field_kentriki_fotografia
Γ. Σταθάκης: Η ανάπτυξη θα στηρίζεται στο ανθρώπινο δυναμικό της Ελλάδας

Το κέντρο της οικονομικής πολιτικής της κυβέρνησης είναι «η "δίκαιη ανάπτυξη". Η ανάπτυξη που θα βγάλει την ελληνική οικονομία από την κρίση θα στηρίζεται στο ανθρώπινο δυναμικό της και στους νέους, θα είναι μια παραγωγική μεταστροφή της οικονομίας, θα είναι μια ανάπτυξη η οποία θα επιμερίζει τα οφέλη με δίκαιο τρόπο. Τα διάφορα κομμάτια αυτής της στρατηγικής είναι στη θέση τους αυτή τη στιγμή και δείχνουν τον δρόμο για το πώς, βήμα-βήμα, αυτή η χώρα μπορεί να κοιτάξει το μέλλον με πολύ μεγαλύτερη αισιοδοξία», τονίζει ο υπουργός Οικονομίας Γιώργος Σταθάκης σε συνέντευξή του στην ιστοσελίδα Left και επισημαίνει ότι ο νέος αναπτυξιακός νόμος, μαζί με το ΕΣΠΑ, η απορρόφηση του οποίου έφτασε το 100% για το 2015, το πακέτο Γιούνκερ αλλά και τον επερχόμενο νόμο για την Κοινωνική Οικονομία, μπορούν να θέσουν την ελληνική οικονομία σε μια νέα τροχιά ανάπτυξης, με ισχυρό πρόσημο κοινωνικής δικαιοσύνης.

Ειδικότερα για το νέο αναπτυξιακό νόμο, ο κ. Σταθάκης επισημαίνει ότι είναι δομημένος γύρω από τη μικρομεσαία επιχείρηση, με έμφαση στις αγροτοδιατροφικές επιχειρήσεις και κύρια στον τομέα καινοτομίας-τεχνολογίας. Αντίθετα, «οι δυο προηγούμενοι νόμοι», εξηγεί ο υπουργός Οικονομίας, «έδιναν τα ίδια κίνητρα σε όλες τις κατηγορίες επενδύσεων ανεξαρτήτως κλάδου και ανεξαρτήτως μεγέθους».

Επιπλέον, απαντώντας στην κριτική της ΝΔ ότι τα κεφάλαια που προβλέπει ο νέος αναπτυξιακός νόμος δεν αρκούν, ο Γ. Σταθάκης σημειώνει ότι οι προηγούμενοι νόμοι «έδιναν χρήματα», και μάλιστα προκαταβολικά, ενώ ο νέος νόμος, «επιδιώκει να είναι 50% η χρηματοδότηση και 50% η φοροαπαλλαγή για τον επιδοτούμενο επιχειρηματία». «Δίνουμε έμφαση στην φορολογία, διότι η φοροαπαλλαγή στο μέλλον είναι πιο αξιόπιστος μηχανισμός για να ενισχυθούν οι πραγματικά βιώσιμες επιχειρήσεις. Θέλουμε να αποφύγουμε το συχνό φαινόμενο που υπήρχε στους προηγούμενους νόμους, όπου κάποιος έπαιρνε τα χρήματα, φτιαχνόταν μια επιχείρηση, σε τρία χρόνια έκλεινε, και έμενε το κουφάρι ενώ είχαν δαπανηθεί μεγάλα χρηματικά ποσά», προσέθεσε.

Όσον αφορά τα χρήματα που χρειάζονται για την επιστροφή της οικονομίας στην ανάπτυξη ο Γιώργος Σταθάκης τονίζει: «Το επενδυτικό κενό είναι 80 δισεκατομμύρια και όχι 120, ένα μέρος του οποίου καλύπτει ο αναπτυξιακός νόμος. Η αξιοπιστία του νόμου είναι το βασικό ζητούμενο. Οι προηγούμενοι επενδυτικοί νόμοι υπόσχονταν χρήματα που δεν υπήρχαν, επομένως δημιουργούσαν ανασφάλεια στους επενδυτές και ταυτόχρονα δημιουργούσαν τις πολιτικές διαμεσολαβήσεις για όσους έπαιρναν χρήματα. Τώρα είναι καθαροί και γνωστοί οι κανόνες. Επιπλέον, απλοποιούμε την γραφειοκρατία. Παλιότερα, μια επιχείρηση μπορεί να πραγματοποιούσε μια επένδυση και μεσολαβούσαν ακόμα και δυο χρόνια για να αξιολογηθεί. Σήμερα προσλαμβάνουμε περίπου 200 εξωτερικούς συνεργάτες, μηχανικούς και οικονομολόγους, έτσι θα διαμορφωθεί η δυνατότητα σε τρεις μήνες να αξιολογούνται όλα τα επενδυτικά σχέδια».

