Η «προσήλωση» της Fairfax στον ασφαλιστικό κλάδο είναι δεδομένη, καθώς στο χαρτοφυλάκιό της διαθέτει πάνω από 20 ασφαλιστικές εταιρείες σε ολόκληρο τον πλανήτη. Η επένδυση της στον όμιλο της Eurolife ήταν από τις μεγαλύτερες που έγιναν στην Ελλάδα το 2016, ενώ ήταν η μεγαλύτερη επένδυση που έκανε ο επενδυτικός κολοσσός του Prem Watsa, συγκριτικά με τις άλλες ελληνικές εταιρείες που έχει επενδύσει.
Η ψήφος της της Fairfax στην ασφαλιστική εταιρεία Eurolife είναι σημαντική από πολλές πλευρές. Πρωτίστως γιατί δίνει σε μία ελληνική εταιρεία τα «κυβικά» για να αναπτυχθεί και να διαδραματίσει πρωταγωνιστικό ρόλο στην ανάκαμψη της οικονομίας. Επίσης, ο μακροπρόθεσμος ορίζοντας των τοποθετήσεων της Fairfax αποτελεί ένα σαφές μήνυμα προς τους διεθνείς επενδυτές.
Θα πρέπει να σημειωθεί ότι από τις 23 ασφαλιστικές εταιρείες που διαθέτει στο χαρτοφυλάκιό της η Fairfax, σε ολόκληρο τον κόσμο, η Eurolife είναι η μοναδική που εστιάζει στον κλάδο Ζωής. Πρόκειται για μία... άτυπη στροφή του επενδυτικού κολοσσού, για χάρη της ελληνικής ασφαλιστικής, καθώς ο Prem Watsa και οι συνεργάτες του θεωρούν ότι ορισμένα από τα χαρακτηριστικά που έχουν δει στη διοίκηση και στις προοπτικές της εταιρείας, είναι μοναδικά.
Και αν ο Ινδοκαναδός αρέσκεται στο να διαφημίζει την Ελλάδα για τις ομορφιές της και για τις αξέχαστες στιγμές που του προσφέρει κάθε φορά που την επισκέπτεται, δεν είναι... ο ήλιος αυτός που του κέντρισε το ενδιαφέρον. Ο ιδρυτής και πρόεδρος της Fairfax μιλάει με τα καλύτερα λόγια για τον διευθύνοντα σύμβουλο της Eurolife, κ. Αλέξανδρο Σαρρηγεωργίου, στον οποίο, όπως φαίνεται, έχει ουσιαστική και όχι... επιφανειακή εμπιστοσύνη. «Έχουμε μία υπέροχη ομάδα με τον Άλεξ και την Eurolife», συνηθίζει να λέει.
Μάλιστα, όπως ο ίδιος δήλωσε σε εκδήλωση της Eurolife στο Ζάππειο, πως πρώτα έγινε αντιληπτό ότι ο χαρακτήρας του και η φιλοσοφία του κ. Σαρρηγεωργίου ταιριάζει στη Fairfax και μετά άρχισε ο έλεγχος των οικονομικών στοιχείων. Δεν θα μπορούσε να γίνει διαφορετικά, καθώς ένα από τα βασικά χαρακτηριστικά της Fairfax είναι ότι πρόκειται για έναν αποκεντρωμένο όμιλο. Είναι χαρακτηριστικό ότι 35 άτομα στα κεντρικά γραφεία της Fairfax στον Καναδά παρακολουθούν και ελέγχουν τις εργασίες 22.000 υπαλλήλων σε ολόκληρο τον κόσμο. Η εμπιστοσύνη, λοιπόν, στη διοίκηση Σαρρηγεωργίου είναι ένα από τα σημαντικότερα συστατικά της επιτυχίας για τον «γάμο» της Eurolife με την Fairfax.
