Φον ντερ Λάιεν: Η ένωση των κεφαλαιαγορών πρέπει να ολοκληρωθεί
AP Photo
AP Photo

Φον ντερ Λάιεν: Η ένωση των κεφαλαιαγορών πρέπει να ολοκληρωθεί

Η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα Φον ντερ Λάιεν δήλωσε σε συζήτηση για την ηγεσία της ΕΕ ότι η ένωση των κεφαλαιαγορών πρέπει να ολοκληρωθεί στην επόμενη Επιτροπή, ώστε να απελευθερωθούν εκατοντάδες δισεκατομμύρια ευρώ για επενδύσεις.

Η θητεία της Κομισιόν φτάνει στο τέλος της και ο νέος πρόεδρος της Επιτροπής θα επιλεγεί μετά τις ευρωεκλογές που θα διεξαχθούν στις 6-9 Ιουνίου.

«Αυτό είναι ένα από τα κύρια εμπόδια που έχουμε στην Ευρώπη... 300 δισ.ευρώ ετησίως πηγαίνουν στις Ηνωμένες Πολιτείες», δήλωσε.

Η Ένωση Κεφαλαιαγορών είναι ένα σχέδιο για τη ροή των επενδύσεων και των αποταμιεύσεων σε ολόκληρη την Ένωση «ώστε οι καταναλωτές, οι επενδυτές και οι επιχειρήσεις να μπορούν να επωφεληθούν, ανεξάρτητα από την τοποθεσία τους», ανέφερε πρόσφατα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Αν και ο δρόμος ξεκίνησε με τη Συνθήκη της Ρώμης το 1957 και συνεχίστηκε με την ελεύθερη κυκλοφορία των κεφαλαίων που επικυρώθηκε από τη Συνθήκη του Μάαστριχτ το 1992, η δημιουργία μιας πραγματικής Ένωσης κεφαλαιαγορών δεν έχει ακόμη επιτευχθεί.