Σε ό,τι αφορά τα capital controls, επισημαίνει πως «τις τρεις πρώτες βδομάδες μετά την επιβολή πραγματοποιήσαμε τα 60 από τα 85 βήματα που απαιτούνται για την άρση τους», προκειμένου να μην επηρεαστεί καθόλου «καθόλου ο τουρισμός, που ήταν στην αιχμή του δόρατος και αφορά συνάλλαγμα που μπαίνει στη χώρα, όπως επίσης να μην επηρεαστούν η ναυτιλία, οι εισαγωγές που στηρίζουν ένα μεγάλο μέρος της εγχώριας παραγωγής και φυσικά οι εξαγωγές. «Για τα επόμενα 25 μέτρα προβλέπεται μια διαδικασία που συναρτάται από το πόσο γρήγορα το τραπεζικό σύστημα θα έχει πρόσβαση σε φθηνούς πόρους από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα», εξηγεί και τονίζει: «Θεωρούμε ότι αυτό θα γίνει άμεσα. Εξαρτάται ακόμα, από την επιστροφή καταθέσεων, και κυρίως, από την επιστροφή της οικονομίας σε αναπτυξιακή τροχιά».

Για τη «χαμηλή απορροφητικότητα» του ΕΣΠΑ ο υπουργός δηλώνει ότι αυτό δεν είναι αληθές: «Πέρυσι (2015) η Ελλάδα είχε ρεκόρ απορρόφησης» και «φέτος προβλέπεται να συνεχιστεί η ίδια επιτυχία»: «Μάλιστα πετύχαμε αντί να παίρνει η Ελλάδα 7% προκαταβολή που παίρνουν όλες οι χώρες, να παίρνουμε, κατ' εξαίρεση 15%. Άρα θα έχουμε μεγαλύτερη ροή πόρων εμπροσθοβαρώς».

Όσον αφορά την κριτική που έχει υποστεί ο νόμος ότι, σε αντίθεση με το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ, δεν προάγεται η Κοινωνική και Αλληλέγγυα Οικονομία ο Γιώργος Σταθάκης υποστήριξε:

«Ο αναπτυξιακός νόμος έχει ένα ρητό πυλώνα που είναι η Κοινωνική και Αλληλέγγυα Οικονομία. Επιπλέον, μειώσαμε το ελάχιστο ύψος της επιδοτούμενης επένδυσης στις 50.000 ευρώ. Νομίζω ότι φτάσαμε σ' ένα όριο απόλυτα λογικό» και επισήμανε ότι επίκειται άμεση νομοθετική πρωτοβουλία για την Κοινωνική Οικονομία με ένα νομοσχέδιο το οποίο το ετοιμάζει η αναπληρώτρια υπουργός Εργασίας, αρμόδια για την καταπολέμηση ανεργίας Ράνια Αντωνοπούλου.

Ο υπουργός Οικονομίας σημειώνει ακόμα πως η συμφωνία για το χρέος που εξασφάλισε η χώρα στο Eurogroup του περασμένου Μαΐου έθεσε τις βάσεις για την αναδιάρθρωση του, η οποία θα γίνει σε 3 φάσεις, όπως εξηγεί. «Αυτό που επιτεύχθηκε ήταν ότι μπήκε για πρώτη φορά ο ποσοτικός δείκτης του 15% του ΑΕΠ. Ως πρώτο βήμα αυτό ήταν θετικό, έχει όμως πολλά περιθώρια βελτίωσης», σημειώνει.

Τέλος, στο θέμα του δημοψηφίσματος στη Βρετανία και το μέλλον της Ευρωπαϊκής Ένωσης ο κ. Σταθάκης σημειώνει «Δεν μπορώ να σκεφτώ την ΕΕ χωρίς τη Βρετανία» και εξηγεί: «Παρόλο που δεν είναι στο ευρώ, είναι το μεγάλο χρηματοπιστωτικό κέντρο της Ευρώπης. Η Βρετανία συνιστά το 70% περίπου του ευρύτερου χρηματοπιστωτικού τομέα. Οι υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες δεν έχουν τέτοια κέντρα, το "City" του Λονδίνου αποτελεί την καθημερινή βάση χρηματοδότησης όλου του ευρωσυστήματος. Επομένως, η έξοδος θα δημιουργήσει τεράστιες συνέπειες και παρενέργειες. Το πρόβλημα είναι ότι η ΕΕ έχει φτάσει στα όριά της σχετικά με την ικανότητά της να πείθει ότι οι πολιτικές που ακολουθεί ωφελούν τους πολλούς».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