Όπως, άλλωστε, δήλωσε ο κ. Watsa κατά την παρουσία του στην Αθήνα την περασμένη εβδομάδα, «στην αγορά ακινήτων συνηθίζεται να λέγεται ότι πρέπει να εξετάζεις τρία πράγματα: την τοποθεσία, την τοποθεσία και την... τοποθεσία. Στην ασφαλιστική αγορά έχεις τη διοίκηση, τη διοίκηση και... τη διοίκηση». Αν έχεις καλή διοίκηση τότε δεν έχεις πρόβλημα, τόνισε ο επικεφαλής της Fairfax, αποκαλύπτοντας ότι μιλάει με την ελληνική διοίκηση περίπου κάθε δύο εβδομάδες.
Ο ίδιος πρόσθεσε ότι στα 31 χρόνια λειτουργίας της, η Fairfax δεν έχασε ποτέ κάποιον από τους επικεφαλής των εταιρειών της. Κάτι τέτοιο θα ήθελε να συμβεί και στην Ελλάδα. «Αυτό που είναι σημαντικό είναι να μπορεί κάθε πρόεδρος να τρέχει την εταιρεία του, να μην υπάρχει γραφειοκρατία», επισήμανε ο διάσημος επενδυτής.
Ένα άλλο σημαντικό στοιχείο του «χαρακτήρα» και των αξιών της Fairfax είναι οι μακροπρόθεσμες επενδύσεις της. Ο επενδυτικός όμιλος αγοράζει συμμετοχές σε ασφαλιστικές εταιρείες και... μένει εκεί. Δεν βλέπει κερδοσκοπικά τις επενδύσεις στον κλάδο, αλλά επιδιώκει να δημιουργεί αξία για τους μετόχους των εταιρειών, πάντα σε μακροπρόθεσμο ορίζοντα.
Γιατί, όμως, επέλεξε μία ασφαλιστική εταιρεία σε μία χώρα με δεδομένα προβλήματα αλλά και σημαντικά εμπόδια για την ανάπτυξη του κλάδου; Για όσους διαθέτουν μεγάλη εμπειρία στον κλάδο και έχουν δει πολλά, όπως ο Ινδοκαναδός Watsa, η ελληνική αγορά εμφανίζει τρομακτικά περιθώρια ανάπτυξης. Δεν είναι λίγοι αυτοί που εκτιμούν ότι ο εγχώριος κλάδος θα αναπτυχθεί με ιλιγγιώδεις ρυθμούς, αρκεί να αρχίσει την επιστροφή στην κανονικότητα και να υιοθετηθεί κάποιο δοκιμασμένο μοντέλο από το εξωτερικό για τη σύμπραξη με το δημόσιο. Υπενθυμίζεται ότι η διείσδυση της ασφαλιστικής αγοράς στην Ελλάδα περιορίζεται εδώ και πολλά χρόνια στο 2%, απέχοντας κατά πολύ από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο.
Ενάντια σε αυτό το αβέβαιο περιβάλλον, η Eurolife εκτιμά ότι διαθέτει τη σωστή στρατηγική, τη διοικητική ομάδα και την επιχειρηματική ευελιξία για να επιτύχει. Στη χρήση του 2016, η εταιρεία στο σύνολο της παραγωγής μικτών εγγεγραμμένων ασφαλίστρων παρουσίασε αύξηση 82,9% σε σχέση με το 2015, αγγίζοντας τα 425 εκατ. ευρώ, με αύξηση στα ασφάλιστρα περιοδικών και εφάπαξ καταβολών κυρίως λόγω της δυνατότητάς της να προσθέσει μεγαλύτερη αξία στους πελάτες της σε περιόδους αβεβαιότητας.
Το μερίδιο αγοράς της Eurolife ERB ανήλθε το 2016 στο 22% των μικτών ασφαλίστρων των ασφαλίσεων ζωής, επιβεβαιώνοντας την ηγετική της θέση και την τάση ανάπτυξής της. Όπως αναφέρει στην Έκθεση Φερεγγυότητας, η εταιρεία είναι πεπεισμένη ότι μπορεί να επιτύχει το όραμά της ως «η ασφαλιστική πρώτης επιλογής» για τους πελάτες της θέτοντας τα συμφέροντά τους στο επίκεντρο των δραστηριοτήτων της.
Photo By Sooc