμιο σύστημα, και οι δυνατότητες που παρέχουν είναι τεράστιες.

Σήμερα λαμπρές ομάδες 30-40 ανθρώπων μπορούν να φέρουν μεγάλες αλλαγές. Η χώρα μας μπορεί να συμμετάσχει ισότιμα σε αυτή την εξέλιξη. Εάν δεν συμμετάσχουμε όμως, η απόστασή μας από τον υπόλοιπο κόσμο θα γίνει πολύ μεγάλη. Πρέπει συνολικά σαν σύστημα να δούμε τη μεγάλη εικόνα και να μπούμε σε αυτό το τρένο.

Τα δίκτυα νέας γενιάς θα είναι κομβικής σημασίας για αυτή την εξέλιξη. Εμείς θα επενδύσουμε αισιόδοξα στο 5G – παρόλο που δεν έχουμε απάντηση ακόμη για το ποιο είναι το killer app του 5G και για το πώς το killer app θα γίνει monetize σε μία αγορά όπως η Ελλάδα. Σίγουρα τα αυτόνομα οχήματα θα χρειαστούν 5G.

Θα επενδύσουμε στο 5G. Έχουμε καλέσει την πολιτεία να μην δει αυτή την ευκαιρία εισπρακτικά. Πρέπει να δούμε τη συνολική εικόνα, να φύγουμε από τον και να πάμε μπροστά πολύ πιο γρήγορα. Τα δίκτυα θα είναι μία βασική προϋπόθεση προς αυτή την κατεύθυνση.

Πρέπει να οραματιστούμε μια Ελλάδα πιο αισιόδοξη – διότι συνήθως το βλέμμα μας είναι στραμμένο στο χθες ή στο αύριο, αλλά με ορίζοντα 6 μηνών. Βλέπουμε τις ευκαιρίες μπροστά μας. Πρέπει όλοι μαζί, με καθαρές ρυθμιστικές και πολιτικές αποφάσεις, να οραματιστούμε μία Ελλάδα που θα μπει σε νέα εποχή και θα καλύψει το έδαφος που έχει χάσει», τόνισε ο κ. Μπρουμίδης.