Γ. Σταθάκης: Λίγο πριν ή λίγο μετά τα Χριστούγεννα ο νέος αναπτυξιακός

Γ. Σταθάκης: Λίγο πριν ή λίγο μετά τα Χριστούγεννα ο νέος αναπτυξιακός

Για τα κόκκινα δάνεια, την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, τον αναπτυξιακό νόμο, την κατάσταση στις επιχειρήσεις και τα προγράμματα ΕΣΠΑ, μίλησε εχθές στο Star ο υπουργός Οικονομίας, Γ. Σταθάκης.

Όσον αφορά στο νέο αναπτυξιακό νόμο, ο κ. Σταθάκης αποκάλυψε ότι η κυβέρνηση έχει προχωρήσει σε μεγάλες αλλαγές και βρίσκεται σε διαβούλευση με 120 φορείς.

«Η πρόθεσή μας είναι να τον καταθέσουμε λίγο πριν ή λίγο μετά τα Χριστούγεννα», είπε ο κ. Σταθάκης, εξηγώντας παράλληλα ότι η κυβέρνηση έχει δεσμευτεί σε έναν οδικό χάρτη που περιλαμβάνει αρκετά προαπαιτούμενα.

«Όλο αυτό το πρόγραμμα που δημιουργεί σταθερότητα και προϋποθέσεις, η βιωσιμότητα του, εξαρτάται από το εάν θα γυρίσει η οικονομία σε θετικό πρόσημο ή όχι. Το θέμα των κοινωνικών εντάσεων έχει να κάνει με το πόσο ισορροπημένα είναι αυτά τα βήματα», επεσήμανε ο υπουργός Οικονομίας.

Εκτίμησε μάλιστα ότι υπάρχουν καλά δείγματα από την ελληνική οικονομία, καθώς όπως είπε η χρονιά κλείνει με μηδενική ύφεση σε σχέση με αυτό που είχε προβλεφθεί και η οικονομία σημειώνει πολύ καλές επιδόσεις σε τομείς που σχετίζονται με την τεχνολογία.

«Κόκκινα δάνεια»

Ο υπουργός Οικονομίας, αναφερόμενος στα κόκκινα δάνεια σημείωσε ότι δεν υπάρχει πρόβλεψη να αναμειχθούν ξένα ιδιωτικά funds για να τα αγοράσουν.

«Δεν μπορεί να γίνει απολύτως τίποτα γιατί δεν υπάρχει νομοθεσία. Για να φτιαχτεί η αγορά για να αγοράζουν επιχειρηματικά ή κάποια άλλη κατηγορία δανείων χρειάζεται νέα νομοθεσία. Οι τράπεζες μπορούν να προσλάβουν εταιρείες που θα διαχειρίζονται τα δάνεια αυτά. Μπορούν να κάνουν συμφωνίες με κάποια funds για συγχρηματοδότηση κάποιων δανείων. Δεν μπορούν να πωλήσουν τα δάνεια αυτά σε τρίτους», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Σταθάκης.

Εργοδοτικές εισφορές

Όσον αφορά στις εργοδοτικές εισφορές, τόνισε ότι είναι υπό συζήτηση αν θα πρέπει να αυξηθούν κατά μία μονάδα, μιας και έχουν μειωθεί τρεις μονάδες.

«Η πρόθεση είναι να παραμείνουν όπως είναι», είπε ο κ. Σταθάκης.

Πρόσθεσε ακόμα ότι δεν έχει εφαρμοστεί στην πράξη ο κώδικας δεοντολογίας των τραπεζών που θα μπορούσε να λειτουργήσει ως ένας εν δυνάμει μηχανισμός που θα ενθαρρύνει την αναδιάρθρωση του δανείου με βάση τα πραγματικά εισοδήματα ενός νοικοκυριού.

«Για ένα νοικοκυριό με εισόδημα μέχρι 36.000 ευρώ, που είναι το 82% των ελληνικών νοικοκυριών, είναι αδύνατον να θεωρήσουμε ότι δεν μπορεί να εξυπηρετεί κάποιο δάνειο. Δεν μπορεί να το εξυπηρετήσει γιατί δανείστηκε σε μία στιγμή που ήταν ψηλά η αξία. Ο νόμος αναγνωρίζει ότι υπάρχει κρίση και δεν μπορείς να εξυπηρετήσεις 1.000 ευρώ δόση. Η αξία του ακινήτου έχει μειωθεί κατά 40% άρα και η δόση σου θα μειωθεί κατά 40%. Για να υπάρξει πρόβλημα σημαίνει ότι έχουμε εισόδημα σε αυτή την κατηγορία με δυσανάλογα υψηλό κόστος δανείου», τόνισε ο υπουργός.

Ειδικά για τους δανειολήπτες που είχαν πάρει δάνεια σε ελβετικό φράγκο δεσμεύθηκε ότι η κυβέρνηση θα υιοθετήσει το πνεύμα της δικαστικής απόφασης, που εκκρεμεί για τη συγκεκριμένη υπόθεση.

«Εμείς θέλουμε να αποτρέψουμε οποιαδήποτε έννοια πειράματος. Θέλουμε τον καλύτερο δυνατό τρόπο. Το τραπεζικό σύστημα δεν μπορεί να συνεχίσει με αυτό τον αριθμό κόκκινο δανείων. Άρα η πρόθεση της κυβέρνησης είναι να βρούμε τον καλύτερο δυνατό τρόπο ώστε να γίνει γρήγορη αποκλιμάκωση των κόκκινων δανείων. Θεωρούμε ότι με την ανακεφαλαιοποίηση και την ένταξη στο ενιαίο ευρωπαϊκό σύστημα μπορεί να γίνει μία γρήγορη αποκλιμάκωση του περίπου του 50% των κόκκινων δανείων», είπε.

Κατέληξε τέλος ότι από 1η Ιανουαρίου, οι τράπεζες θα είναι απολύτως ασφαλείς, πλήρως ανακεφαλαιοποιημένες, ώστε να επιστρέψουν οι καταθέσεις.