Επικοινωνιακά παιχνίδια με τη συμφωνία

Επικοινωνιακά παιχνίδια με τη συμφωνία

Του Βασίλη Γεώργα

Στην επικοινωνία και όχι στην ουσία παίζεται πλέον το παιχνίδι των διαπραγματεύσεων της ελληνικής κυβέρνησης με τους δανειστές. Τις τελευταίες ώρες έχουν πληθύνει οι δημόσιες δηλώσεις κυβερνητικών στελεχών και οι διαρροές σε διεθνή μέσα ότι η κυβέρνηση τα βρίσκει σε όλα με την τρόικα, ωστόσο τίποτα δεν επιβεβαιώνεται επίσημα και πολύ περισσότερο από την πλευρά των δανειστών, που φαίνεται ότι δεν έχουν ανάψει ακόμη το πράσινο φως. Τα περί «προκαταρκτικής συμφωνίας» που διέρρευσαν νωρίτερα πηγές στο Reuters μόνο και μόνο για να διαψευστούν επίσημα λίγο αργότερα από την Εκπρόσωπο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, ήταν μόνο για τα μάτια του κόσμου.

Η αξιοπιστία θυσιάζεται για μια ακόμη φορά στο βωμό της δημιουργίας εντυπώσεων. Ο σκοπός προφανής και εν πολλοίς πιεστικός: να ανατραπεί το αρνητικό κλίμα που απλώνεται στα σκιά πάνω από την ελληνική οικονομία οδηγώντας σε νέα αιμορραγία καταθέσεων από τις τράπεζες, αλλά και να δημιουργηθεί μια αίσθηση «νίκης στα σημεία» από το Μέγαρο Μαξίμου που ενώ έχει συμφωνήσει σε περικοπές συντάξεων και στην επιβολή νέων φόρων, ρίχνει όλο το βάρος στην ανάδειξη των εργασιακών.

Στην πραγματικότητα δεν ξέρουμε τίποτα επίσημο για το περιεχόμενο της συμφωνίας που αφορά στα νέα μέτρα. Γνωρίζουμε πως αφορά σε περικοπές συντάξεων και αφορολόγητου κατά 2% του ΑΕΠ (τουλάχιστον 3,6 δισ. ευρώ επιπλέον έσοδα), αλλά δεν ξέρουμε το πώς και το πότε. Ξέρουμε για τις αλλαγές στον συνδικαλιστικό νόμο και στις ομαδικές απολύσεις, αλλά αγνοούμε τις κρίσιμες λεπτομέρειες.

Το σημείο όπου βρισκόμαστε είναι λεπτό και χρειάζεται μεγάλη προσοχή. Ο κόσμος έχει κουραστεί να περιμένει το τέλος της διαπραγμάτευσης, η οικονομία εκπέμπει σήματα σφοδρής αδυναμίας ειδικά το τελευταίο τρίμηνο, όμως όσο προφανές είναι πως έχουν βρεθεί σημεία σύγκλισης στα περισσότερα θέματα της «τεχνικής συμφωνίας», όμως άλλο τόσο εμφανές είναι πως υπάρχουν ακόμη ανοικτά πεδία τα οποία κάθε πλευρά επιχειρεί να κλείσει προς όφελός της. Όσο δεν πέφτουν υπογραφές στο περιβόητο «Staff Level Agreement», δεν υπάρχει τίποτα παρά λόγια του αέρα που δεν βοηθούν αλλά επιτείνουν τη σύγχυση και την αβεβαιότητα και δίνουν την εντύπωση πως κάποιο μεγαλύτερο κακό επιχειρείται να καλυφθεί πίσω από προπετάσματα καπνού.

Κι όλα αυτά ενώ ξέρουμε πως μετά την 7η Απριλίου και την όποια «τεχνική συμφωνία» υπάρξει, η διαπραγμάτευση θα συνεχιστεί για το χρέος και τα πλεονάσματα που δεν είναι απλή υπόθεση, δεν μπορούμε να είμαστε βέβαιοι ότι θα ολοκληρωθεί τον Μάιο, ούτε ότι θα φτάσουμε χωρίς περαιτέρω αναταράξεις στην εκταμίευση της δόσης που χρειάζεται η Ελλάδα για να πληρώσει τα δάνεια του Ιουλίου. 

(φωτογραφία: SOOC)